Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Německý Babiš ke Komisi: Nechte si migraci, reformu EU si vyřešíme sami

Autor: zst, ČTK - 
3. července 2016
08:10

Pokud nezačne Evropská komise po britském referendu urychleně řešit důležité problémy Evropské unie, měly by se iniciativy chopit jednotlivé členské země a hledat „mezivládní“ řešení. V rozhovoru poskytnutém listu Die Welt am Sonntag to dnes uvedl německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

Evropská komise by se podle Schäubla měla zabývat především řešením migrační krize. „Pokud nebude Komise spolupracovat, pak se věci ujmeme sami a problémy zkrátka vyřešíme na úrovni vlád,“ uvedl Schäuble. „Pokud se od počátku nezapojí všech 27 zemí, pak jich začne zkrátka několik málo z nich,“ dodal.

Že by chtěl Evropskou komisi pod vedením předsedy Jeana-Clauda Junckera oslabit, ale německý ministr financí popřel: „Říkám jen tolik: Musí, my musíme být pragmatičtější a rychlejší.“

Podle Schäubleho nedává smysl, aby EU na výsledek britského referenda o vystoupení z bloku reagovala tím, že vrátí co nejvíce pravomocí členským státům. „To problémy nevyřeší,“ řekl. „Nemůžeme se teď zabývat složitými změnami smluv, které lze přijmout jen jednomyslně,“ dodal ministr.

Evropská unie nyní musí urychleně vyřešit některé zásadní problémy, aby tak znovu získala důvěru svých občanů, řekl dále Schäuble, který v německé vládě zastupuje Křesťanskodemokratickou unii (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Kromě migrační krize jsou podle něj největšími výzvami, které před EU stojí, hlavně snížení nezaměstnanosti mladých lidí v některých krizí zasažených regionech, vytvoření evropského cloudu či energetické unie.

V současnosti není podle Schäubleho „ten správný okamžik, abychom pracovali na prohloubení eurozóny“. Předseda Evropské komise Juncker podle německých médií chce odchodu Británie z EU využít mimo jiné právě k rozšíření skupiny zemí platících společnou evropskou měnou.

O postu a práci eurokomisařky mluvila ve Studiu Blesk česká členka Evropské komise Věra Jourová (ANO):

Video  Jourová o migraci: Jako komisař musíte projít jakousi »lobotomií«.  - Zuzana Štíchová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kukuku ( 3. července 2016 14:05 )

Ať si německý Babiš ujasní, s čím má šanci ve vládě mamá Merkelové prorazit. Velké kecy už vypustil a nakonec dopadne jak děda v Mrazíkovi "Babko Merkelová - už mlčím".

prycsnima ( 3. července 2016 10:53 )

 Psychopatka Merkelka ať si tam ten ksindl nechá a nese re se do politiky jiných států! Německo už zase ničí Evropu a všichni jen bl bě civí a nechají si to líbit! Hlupáčkové,pak budete všichni jen říkat,,to jsme netušili".Tak se mějte naivci.

barracuda.sro ( 3. července 2016 10:42 )

EU je horší než bývalá RVHP.Ty její nesmyslné příkazy ,zákazy už obyčejnýho člověka s.e.r.o.u.Všichni co tam sedí na pr,delijsou zadarmo drazí.

ivoadler ( 3. července 2016 10:39 )

A povolí nám EU marmeládu? Tak takovýhle kraviny EU řeší! To je samozřejmě prkotina. Ale aby si Merkelová pozvala čmoudy a pak je pomocí kvót přerozdělovala jiným zemím, to už je opravdu na přesdršťku. Kdyby těm uprchlíkům šlo opravdu o život, tak se pro jeho záchranu zřeknou islámu. Život je důležitější než náboženství. Že se islámu zříci nechtějí ukazuje, že to s tím ohrožením života nebude tak horký. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa