Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Labutí píseň Zemanovců: Úspěch ve volbách s Okamurou, jinak konec?

Autor: zst - 
11. července 2016
10:15

Konec velkých ambicí. Strana práv občanů, dříve Zemanovci, může po říjnových volbách skončit, říká jeden z jejích nejvlivnějších členů Jaromír Schling. Její předseda a senátor Jan Veleba naopak doufá v restart strany díky spolupráci s Tomiem Okamurou. Informuje o tom deník Mladá fronta Dnes.

U zrodu strany stáli kromě současného prezidenta Miloše Zemana také bývalí ministři jeho vlády - Miroslav Grégr, Jan Fencl, Jaromír Schling nebo Eduard Zeman. Nechyběl ani současný kancléř Vratislav Mynář. Ani zvučná jména ale úspěch straně nezajistila a Strana práv občanů (dříve Zemanovci) možná po říjnových volbách místo oslav sedmého výročí svého založení skončí. Tvrdí to jeden ze zakládajících a nejvlivnějších členů Jaromír Schling.

„Krajské volby rozhodnou. Pokud neuspějeme, vypadá to tak, že Strana práv občanů skončí,“ přiznal. „Když strana dlouhodobě nepřitahuje voliče, nemá smysl ji držet,“ dodal.

Bývalý ministr dopravy a dnes vlivný člen SPO (Strany práv občanů, dříve Zemanovci) Jaromír Schling (v popředí) Bývalý ministr dopravy a dnes vlivný člen SPO (Strany práv občanů, dříve Zemanovci) Jaromír Schling (v popředí) | Blesk / Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan

Jiný názor má ale předseda strany Jan Veleba. Bývalým Zemanovcům podle něj nahrávají světové události. „Takové názory po těch řadách neúspěchů občas slyším, ale jsem si jist, že teď je jiná doba. Jsme po brexitu, jsme před opakovanými prezidentskými volbami v Rakousku, proto současnost naopak vnímám jako příležitost k restartu,“ míní Veleba. Novou krev by do žil strany měla vnést také spolupráce s hnutím Tomia Okamury Svoboda a přímá demokracie.

Konec by byl pomalý, čekalo by se i na další prezidentské volby

Stranu práv občanů Zemanovci založili Přátelé Miloše Zemana na podzim 2009, a o rok později jim jen těsně unikla účast ve sněmovně. Získali 4,33 % hlasů, hranice je přitom na pěti procentech. V roce 2012 se Zemanovci dostali do dvou krajských zastupitelstev - ve Zlínském a Pardubickém kraji.

V roce 2013 už při sněmovních volbách získávají pouze 1,5 % hlasů, a o rok později se na přání přímo zvoleného prezidenta vzdávají přídomku „Zemanovci“. Nadějný start tak vystřídaly prohry a letošní krajské volby mohou leccos napovědět.

„Kdyby to v krajských volbách dopadlo špatně, s ukončením činnosti se jistě nebude chvátat. Minimálně se počká na další prezidentskou volbu,“ poznamenal Schling a naznačil tak, že by strana mohla znovu podpořit Miloše Zemana, pokud by kandidoval na své druhé prezidentské období. „Pan čestný předseda sice ještě neřekl, jestli bude znovu kandidovat, ale zřejmě se k tomu chystá, pak by ten fanclub potřeboval,“ uvažuje Schling.

„Taky jsem uvažoval o tom, že když neuspějeme ve volbách, nemělo by to dál smysl. Ale to bylo spíš myšleno motivačně, aby se rozpohybovali lidé na důležitých postech. Strana má stále 1800 členů a jsem přesvědčen, že podzimní volby nás posílí,“ snaží se burcovat Veleba a chce uspět minimálně v pěti krajích.

Schling ale jeho optimismus nesdílí. Spolčení s Okamurou je podle něj jen důkazem, že strana letos hraje o bytí a nebytí. „Že někde bude společná kandidátka, neznamená, že bychom měli naskakovat na jejich názory. Migrační krize tady žádná není. Chytáme se jí způsobem, který se mně osobně vůbec nelíbí,“ nebojí se vlivný člen ani kritiky mířené do vlastních řad. Sám ale ví, že v krajských volbách může tato politika zafungovat.

ohrazenice ( 13. června 2017 10:16 )

Budu věrně sloužit Československé socialistické republice a dodržovat ústavu a zákony ČSSR. Prezidentský slib ochlasty Havla po dosazení KSČ do funkce prezidenta 29. 12, 1989. Tak si vybavuji tupce kteří takto píší a houno pamatují.

ohrazenice ( 13. června 2017 10:12 )

Je vidět že toho moc nepamatujete. Největší lhář o ochlasta byl tuberák Havel.

idmina ( 11. července 2016 16:31 )

Tak na toto představení Lebedínoe ózero bychom se měli jít na rozlučku i podívat.

cestr ( 11. července 2016 16:06 )

Socanské matrjošky.

tgbg ( 11. července 2016 14:06 )

 Labutí píseň vlezdorusřitníků Zemanovců a spolek s Pitomiem Okamůrou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa