Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Poslanci ho nevyslechli, tak šel „výš“: Šlachta se „pozval“ na Pražský hrad

Autor: ČTK, tmp - 
28. června 2016
18:09

Odstupující šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta se v úterý odpoledne na Pražském hradě setkal s prezidentem Milošem Zeman. Potvrdil to prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, podle něhož o schůzku požádal Šlachta.

Prezidentův mluvčí pouze potvrdil setkání. Z jeho statusů na Twitteru vyplývá, že schůzka trvala zhruba hodinu. Zda se prezident s odstupujícím šéfem ÚOOZ na něčem shodl, Ovčáček odmítl komentovat.

Šlachta u policie končí ve čtvrtek. Na své místo rezignoval, protože nesouhlasí s plánovanou reorganizací policie, při které se sloučí protikorupční a protimafiánský útvar. Reorganizace policie vyvolala v uplynulých týdnech ostrý spor mezi koaličními ČSSD a hnutím ANO. Pochyby o změnách vyjádřili i někteří státní zástupci.

Reorganizaci podepsal ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) navzdory protestům hnutí ANO, které hovořilo o porušení koaliční smlouvy a hrozilo jejím vypovězením. Start reorganizace byl odložen o měsíc na začátek srpna.

Prezident Zeman soudí, že je třeba situaci kolem reformy policie zklidnit a dialog přenést z politické roviny do odborné. Hlava státu v minulém týdnu také vyzvala policisty, aby kvůli chystaným změnám neopouštěli útvary, protože jejich odchod by znamenal přinejmenším zpomalení vyšetřovaných kauz.

Sněmovna zřejmě kvůli reorganizaci policie zřídí vyšetřovací komisi. Komise by se mohla zabývat různými podezřeními a pochybami souvisejícími s postupem policejního prezidia, policistů z protimafiánského útvaru i olomouckého vrchního státního zastupitelství. Vznik komise navazuje na jednání bezpečnostního sněmovního výboru z minulého týdne, kde poslanci neumožnili Šlachtovi a Jiřímu Komárkovi z ostravské pobočky útvaru sdělit svůj pohled na motivy policejní reorganizace.

ruprecht286 ( 29. června 2016 13:42 )

Pochybuji, že u prezidenta najde pan Šlachta pochopení... Nejspíš mu rozšafně sdělí, že u prorůstání mafie do české politiky "bude trvat na důkladném prošetření, včetně kauzy OKD i Vidkum" /potutelný smích/ ! Vždyť má sám zájem, aby působení jeho i vedení ČSSD a podíl na vzniklých kauzách bylo opravdu rozkryto a po zásluze oceněno soudy..!!??

tgbg ( 29. června 2016 08:01 )

Z čehopak mají komunisti takový strach, že zacpou pusu člověku, který chce promluvit na bezpečnostním výboru o bezpečnosti země. Jim jde jen o jejich zadky, nějaká bezpečnost země a právní stát je vůbec nezajímá. Prý jsou poslanci zástupci lidu myslím, že většinu lidí zajímá s čím přišli tak vysoce postavení policisté a státní zástupce. Politiky z bezpečnostního výboru kromě ODS a TOP zajímá jen, jestli na ně něco nemají. Zeman je také velmi opatrný, což u něho nebývá zvykem, zřejmě je do toho namočený nějaký jeho kámoš, však víme, jak bojuje např. za Mynáře bez bezpečnostní prověrky.

Dita-S ( 28. června 2016 22:17 )

Ano, stejně na něho něco svedou. Omluvám se za překlep, to jen rego píše všude jako dobytek.

cestr ( 28. června 2016 22:02 )

Šlachta se nedal, měsíce boje se zveřejněním, aby nebyl dřív odstraněn. Měl by mít ochranku.

Ditas ( 28. června 2016 21:57 )

Proto je rego tak galantní. Ten si Zemana zaslouží doživotně .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa