Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Expert: Práce v Británii? Může to být problém, štěstí mají ti, co už tam jsou

Michal Tomášek, vedoucí katedry evropského práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy
Michal Tomášek, vedoucí katedry evropského práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy  (Autor: Václav Lang, Blesk.cz)
Autor: Václav Lang - 
12. července 2016
05:15

Čechů, kteří už teď legálně pracují či studují ve Velké Británii, se brexit nedotkne, tvrdí v rozhovoru pro Blesk.cz Michal Tomášek, vedoucí katedry evropského práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy, který byl hostem panelové diskuse Dopady brexitu (nejen) na byznys. Problém mohou mít lidé, kteří se na ostrovy vypraví v budoucnu. Záležet bude na tom, jaké podmínky si země vyjednají.

Britský premiér David Cameron právě oznámil, že odstoupí z funkce už ve středu. Jak to podle vás ovlivní vyjednávání o brexitu?

Zřejmě se projevil tlak Evropské unie, že je věci potřeba urychlit, takže si asi realisticky uvědomuje, že rychlost je tady rozhodující.

Britský premiér David Cameron odstoupí už ve středu. Britský premiér David Cameron odstoupí už ve středu. | EPA

Projeví se to tedy nějak v jednáních?

Jednání nemohou začít dřív, dokud nebude aktivován článek 50.

Bude tedy stejně záležet až na tom, kdo převezme v Británii odpovědnost a oznámí, že vystupuje z EU.

Ano, dokud tam bude David Cameron, tak by to asi nebylo možné.

Jak dolehne brexit na Čechy ve Velké Británii?

Jestliže jsou tam ti lidé legálně, podle platných předpisů, tak se vystoupením Británie nemůže nic změnit, nemůže se zhoršit jejich právní postavení. Samozřejmě záleží také na tom, jestli jsou tam na dobu určitou nebo neurčitou. Po uplynutí té doby už se může něco změnit, ale jsem hluboce přesvědčen, že všechny tyto věci bude muset nějakým způsobem vyřešit smlouva o vystoupení, to se nemůže nechat ve vzduchoprázdnu.

Jaká je tedy podle vás ideální podoba dohod s Velkou Británií?

Dohody s Velkou Británií by ideálně měly být takové, že by tam byly všechny čtyři základní svobody, to znamená volný pohyb zboží, služeb, kapitálu a plateb. A pokud jde o volný pohyb osob, respektive pracovníků, tak by tam mohla být dohodnuta určitá omezení. Ale ta mohou být klidně dohodnuta vůči těm, kdo nejsou občané EU, to si lze představit. Vzpomeňte si, že i Česká republika měla sedm let po vstupu do EU omezen volný pohyb pracovníků s některými členskými státy.

Měla by ta pravidla fungovat recipročně?

Může se to dohodnout i s některými členskými státy bilaterálně. Takový model tady byl sedm let po vstupu do EU.

Může podle vás dojít ke zrušení některých zákonů, které byly ve Velké Británii přijaty v souvislosti s evropskými směrnicemi?

Tlak tam bude spíš na zpřísnění zákonů o přistěhovalectví z nečlenských zemí, na autonomii vízové politiky, protože Británie nemá vlastní vízovou politiku, je součástí té evropské a to jí velice vadí. A potom bude samozřejmě tlak na nějaká omezení pracovníků.

Nová britská premiérka Theresa Mayová? Její sokyně Leadsomová vzdala boj. Nová britská premiérka Theresa Mayová? Její sokyně Leadsomová vzdala boj. | ČTK, Reuters, EPA

To by se v budoucnu tedy mohlo dotknout Čechů, kteří budou chtít jít pracovat do Británie?

Lze si to představit, ale já myslím, že toto bude muset být předmětem smlouvy o vystoupení.

Jaký by mohl být pro naše občany nejhorší scénář?

Nejhorší scénář by byl, kdyby třeba řekli, že pracovníci z některých členských států EU – vyjmenováno včetně Česka – tam mají takový a takový omezený přístup. A pokud by sedmadvacítka toto připustila. Ale k tomu určitě nedojde, že by to sedmadvacítka připustila, protože tam musí být dosaženo vyrovnané dohody, která uspokojí všechny strany.

V souvislosti s dnes již téměř sedmadvacítkou se hovoří o vystoupení dalších zemí z EU. Jaký je váš názor na tzv. czexit?

Určitě to není rozumné, protože Česká republika není v takové situaci, jako je Velká Británie – to je velká ekonomika, autonomní ekonomika. Vystoupení ČR by bylo velice neperspektivním krokem. Tak malá země s tak malou ekonomikou si toto nemůže dovolit, nehledě na to, že nemáme připraven proces referenda, takže by to ani technicky nešlo zajistit.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa