Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pod Ficem se houpe židle? Opozice chce odvolání kvůli aféře Kaliňáka

Autor: ČTK - 
6. července 2016
11:44

Předseda slovenského parlamentu Andrej Danko odložil na čtvrtek schůzi o návrhu opozice odvolat premiéra Roberta Fica. Učinil tak po té, co po opakované obstrukci koaličních zákonodárců nebyl ve středu dopoledne v jednacím sálu sněmovny potřebný počet poslanců.

K zahájení schůze slovenského parlamentu je nezbytné, aby se z celkového počtu 150 poslanců prezentovalo alespoň 76 zákonodárců. Většina poslanců čtyřčlenné koalice, která má v Národní radě většinu, tak ovšem neučila ani na druhý pokus, byť v sálu byli přítomni. Chybělo i několika opozičních poslanců. Ve sněmovně nebyl ani Fico, který dopoledne vystoupil v Evropském parlamentu k začínajícímu slovenskému předsednictví v EU.

Dvě nejsilnější opoziční strany navrhly vyslovit nedůvěru Ficovi hlavně kvůli tomu, že premiér odmítl odvolat ministra vnitra Roberta Kaliňáka. Opozice žádá Kaliňákův odchod v souvislosti s jeho obchodními aktivitami s kontroverzním podnikatelem, který čelí obnovenému vyšetřování kvůli podezření z daňových úniků. Proti Kaliňákovi také zorganizovala demonstrace, kterých se účastnily tisíce lidí.

Vyslovení nedůvěry premiérovi znamená podle slovenské ústavy pád celé vlády. Opozice na prosazení svého návrhu dostatek hlasů ve sněmovně ale nemá.

Fico je nejdéle sloužícím slovenským premiérem. Od roku 2012 do březnových voleb stál v čele jednobarevného kabinetu sociálních demokratů, předsedou vlády byl i v letech 2006 až 2010.

oltec ( 6. července 2016 22:29 )

Fico je dobrý premiér slováci by měli být rádi že ho mají řve pořád dokola feťák Sulík a Matovič

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa