Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nový policejní útvar našel zřejmě šéfa. Za Šlachtu se hlásí jen jeden zájemce

Autor: ČTK, zst - 
29. června 2016
15:11

Do soutěže o šéfa nové Národní centrály proti organizovanému zločinu se přihlásil pouze ředitel celostátní kriminální policie Michal Mazánek. Uvedl to Respekt na webu. Centrála vznikne 1. srpna po kontroverzní reorganizaci policie. Policejní prezidium vyhlásilo na výběr šéfa nové centrály nabídkové řízení za podmínek, které podle Respektu splňovalo asi 70 policistů.

Podle Respektu je velmi pravděpodobné, že komise Mazánka vybere. Návrh na případné jmenování do nové funkce musí podepsat náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube, který tak podle informací ČTK udělá nejdříve v příštím týdnu, protože má dovolenou. Policejní prezidium se do příštího týdne k této personální situaci nechce vyjadřovat.

Mazánek nechtěl potvrdit, zda se o novou pozici uchází. „Omlouvám se, ale toto nebudu s ohledem na vyhlášené nabídkové řízení komentovat,“ napsal.

Mazánek strávil většinu kariéry ve Středočeském kraji, kde byl do konce loňského roku náměstkem krajského ředitele. Podílel se například na vyšetřování takzvaných orlických vražd, vedl také speciální tým vyšetřovatelů, který se zabýval neobjasněnými případy vražd.

Výběr jen naoko?

Od začátku letošního roku je ředitelem celorepublikového Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování. Ve funkci nahradil Milana Pospíška, který rezignoval loni v říjnu po vypuknutí údajné korupční kauzy Vidkun. Podle Respektu se o Mazánkovi v médiích spekulovalo už před měsícem jako o muži, kterého si policejní prezident Tomáš Tuhý a jeho náměstek Laube vybrali za konečného architekta kontroverzního slučování dvou klíčových policejních jednotek.

Do nabídkového řízení se mohli do minulého čtvrtka přihlásit stávající ředitelé útvarů s celorepublikovou působností, ale také například krajští ředitelé nebo jejich náměstci. Pokud by Laube příští týden nesouhlasil s názorem komise, která zájemce posoudila, tak by pravděpodobně bylo vypsáno výběrové řízení, kam by se mohlo přihlásit víc policistů.

Video  Čím pálí Babiš a Chovanec ve vládní přestřelce kolem Šlachty a policie.  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Reorganizace policie vyvolala nedávno ostrý spor mezi ČSSD a hnutím ANO. Plánem na přeměnu se bude od pátku zabývat sněmovní vyšetřovací komise, výsledky by měla mít do konce října. Ve čtvrtek skončí u policie dosavadní ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta, spolu s ním se zatím rozhodlo u útvaru skončit dalších pět lidí.

ČTĚTE VÍCE: Vše o krizi kolem reorganizace policie

salto ( 30. června 2016 10:13 )

Vzal jsi mi to z úst

aaobcanka ( 30. června 2016 06:04 )

Všude a vždy se dělají výběry předem a dle šéfa, tj. dle vůle nadřízeného budoucího přijatého pracovníka. Nevěřte žádným výběrovým řízením.

hejhej ( 29. června 2016 21:41 )

tramping: Těch mafiánských politických zlodějů je ,mnohem víc, než jsou vyjmenovaní.

deep_ass_flsting ( 29. června 2016 18:40 )

A tvůj pucflek zdenekk.

mourovata.kocka ( 29. června 2016 17:36 )

Šéfem Mazánek a náměstka bude dělat asi Krhounek...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa