Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Spor o mýto: „Hoří nám stodola a nemáme ji čím hasit,“ varuje Chovanec

Autor: simao - 
7. července 2016
20:15

Výběr mýta je pro příští rok ohrožen, Česku hrozí ztráta miliard, varuje ČSSD. Podle Milana Chovance je to situace srovnatelná s požárem stodoly, leč hasicí prostředky nikde. Sociální demokraté proto chtějí po ministrovi dopravy Danu Ťokovi (ANO), aby připravil řešení svízelné situace, trpělivost dochází i třetímu koaličnímu partnerovi – lidovcům. Ťok se snaží emoce mírnit a nadále je pro novou smlouvu s firmou Kapsch. Kvůli sporu o mýto se sešla i koaliční rada.

„Opravdu nám hoří stodola a nemáme ji už čim hasit,“ varoval ve čtvrtek před Úřadem vlády ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Koaliční spor o mýto se strhl kvůli tomu, že s posledním dnem letošního roku vyprší smlouva firmě Kapsch. Ministerstvo dopravy pod vedením Dana Ťoka usiluje o to, aby byl firmě prodloužen kontrakt o další tři roky – bez výběrového řízení.

Koaliční rada jednala dvě hodiny

„Já znovu říkám, že si myslím, že to touto formou řešit nelze,“ upozornil novináře Chovanec, který na sociální síti zmínil, že ataky na Ťoka vychází z reálné obavy ČSSD. Nejde prý o žádný předvolební trik, jak naznačil při pondělní tiskovce Ťok, podle kterého jen sociální demokracie hledá nové předvolební téma.

Koaliční rada kvůli mýtu jednala přes dvě hodiny, potvrdil České televizi Jan Birke, poslanec ČSSD a stranický expert na dopravu. „Po dlouhé, dvouhodinové debatě, která byla velmi složitá, velmi věcná nicméně, jsme došli, řekněme, k nějakému aspoň konci tak, abychom věděli, co se bude projednávat příští týden na vládě,“ uvedl Birke. 

Koaliční partneři chtějí souhlas Šlechtové

Vláda téma mýta odsunula na své pondělní zasedání. Podle Birkeho jsou nyní ve hře tři možné kroky. První spočívá v podobě stávajícího modelu, který na stůl položilo ministerstvo dopravy – prodloužení smlouvy firmě Kapsch. Tehdy by však prý koaliční partneři chtěli slyšet ještě stanovisko ministerstva pro místní rozvoj, které vede Karla Šlechtová (ANO).

Za druhou variantu Birke označil to, že vše bude v plné kompetenci ministra dopravy a vláda jeho plán pouze vezme na vědomí, za třetí pak jakousi záložní variantu pro případ, že by první dvě selhaly.

Sama ČSSD prý navrhla alternativy – přejít na papírové kupony, příp. se snažit ve Sněmovně protlačit „Lex mýto“, kdy by však peníze nevybíral Kapsch, ale stát. Papírové kupony by však také byly pouze provizoriem, ztráty se v takovém případě odhadují na 40 procent. Jen za rok 2015 se přitom na mýtu vybralo 9,7 miliardy korun.

Ministr Ťok tak dostal jakýsi domácí úkol v podobě vypracování záložní varianty, on sám však celou situaci vidí jinak. „Upřímně řečeno, ono žádných variant B není. Tato varianta, si myslím, že nemá právní problémy,“ uvedl Ťok před Úřadem vlády a zastal se chystané tříleté smlouvy pro Kapsch, který dle něj deklaroval svoji ochotu a připravenost spolupracovat.

Ťokův rezort se však dostal i pod palbu lidovců. „Já mám pocit, že ministerstvo dopravy za těch dva a půl roku neudělalo dostatek kroků pro to, aby tady byla vypsaná transparentní veřejná soutěž,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

1pepan ( 8. července 2016 13:28 )

Pokud jen stodola, tak o nic nejde.

pruser ( 8. července 2016 05:38 )

 A ohledně skoku matky s dítětem ze sedmého patra tak pokud nejsou media a policie říci veškeré informace tak nelze k tomuto zaujmout stanovisko a rozhodně to je exes,který by se neměl stát módním trendem.Současná společnost je v rozkladu a také dvojí metr na občany a sice když jsi bílý nemáš na dávky nárok a když jsi rom či muslimák tak Ti dají vše a nic nezkoumají.A toto zlo by také být nemělo a pak to povede až k takovým exesum jako v Brně a to je velmi špatný trend společnosti bohužel.

pruser ( 8. července 2016 05:28 )

 Ohledně mýta a hádání politiků to je řečeno jen bordel a nic jiného zatím nehledejme a jediné možné řešení je změna vlády po předčasných volbách a prosím volte nás SPD a pořádek bude.

borjar ( 7. července 2016 23:39 )

Ťok kašle na mýto . Jeho zajímáji pokuty a body řidičů .

super ( 7. července 2016 23:39 )

Prča by byla nevolit nikoho, to by byly volby. Téměř spravedlivé.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa