Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policejní chaos vyšetří komise v čele s Blažkem. V tajné volbě porazil komunistu

Autor: ČTK, zst - 
1. července 2016
11:45

Sněmovní vyšetřovací komisi k okolnostem reorganizace policejních útvarů povede Pavel Blažek z ODS. Exministr spravedlnosti porazil v tajné volbě Zdeňka Ondráčka (KSČM). Rozhodlo se až v druhém kole hlasování. Zvolením předsedy může komise začít pracovat, poprvé se sejde 11. července.

Blažek obdržel 89 ze 163 odevzdaných hlasů, Ondráčka volilo 61 poslanců, oznámil předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO).

„Během následujících měsíců bychom měli zjistit, z jakého důvodu došlo ke sporům uvnitř policie a zda měli státní zástupci oprávněný důvod do reorganizace policie zasahovat a jestli byla forma, kterou tak učinili, v mezích zákona. Je potřeba omezit emoce a na základě faktů dojít k závěrům, ze kterých můžeme vyvodit výsledky a zjednat nápravu,“ uvedl po zvolení Blažek v tiskové zprávě.

ČTĚTE VÍCE: Vše o reorganizaci policie

Vyšetřovací komise je sedmičlenná, každá sněmovní strana v ní má jednoho zástupce. Vedle Pavla Blažka (ODS) a Zdeňka Ondráčka (KSČM) jsou v ní také Martin Lank (Úsvit), Richard Dolejš (ČSSD), Bohuslav Chalupa (ANO), Daniel Korte (TOP 09) a Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Komisi zřídila Sněmovna teprve v úterý. Má se zabývat různými podezřeními souvisejícími s postupem policejního prezidia, policistů z protimafiánského útvaru i státních zástupců z olomouckého vrchního státního zastupitelství ohledně reorganizace. Spočívá nyní ve spojení protimafiánského a protikorupčního útvaru pod jedno vedení.

Kvůli změně odešel s dneškem do civilu Robert Šlachta, který protimafiánský Útvar pro odhalování organizovaného zločinu vedl. Pochyby o reorganizaci vyjádřili i někteří státní zástupci. Změny v policii vyvolaly ostrou roztržku mezi hnutím ANO a ČSSD, jejíž ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) reorganizaci podepsal.

ČSSD stejně jako policejní prezident Tomáš Tuhý tvrdí, že změny zlepší práci policie. Hnutí ANO a další kritici naopak soudí, že účelem plánu je poškodit činnost protimafiánského útvaru. Obávají se také toho, že změny záporně zasáhnou do vyšetřování živých případů.

VIDEO: Podívejte se, jak vznikla mela kolem policejní reorganizace:

Video  Čím pálí Babiš a Chovanec ve vládní přestřelce kolem Šlachty a policie?  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

aaobcanka ( 2. července 2016 16:29 )

Marek Benda ODS, Laudát TOP a Blažek ODS = jelita nebo tupost hrají ?

babamotorkarka ( 2. července 2016 16:26 )

Lidi, potřebujeme svoji TV ! Musíme se my, prostý lid, informovat a domlouvat přes TV. TV NOVA, ČT a PRIMA nám denně nedají prostor. Obyčejné lidi zavírá policejně - justiční mafie za banality. Mafiánské tuneláře nikoliv. Pojďme to změnit ! Stop ODS, TOP, KDU, ČSSD ! Volme ANO, Okamuru, ale i KSČM ! I za komunistů tu byl nesrovnatelně větší řád a pořádek. Až na katastrofální nespravedlivou popravu čestné, inteligentní Milady Horákové a jiné politické procesy a účelově nabírané debily k policii.

babamotorkarka ( 2. července 2016 16:19 )

Tak co, milý Ondřeji Hejmo a Jane Krausi atd., takto jsme si tu demokracii v 89. nepředstavovali my, cinkající klíči na Václaváku, že ? Šéfové (Vild ÚOKFK, Murín GIBS ?) a komisaři PČR s výučním listem v kapse zůstávají na neadekvátních místech svému vzdělání, pod sebe přijímají opět vyučené kluky z obav o své posty, aby nadřazeně a diktátorsky přikazovali médiím, už i Parlamentním listům (PL), co musí redaktoři, tzn. středoškoláci a vysokoškoláci vystudovaní standardně hned po ZŠ/SŠ (tj. bývalí inteligentní žáci ze ZŠ s jedničkami a dvojkami na vysvědčení, na rozdíl od policejních dálkových "vzdělanců", čtyřkařů ze ZŠ), z diskuze vymazat. Jak je u PČR zvykem, obratem si tito policejní "géniové" ze svých postů, skvěle placených z našich daní, zjišťují autory textů, aby se jim pomstili účelovým stíháním s odsouzením min. k podmínce nebo ke statisícovému odškodnému, zmedializováním se lživými informacemi naservírovanými lidu přes "nezávislé" TV. Tak to jistě bude i s námi v tomto případě. Pak se ozveme, pokud to ještě půjde, na PL a Blesk, kam dosud lze jakž takž psát, než to zakáže další mstivý policejní "bystrouš". Vlády ODS+TOP+KDU+ČSSD, jděte s tak "erudovanou" a tzv. mafiánskou policií a se st. zástupkyněmi a soudci, kteří se stádově imbecilitě kriminalistů, tzn. čtyřkařům ze ZŠ, přizpůsobují, už od vašich "koryt", než lid popadne vidle a lopaty ! Národ má všech tupců a tunelářů "plné zuby". Je čas na revoluci, nikoliv "sametovou", ale s "olovem", tzn. ráznou (pro "blbečky" policejní čtyřkaře ze ZŠ : údernou, ale bez zbraní), že ?

schelly ( 2. července 2016 15:45 )

Lidi, oni se nám tímto normálně vysmívají do očí. Jak dlouho budeme ještě jako ovce?

tgbg ( 1. července 2016 16:16 )

Proruští komunističtí zločinečtí vyvrhelové jsou naprostou katastrofou pro Česko a každý jiný stát.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa