Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Slovensko v čele EU: Občané Unii nerozumí, to se musí změnit, myslí si Fico

Autor: ČTK - 
6. července 2016
10:34

Evropská unie potřebuje novou vizi, která bude pochopitelná pro občany a bude odrážet zájmy členských zemí. V Evropském parlamentu to při představení začínajícího slovenského předsednictví prohlásil premiér Robert Fico.

Evropská unie musí lépe naslouchat kritickým hlasům. Musí se stát pružnější, méně byrokratickou a vnímavější k různorodosti. A musí se zbavit puncu elitářství a nesrozumitelnosti pro obyčejného člověka,“ řekl Fico s tím, že lidé EU často vnímají jako cosi vzdáleného a odtrženého od běžných občanů.

Dokládá to také nedávné rozhodnutí Británie Unii opustit, které podle Fica pravděpodobně odráží i selhání EU ve srozumitelném zprostředkování svých konkrétních přínosů pro občany.

Příležitostí k diskusi o nové vizi pro EU bude neformální summit 27 členských zemí, tedy bez odcházející Británie, naplánovaný do Bratislavy na 16. září, připomněl slovenský premiér. Schůzku označil za vyvrcholení předsednictví své země, její intenzivní přípravě chce Slovensko věnovat následující dva měsíce.

Země Unie by si také do té doby měly vytvořit takové analýzy dění před britským referendem, „abychom neklamali sami sebe“, míní Fico. V kampani bylo totiž podle něj kromě mýtů, lží a polopravd odpůrců EU a silných argumentů zastánců setrvání možné sledovat též „reálné obavy a nejistoty, které pociťovali britští občané“.

Fico dnes v europarlamentu prohlásil, že lidé v EU mají strach z migrace kvůli možné ztrátě kulturní identity, z terorismu kvůli slábnoucímu pocitu bezpečí a z ekonomických problémů.

Musíme ale překonat i náš strach - politických lídrů - že se nám nepodaří politické krize zvládnout. A mám dojem, že toho se naši občané bojí nejvíc. I proto jejich důvěra v EU padá,“ řekl slovenský ministerský předseda.

Strach se podle něj promítá do současného růstu popularity extrémistických a nacionalistických tendencí v Evropě, a má tak potenciál nastartovat odstředivé síly a přispět tak k tříštění EU.

super ( 6. července 2016 15:51 )

https://www.novinky.cz/domaci/408503-nejvyssi-patra-policie-jsou-prorostla-zlocinem-tvrdi-zprava-nej vyssiho-zalobce-zemana.html

minerva ( 6. července 2016 15:43 )

Jmenuj kdo není z politiků darmožrout.

hejhej ( 6. července 2016 13:53 )

K čemu je EU ? Plní nařízení američanů, kteří strkají rypák do všech zemí a diktují. Představitelé EU mimo žvanění o ničem nedokázali nic. Peníze cpou na násilnické přivandrovace, neziskovky, do Turecka a Řecka a hlavně nařizují jednu pitomost za druhou bývalým suverenním státům ( po vstupu do EU severenní nejsme). Představitelé EU Juncker, Merkelová, Holland a politici, kteří jim lezou do análního otvoru nadělali více škody jak užitku.

minerva ( 6. července 2016 13:40 )

flesh a djsti, obdobně se rozhodují občané u voleb. Podle nastolení z médií a volebních lístků, jmen v pořadí. Neumíme to a není kde zjistit ani pravdu. Na ČR máme moc politických stran a politiků. Každá ***, stačí městys, mají moc politiků úředníků. Je to na hovno, je to job. Všichni by vládli, proto se ČSSR rozdělila bez nás. Fico může držet tak hubu.

djsti ( 6. července 2016 13:34 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa