Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Za smrt Simony na Orlíku odpovědnost nemám, říká Ťok a chce policii u vody

Autor: Václav Lang - 
12. července 2016
18:51

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) odmítá nést odpovědnost za smrt 19leté dívky, která o víkendu zemřela na Orlíku po srážce s vodním skútrem. Rezort přitom loni zrušil omezení právě na Orlíku. Ministr nyní volá hlavně po větších kontrolách policistů.

„Ukazuje se čím dál tím více, že je nutné nasadit do terénu více policistů, aby neukáznění lidé dodržovali pravidla na vodních plochách,“ reagoval pro Blesk.cz Ťok.  

Ministr dopravy Dan Ťok Ministr dopravy Dan Ťok | Foto Blesk – Daniel Černovský

„Neodpovědní řidiči plavidel i vozidel musejí pocítit, že jejich nebezpečné chování proti pravidlům bude potrestáno. Tím se jedině ochrání slušní lidé od pirátů silnic nebo od hazardérů se životy na vodě,“ dodal a vzkázal ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD), aby toto bral jako svou prioritu.  

Loni v dubnu se přitom zásadně změnila pravidla pro rekreační plavbu, když po 40 letech padl zákaz plout na vodních plochách s malými plavidly se spalovacím motorem. Právě na Orlíku byly v této souvislosti zrušeny všechny zákazy včetně omezení rychlosti pro vodní skútry. 

Odpovědnost odmítá

Krátce nato byl ministr Ťok na toto téma dotazován čtenářem Blesk.cz v online chatu. „Byl jste se podívat na Slapech, co způsobil váš nový zákon? Jste ochoten přijmout odpovědnost v případě nehody?“ ptal se loni čtenář. 

Takto ministr Ťok loni odpovídal čtenářovi Blesk.cz. Takto ministr Ťok loni odpovídal čtenářovi Blesk.cz. | Blesk.cz

„Já už tu odpovědnost mám za všechno, co udělá ministerstvo. Tady si myslím, že po letech restrikcí je potřeba naše vodní toky a plochy otevřít vodním turistům, a souhlasím s vámi, že je potřeba, aby se i na těchto tocích vyžadovala bezpečnost a slušné chování,“ odpověděl tehdy Ťok. 

Za nedávnou tragédii se ale necítí být odpovědný. „Rozhodně to neznamená, že pan ministr má odpovědnost za tragickou nehodu, která se stala na Orlíku. Lidsky ho strašně mrzí, že kvůli takové zbytečné chybě zemřela mladá dívka. Tuto nehodu ale někdo způsobil, policie vyšetřuje, jak k ní došlo a je možné, že muž řídící skútr porušil některá pravidla. Se skútrem se například nesmí skákat na vlnách,“ reagoval pro Blesk.cz mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. 

„Stejně jako na silnici platí i na vodě pravidla, která se musí dodržovat. Důležité je, aby lidé měli respekt z policie, která na to dohlíží. To není žádné přehazování odpovědnosti. Když se stane tragická nehoda na silnici, kterou někdo způsobí, protože nedodržel pravidla, nelze to taky svádět na dopravní předpisy a tvrdit, že za to může ministr dopravy,“ dodal s tím, že za loňskou sezonu se stalo jen 12 plavebních nehod, které byly drobné a vyžádaly si pouze dvě lehká zranění. 

Nehoda se stala v neděli odpoledne. 18letá Simona byla právě na pramici, když do ní narazil skútr řízený 19letým mladíkem. Ten vyvázl jen s oděrkami. Dívka po převozu do nemocnice podlehla zraněním. 

Jaja3 ( 6. srpna 2016 14:40 )

Že za to naštěstí nemůže právě že může jinak by neudělal omezení jenže uz pozdě je mi zle z tohodle státu

nemocna ( 13. července 2016 17:07 )

Že není odpovědný??? právě že je a to v prvním případě neměl to schvalovat, a napřed přemýšlet, je jasné kdo bude vlastnit skůtr nebude jezdit krokem a obzvlášt pubertáci budou jezdit co to dá a předvádět se, nemyslí na rizika jen na zábavu, mělo by se toto u nás zrušit at si jezdí s tím jen po moři ne u nás v klidných rekreačních vodách, tak jak jel a přímo na lodku je vinnen na 100%, nemělo by se to posuzovat na ublížení na zdraví s následkem smrti ale za vraždu, věděl a viděl že jede na ní a ještě ujel, obnovit trest smrti at mají taková chamrat aspoň z něčeho respekt jinak na ně už nic neplatí dělají si co chtějí, jsou sprostí, drzí, napadají, neposlechnou a dělají že jsou páni světa, pořádný zákon s vyššími tresty, takové jaké jsou jsou k smíchu a nás ostatní vůbec nechrání

gemino ( 13. července 2016 07:18 )

Tihleti kluci z východu, jako Ťok, Jurečka, Zaorálek, Sobotka, z dálného východu Babiš a Krnda, za nic nikdy nemohou. Oni jen pohnojí celou ČR. Lidi, pamatujte, že z Východu nikdy nic dobrého nepřišlo!!!

adref ( 13. července 2016 06:07 )

Přesně tak!

adref ( 13. července 2016 06:03 )

Pan Ťok pouze plká!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa