Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ženy vpřed: Vláda projedná kvóty, ženy mají dostat 40 % míst na kandidátkách

Jiří Dienstbier (46, ČSSD), ministr pro lidská práva
Jiří Dienstbier (46, ČSSD), ministr pro lidská práva  (Autor: Z. Pecák, L. Křivan, archiv)
Autor: bru/ČTK - 
10. července 2016
09:08

Opatření, která by ženám zajistila dvě pětiny míst na kandidátních listinách do voleb či ve vedení úřadů, obsahuje plán pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích. Dokument s úkoly do roku 2018 by měla v pondělí projednávat vláda, vrací se k němu po třech týdnech. Materiál připravil tým ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD).

Ženy v současnosti tvoří 44 procent ekonomicky aktivního obyvatelstva ČR. Zároveň tvoří 56 procent studujících všech vysokých škol a 61 procent jejich absolventů a absolventek. Přes výše uvedené skutečnosti zůstávají nadále výrazně podreprezentovány v rozhodovacích pozicích,“ uvedli autoři plánu.

V sedmnáctičlenné vládě jsou tři ministryně. V Parlamentu připadá ženám necelá pětina křesel, v zastupitelstvech měst a obcí 27 procent. V představenstvech firem mají 12 procent míst, ve firmách obchodovaných na burze devět procent řídicích pozic. Podle autorů tak Česko patří v EU k zemím s nejnižším podílem žen na rozhodování.

Vláda by měla podle plánu do konce roku znovu dostat návrh zákonných pravidel, podle nichž by ženám či mužům na kandidátních listinách připadlo aspoň 40 procent míst. Loni kabinet volební novelu s kvótami odmítl. Nyní by se pozitivní opatření mělo týkat parlamentních, krajských i evropských voleb.

Kvóta podle autorů nemá jednu skupinu zvýhodnit, ale má zajistit rovný přístup. „Ženy a muži nemají v politice stejnou startovací čáru. Vyššímu zapojení žen do politiky brání řada viditelných i neviditelných bariér,“ uvádí plán. Poukazuje na netransparentní sestavování kandidátních listin, předsudky i rozdílné hodnocení žen a mužů či „patriarchální model rodiny“.

Do konce letoška by měla vzniknout i analýza volebních kampaní. Má se zaměřit hlavně na výskyt stereotypů. Vzniknout by měl také návod pro politické strany, aby političkám daly víc prostoru.

Plán obsahuje také opatření k vyššímu zastoupení žen ve vedení státní správy, státních a polostátních firem, škol či ve vědě. Počítá se i s kampaněmi, které by měly „zviditelnit ženské osobnosti“ z kultury a sportu. Uskutečnit by se měly do konce příštího roku.

Sobotkův kabinet se v programovém prohlášení zavázal, že bude „důsledně uplatňovat princip rovnosti žen a mužů“. Zmínil mimo jiné právě podporu vyššího zastoupení žen v rozhodovacích pozicích. Vláda pak přijala strategii rovných šancí, která čtyřicetiprocentní kvótu do voleb obsahovala. Následnou volební novelu, která dvě pětiny míst na kandidátních listinách měla „podprezentovanému pohlaví“ zaručit, před rokem pak ale už odmítla. Proti byli lidovci a ANO.

janova ( 11. července 2016 14:15 )

Co když tolik ženských neseženou? A budeme muset taky volit 40% žen nebo můžeme zaškrtnout jenom chlapy? To by pak nemělo smysl dávat na kandidátky tolik žen. Tak nevím.

blooroses ( 10. července 2016 19:22 )

tramping, tramping, ty seš magor Volit oligarchu, zloděje a podvodníka, jehož jediným snem je tu naší zemičku vlastnit, to může napadnout skutečně jen magora, stejně jako volit populistickou žlutou tlamu, co oblbuje lidi pomocí HOAXů, aby si tak aspoň vydělal na chleba, když v podnikání pohořel na všech frontách. Ke komunistům škoda se vyjadřovat - ač všichni nevěřící, vroucně se modlej aby nebyli zvolení a nemuseli začít něco skutečně dělat, jelikož se v týhle době nemají v praxi šanci uplatnit.

e.44 ( 10. července 2016 18:23 )

sendrazak, hoď se do klidu a na diskusi o kvótách neřeš politiku způsobem u kterého tě může trefit Jen tak mimochodem, Merklová je z těch, co by se do politiky nacpaly i kdyby tam bylo místo jen pro jednu ženu.

idmina ( 10. července 2016 14:55 )

Dodávám, že však takovou ženu nepřenesou přes srdce a vyštípou ji, vyštípávají se i pánové mezi sebou, ješitové . Semelová, rozcapená Volfová a podobné jistě kandidovat nebudou

idmina ( 10. července 2016 14:48 )

Ano, né jen chlapi jsou mocní. Rozumné ženy jsou třeba, jistě najdou se i slepice jako mezi chlapy a těch je přehršel a do všeho jdou silou, zbraněmi . flesch2z se mýlí, i takoví "jandáci" jsou všude, trouba že to neuzná.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa