Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Otci práva na děti nechali, Michalákové ne?“ zuří Chalánková kvůli Norům

Autor: Zuzana Štíchová - 
1. července 2016
11:42

Norský soud rozhodl o odebrání rodičovských práv Evy Michalákové na její dva syny Denise a Davida. Podle poslankyně TOP 09 Jitky Chalánkové je zvláštní, že otci práva zůstala. Michaláková se podle ní odvolá a Česko by mělo podat mezistátní stížnost. Detaily a reakce k norskému rozhodnutí uveřejnil i Petiční výbor na podporu rodiny Michalákových.

Větší zapojení vlády očekává poslankyně, která se v případu angažuje, v následujících týdnech. „Je to zvláštní rozhodnutí z toho důvodu, že matce soud odebral rodičovská práva a otci je ponechal. Otec ale vůbec neusiloval o vrácení dětí do své péče a v podstatě on byl tím důvodem, proč došlo k zásahům Barnevernetu,“ komentovala pro Blesk.cz rozsudek Chalánková.

Soud zároveň zamítl adopci mladšího z obou sourozenců Davida. „To je alespoň nějaký pokrok,“ poznamenala poslankyně. Ministerstvo zahraničí je přesvědčeno, že dílčí úspěch je založen na protestu České republiky.

„Pozitivní je, že syn nebyl soudem určen k adopci. Myslím, že to je i na základě toho, že se Česká republika oficiálně zapojila. Norský soud se zabýval vyjádřením, které jsme jim za vládu ČR dávali, a rozhodoval i na základě toho. Budeme prověřovat možnost obdobného zapojení České republiky i v případě, že se paní Michaláková znovu odvolá,“ řekla k tomu Blesk.cz mluvčí rezortu Michaela Lagronová.

Černínský palác ale ještě nemá celý rozsudek k dispozici, vychází tak z podkladů, které zaslal ministerstvu jeden z právníků Evy Michalákové. Pokud by se případ dostal až k soudu do Štrasburku, Česko se připojí na stranu matky.

 

Marksová mlčí, Zeman se chystá na tiskovou konferenci

Překvapivě málomluvná je k novému vývoji ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Na dotazy Blesk.cz neodpověděla a její mluvčí Petr Habáň pouze vzkázal, že se k rozhodnutí soudu vyjadřovat nebude.

Reakce zatím nepřišla ani z Pražského hradu, podle mluvčího Jiřího Ovčáčka se prezident Zeman k tématu vyjádří na odpolední tiskové konferenci, která je pořádána na konci jeho třídenní cesty na Vysočinu.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) situaci krátce komentoval v Poslanecké sněmovně. „Je potřeba respektovat jurisdikci norských soudů,“ řekl k poslednímu vývoji v kauze.

Poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09) mluvila o případu Evy Michalákové také ve Studiu Blesk letos v lednu:

Video  Studio Blesk – Jitka Chalánková 1  - Zuzana Štíchová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Hasenkopf: Norové jednali s Marksovou

Naopak obsáhlou tiskovou zprávu připravil český právník Evy Michalákové Pavel Hasenkopf. „Případ Michalákových se vleče již pět let. Přestože důvody odebrání dětí byly vyvráceny lékařskými zprávami, Eva Michaláková se již dávno očistila a v současnosti pracuje ve školství a studuje pedagogiku, bratři Michalákovi už pátým rokem vyrůstají odděleně ve dvou norských pěstounských rodinách,“ upozorňuje v ní.

„V rozhodnutí, které rodina obdržela, figurují tyto hlavní důvody: Pěstounskou péči soud potvrdil s odůvodněním, že děti si v pěstounských rodinách již zvykly a vytržení z tohoto prostředí by jim mohlo způsobit újmu a není v jejich nejlepším zájmu. Povolení k adopci Davida soud zrušil s ohledem na vzájemný vztah sourozenců – dětem by podle soudu neprospělo, pokud by každé mělo jiný právní status. Jediným důvodem, proč matka zůstává zbavena rodičovských práv, je to, že případ zveřejnil,“ tvrdí Petiční výbor na podporu rodiny Michalákových.

Právníci rodiny se proti rozhodnutí norského soudu v Hokksundu chystají odvolat. „Je absurdní, aby soud zacházel příznivěji s otcem dětí, který podle norských úřadů byl vlastním důvodem k zásahu Barnevernetu a o návrat dětí neusiluje, než s matkou, na které se tento otec měl podle norských úřadů dopouštět domácího násilí a která naopak již pět let o děti vytrvale bojuje,“ dodává výbor.

Ozval se i Petr Mach (Strana svobodných), další z podporovatelů Evy Michalákové, jeden ze spoluorganizátorů pražských protestů proti norské sociálce Barnevernet. „Ministryně Marksová na to nejspíš kašle a je s postupem norské státní správy spokojena. Jdu vyzvat dopisem noskou ministryni Solveig Horneovou, ať celý případ prošetří. Tohle vypadá jako msta norských úřadů, neochota uznat chybu a hledání záminek, které ospravedlňují krádež dětí státem!“ bouří Mach na Facebooku.

Herodes ( 2. července 2016 15:53 )

Stačí se podívat na fotku Michalákové, pohled do očí. Co všechno neudělají lidé pro prachy. A jde to z našich peněz, z našich daní. Asi začnu přemýšlet, jak šidit na daních. ))

zvonik54 ( 2. července 2016 08:34 )

Ze základního morálního hlediska, když někdo obhajuje paní Michalákovou, že má právo vychovávat své děti v duchu zvířecí zvídavosti, že jí dělá osobní egoistický požitek, když jí vlastní děti sahají na vaginu, tak souhlasím s postupem Norů vůči Michalákové. Ale i oni by si měli ve svých prasečinkách doma zamést před vlastním prahem, protože např. téměř veškerá pornoprodukce pro Norsko je vyráběná v ČR a okolních zemích, kvůli nízké ceně, a poněvadž tam je státem velmi omezené a blokované to produkovat. Jestli z toho někdo viní církev, že zavedla tzv. STUD u lidí v Boha věřících, tak stud u lidí je založen na určité člověkem ovladatelné střídmosti požitků, které ve svém důsledku hraničí s obecným hříchem, což znamená se všemi následnými ostatními nepříjemnými následky (od toho vzniklo Desatero, vážení!). Ty nepříjemné požitky, které ateistické lidstvo vytváří v globálu na své planetě, kam patří i krvavé války a vražedný boj o prostor až po zničení celého zemského povrchu přelidněním, čili nekontrolovaným množením jen jednoho druhu živočicha - člověka, jsou pro celou popukaci ZNIČUJÍCÍ! Proto v důsledku má člověk pociťovat stud narozdíl od zvířat! Z toho lze logicky usoudit, že paní Michaláková zastává svým názorem při odstraňování studu u svých dětí, kdy jí ve zvídavosti osahávají děti vaginu, prosazovat dále generačně nekontrolovatelně onu činnost, která vede hříchem bez studu k přelidnění Země, k válkám a k vražednému boji o životní prostor. Byla by pokrytec, kdyby tvrdila, že to tak není.

mistr_yoda ( 1. července 2016 18:12 )

Jsi perverzní prase jako Michaláková, ty antropologie.

juuuhele ( 1. července 2016 16:18 )

Nemáš ponětí o antropologii. Dám ti tip:zajdi do ZOO a podívej se na opice a co je pro ně normální bylo i pro člověka zcela přirozené dokud nezasáhla církev.

juuuhele ( 1. července 2016 16:13 )

Dost hloupá otázka, zkus si ji zodpovědět sama.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa