Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kvóty na kandidátkách nebudou. „Ostrouhaly“ ženy i Dientsbier

Autor: ČTK, val - 
11. července 2016
13:21

Ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) neuspěl na vládě s plánem zajistit ženám povinně dvě pětiny míst na volebních kandidátkách. Návrh byl součástí Akčního plánu pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích. Ministři ho schválili bez plánu na zavedení kvót. Stejně před rokem dopadla novela, která měla dvě pětiny míst na kandidátkách „podprezentovanému pohlaví“ zaručit.

„Kvóty nejsou řešení, považuji povinné kvóty pro kandidátky či ve vedení privátních společností za špatné řešení,“ uvedl na Twitteru místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka. 

Dienstbier novinářům řekl, že ho mrzí, že z plánu kvóty vypadly. Budou tak v materiálu jen ve formě doporučení. I tak ale podle ministra plán s úkoly do roku 2018 obsahuje dalších 35 opatření k vyššímu zastoupení žen ve vedení státní správy, státních a polostátních firem, škol či ve vědě. „Jsou tam i úkoly, které mají směřovat na soukromý sektor, ale v zásadě ani v jednom případě se nic nenařizuje,“ řekl Dienstbier. Počítá se i s kampaněmi, které by měly „zviditelnit ženské osobnosti“ z kultury a sportu. Měly by se uskutečnit do konce příštího roku.

Kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) se v programovém prohlášení zavázal, že bude „důsledně uplatňovat princip rovnosti žen a mužů“. Zmínil mimo jiné právě podporu vyššího zastoupení žen v rozhodovacích pozicích. Vláda pak přijala strategii rovných šancí, která čtyřicetiprocentní kvótu do voleb obsahovala.

„Ženy v současnosti tvoří 44 procent ekonomicky aktivního obyvatelstva ČR. Zároveň tvoří 56 procent studujících všech vysokých škol a 61 procent jejich absolventů a absolventek. Přes výše uvedené skutečnosti zůstávají nadále výrazně podreprezentovány v rozhodovacích pozicích,“ uvedli autoři plánu. 

V sedmnáctičlenné vládě jsou tři ministryně. V Parlamentu připadá ženám necelá pětina křesel, v zastupitelstvech měst a obcí 27 procent. V představenstvech firem mají 12 procent míst, ve firmách obchodovaných na burze devět procent řídicích pozic. Podle autorů tak Česko patří v EU k zemím s nejnižším podílem žen na rozhodování. 

Kvóta podle autorů nemá jednu skupinu zvýhodnit, ale má zajistit rovný přístup.

hejhej ( 11. července 2016 14:21 )

Každý návrh, který navrhuje ministr pro nic Diensbier, je jedna kravina vedle druhé. Pokud by šla do politiky kvalitní žena, proč ne ? Ale dnešní ministryně jako je Valachová, Šlachtová stojí za ho....

CEZsro ( 11. července 2016 13:54 )

Mně by ženský nevadily, jen neví kterou vybrat . Kdyby byla jedna kvalitní, nynější politická smečka ji stejně ukouše.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa