Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Cameron skládá funkci: Odchází včas, míní Sobotka. Jeho přístup ocenil i Fiala

Autor: Václav Lang - 
11. července 2016
19:39

Čeští představitelé kvitují, že se britský premiér David Cameron nakonec rozhodl odstoupit z funkce dřív, než původně deklaroval. Jakmile se na Ostrovech začalo hovořit o tom, že se jeho nástupkyní stane velmi pravděpodobně 59letá Theresa May, oznámil, že funkci složí už ve středu. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je dobře, aby Britové měli ve stávající situaci vládu co nejdříve.

„Vzhledem k tomu, že Velké Británii znovu hrozí odchod Skotska, země čelí velké ekonomické nejistotě a čekají ji složitá jednání o rozvodu s EU, je potřeba, aby měli Britové novou vládu co nejdříve,“ uvedl pro Blesk.cz premiér Bohuslav Sobotka.

Podobně to vidí jeho spolupracovník Tomáš Prouza, státní tajemník pro evropské záležitosti: „Jsem velmi rád, že Britové postupují tak rychle, protože největším problém byla ta dlouhodobá nejistota. Myslím, že jejich původní plán mít nového premiéra někdy v září byl zbytečně luxusní, takže doufáme, že nová premiérka co nejrychleji notifikuje rozhodnutí Británie odejít, abychom konečně mohli začít jednat,“ reagoval pro Blesk.cz.

Video  Sobotkovy složky i důsledky brexitu: eurotajemník Prouza rozebral odchod Britů.  - Václav Lang
Video se připravuje ...

Dodal, že doufá, že Britové oficiálně oznámí Bruselu odchod z EU během pár dnů a nebudou čekat do podzimu.

Předseda opoziční ODS Petr Fiala, který má s dosluhujícím šéfem britských konzervativců dobré vztahy, Camerona za jeho přístup ocenil: „Zachoval se nesmírně čestně a odpovědně: vyhlásil referendum, zvítězil opačný názor a on odstoupil, přestože nemusel. Bohužel si z něho nevzali příklad lidé jako Jean-Claude Juncker (předseda Evropské komise) a Martin Schulz (předseda Evropského parlamentu), kteří nesou za současnou krizi vinu.“

Poslanec a první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek, který má ve straně na starost zahraniční politiku, to označil za logický krok po tom, co je zřejmé, kdo Camerona nahradí. „S ním by se již nikdo moc nebavil, neb se ví, že odchází, a s případnou nástupkyní také ne, neboť stále ještě premiérkou není,“ uvedl Ženíšek na dotaz Blesk.cz.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 12. července 2016 11:43 )

Sobotka přístup Camerona ocenil. Počkáme si, jestli se zachová stejně, když v komunálních volbách "utře". Referendum o odchodu z EU záměrně nehodlá vyhlásit, protože ví, že většina národa je pro a on by chudáček musel odejít. Sobotka je odporný , slizký had, který se otáčí jako korouhvička, bez názozu, jenm mlátí hubou o ničem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa