Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česko-Slovensko o brexitu: Referenda u nás nebudou. Unie ví, jak dál

Autor: zst - 
3. července 2016
12:08

Slovenský premiér Robert Fico (Smer) a jeho český protějšek Bohuslav Sobotka (ČSSD) se shodli, že 27 unijních premiérů ví, co se bude po britském referendu odehrávat. Kdo to neví, je Velká Británie. Informace zazněly v diskuzním pořadu České televize. Podle Fica se Británie rozhodla v emocích. Oba premiéři odmítli vypsání podobných referend v Česku a na Slovensku.

„27 premiérů má v hlavě jasno, co se bude dít v následujících týdnech a měsících, protože jsme měli velmi dobré setkání. Respektujeme rozhodnutí lidí žijících ve Velké Británii. Ale platí, že Británie si nemůže vybírat z 'hrozinky' evropských výhod, aniž by něčím nepřispěla,“ řekl v Otázkách Václava Moravce Robert Fico. Odkázal tak na setkání špiček členských zemí krátce po vyhlášení výsledků britského referenda.

Český premiér pak s obavami vyhlíží další vývoj v ostrovní zemi. „Británie prochází politickou krizí. Hledá se, kdo bude nový premiér. Britové nespěchají a budou logicky šetřit časem. Od chvíle, kdy to oznámí, začíná běžet dvouletá lhůta. Velkou výzvou bude, aby se Británie udržela pohromadě. Může se stát, že se pohromadě neudrží, a pak se zkomplikuje to jednání, které poběží,“ dodal Bohuslav Sobotka.

Formuloval tak znovu obavy z možného osamostatnění Skotska nebo připojení Severního Irska k Irsku. „Britové o tom ještě budou sami přemýšlet a zjistí, že se rozhodli v návalu emocí,“ dodal Fico.

Je reálné referendum o vystoupení v Česku a na Slovensku?

Oba premiéři také odmítli, že by se podobné referendum, jako bylo to britské, mělo uskutečnit v Česku nebo na Slovensku. „Nezodpovědnost politiků a veřejných činitelů v tomto směru je mojí noční můrou. Nemáme jiný životní prostor, než je tento. Mluvit o něčem jiném je nezodpovědné,“ prohlásil rezolutně Robert Fico, který od pátku převzal předsednictví celé osmadvacítky.

Členství v Evropské unii nám přináší nepopiratelné výhody. Naše vláda nebude dělat žádné referendum o vystoupení z EU ani z NATO. Bylo by to proti bezpečnosti, pracovním místům i podnikatelům. Po brexitu to ale bude výraznější součást politické agendy, to je jasné,“ poznamenal k tomu také Sobotka.

hejhej ( 5. července 2016 18:45 )

Sobotka je čím dál více se svými bláboly odpornější. Občané , podle něho mají držet hubu, ale před volbama, jak je u něho zvykem, bude slibovat nesplnitelné. Už se nedá dívat na zprávy, jakmile se objeví tento vlastizrádce, přepínáme. EU řeší migraci 1 1/2 roku, jeden sumit za druhým, komise, jednání a výsledek - nadále verbež připlouvá. Sobotkovi se nedá věřit vůbec nic, leze do análu EU a USA, zaprodá vlastní lidi za prachy - je odporný !!!!

noacojezase ( 3. července 2016 17:41 )

Hlavně, že při referendu ti voliči věděli co je EU.

anno ( 3. července 2016 16:28 )

Bohúše, UEroHujera do koše a Referendum bude!!!!!!

zkzkz ( 3. července 2016 16:01 )

cestr ( 3. července 2016 14:48 )

To je jiná věc, USA a RUS na čáře, proto by měla Evropa být v jednotě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa