Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Poslední den Šlachty v čele ÚOOZ: Uvolnil se u Krause a vyklidil kancelář

Autor: ČTK, sou, simao - 
30. června 2016
08:45

Šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta po 26 letech končí u policie. Na svoji funkci rezignoval, protože nesouhlasí s reorganizací policie, při níž se jeho útvar sloučí s protikorupční policií. Obě policejní složky budou mít od 1. srpna jedno vedení. A tak Šlachta požádal k 1. červenci o odchod do civilu. Čtvrtek je tak posledním dnem Šlachty ve funkci. Ještě předtím, než zcela vyklidí kancelář, se uvolnil v show moderátora Jana Krause.

Během svých posledních dnů ve funkci šéf ÚOOZ (Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu) Robert Šlachta odrážel dotazy ohledně své budoucnosti, vyklidil si kancelář, ale vyrazil se také uvolnit k Janu Krausovi, se kterým si udělal i selfie. Krausovi do show na FTV Prima přinesl tričko ÚOOZ. „Já si to vezmu jako vzpomínku na šlachtovské období,“ poděkoval mu Kraus.

Sám Šlachta chtěl v minulém týdnu vystoupit před poslanci bezpečnostního výboru s informacemi, které se týkají reorganizace policie a úniků z vyšetřování některých kauz. Poslanci mu však slyšení neumožnili. Sněmovna tento týden rozhodla o vzniku vyšetřovací komise, s níž je Šlachta připraven spolupracovat.

Na to, že nemohl promluvit na výboru, si Šlachta u Krause postěžoval. To když moderátor upozorňoval, že Šlachta ví řadu tajných informací, o kterých nemůže veřejně mluvit. „Vy nesmíte mluvit o ničem, s čím jste se setkal, potkal v rámci své profese. Ale pozdravit můžete?“ ptal se moderátor.

„To záleží na výkladu potom, koho pozdravit. Vás můžu. Já mám mlčenlivost potom, až skončím ve funkci, to byl i důvod, proč jsme šli do té Sněmovny, že jsme si řekli, že když už budeme končit, že to bude jediná možná možnost, kde to můžeme přednést, ty naše boly,“ zareagoval Šlachta.

Šlachta se může vrátit k policii. Dveře zavřené nemá

„A to jsem myslel, že pro ten stát budu pracovat hodně dlouho,“ posteskl si na Primě Šlachta. Nyní kvůli reorganizaci končí. Zadní vrátka do policie mu ale nemusí zůstat zavřená. „Odejít jsem nechtěl. Třeba se někdy najde způsob, jak se vrátit zpátky. Do jednoho roku je možné se vrátit úplně bez problémů. Zákon na to pamatuje,“ uvedl odstupující Šlachta pro Lidové noviny. 

Podle informací LN by ale tato lhůta mohla být delší. Podle zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostní sborů se může bývalý důstojník vrátit do služby dokonce během pěti let po svém odchodu.

Šlachta mezitím hodlá pečlivě sledovat celou reorganizaci policie, která je podle něj zbytečná a rozbíjí jeho úspěšný tým. Vyšetřování organizovaného zločinu by podle reorganizace mělo spadat pod vznikající Národní centrálu proti organizovanému zločinu.

VIDEO: Podívejte se, jak vznikla mela kolem policie:

Video  Čím pálí Babiš a Chovanec ve vládní přestřelce kolem Šlachty a policie?  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

V souvislosti s reorganizací se však objevila i spekulace o tom, že změny se dělají kvůli tomu, aby byl právě Šlachta vyšachován ze hry. Tuto verzi prověřují olomoučtí žalobci, kteří nedávno vyslechli policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho.

Vedení policie však tyto úvahy odmítlo. Stejně tak ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Ten upozorňuje, že Šlachtovi nikdo židli nebral. Jen mu prý zároveň nemohli automaticky nabídnout i velení nad celým novým útvarem. „Já bych rozuměl, že někteří policisté se toho výběru zúčastní, neuspějí a pak to kritizují. Ale nepokusit se tu funkci získat, odejít a vytvářet tady určitou politicko-mediální kauzu?“ podivoval se tento týden ve Sněmovně Chovanec.

Šlachtu se zatím podle dostupných informací rozhodlo následovat pět dalších kolegů. V roli dočasného šéfa útvaru místo něj působí Milan Komárek, který v minulosti vedl protikorupční polici. Šlachta v minulosti uvedl, že neví, kde bude dál pracovat. Chtěl by zůstat ve státní službě, ale zatím prý nedostal žádnou nabídku. Jeho setrvání ve státní službě podpořil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Video  Milan Chovanec ve Sněmovně promluvil o reorganizaci policie a vyšetřovací komisi.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

ČTĚTE VÍCE: Vše o reorganizaci policie

mirkazam ( 30. června 2016 15:57 )

rego...ještě by mu měli dovolit,aby mluvil...

mirkazam ( 30. června 2016 15:36 )

hejhej...

idmina ( 30. června 2016 13:41 )

Věz i do budoucna, kdo přijde do politiky se sebenej úmysly, tak ho smečka smete.

xsedmikraska ( 30. června 2016 13:21 )

Sobotku jsem měla za férového politika. Když byl proti němu puč, tak jsem stála na jeho straně. Politik, který dopustí a nechá odejít profesionály ze svého místa jakoby mi podepsal, mne tím utvrzuje, že kolem něj není vše čisté a bojí se. Příště už ČSSD volit nebudu!

idmina ( 30. června 2016 13:16 )

Bordelstát

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa