Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sněmovní chaos: Poslanci se hádali o „výslech“ Ištvana a detektivů ÚOOZ

Autor: Jaroslav Šimáček - 
28. června 2016
16:10

Policejní válka se opět přesunula na půdu Sněmovny. Poslanci se totiž dohadovali o tom, jak by se měla řešit a „vyšetřovat“ napjatá situace kolem reorganizace policie. Hnutí ANO navrhlo, aby před poslanci vystoupili policisté z ÚOOZ a také vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. Koaličního partnera ČSSD to překvapilo, Miroslav Kalousek (TOP 09) mluvil o nebezpečném precedentu. A následně Sněmovnu zachvátily zmatky.

„My budeme dneska navrhovat na poslanecké schůzi nový bod, který by se jmenoval Slyšení policistů ÚOOZ a vrchního státního zástupce v Olomouci před Poslaneckou sněmovnou,“ prozradil před úterním jednáním Sněmovny Jaroslav Faltýnek, první místopředseda ANO.

Když k tomu došlo, šéf TOP 09 Miroslav Kalousek ve Sněmovně upozorňoval, že jde o návrh, který nemá precedent – vyslýchat tímto způsobem nikoli statutární zástupce příslušných institucí, ale jejich zaměstnance. „To tu nikdy nebylo,“ uvedl Kalousek. A ironicky s narážkou na impérium vicepremiéra Andreje Babiše (ANo) dodal: „Já myslím, že bychom se mohli shodnout na formulaci, že smějí vystoupit pouze ti policisté, kteří patří do holdingu.“

„Měl by tam být i pan ředitel Tuhý jako protistrana. Pokládáme za špatné, aby tady vystoupila jen jedna strana,“ přišel již s vážně míněnou připomínkou Marek Černoch z Úsvitu. 

Faltýnek posléze návrh výrazně upravil. Druhá verze zněla již značně neurčitě: „Současná situace v Policii ČR v souvislosti s její reorganizací“. Ustoupil tak od výslovného „výslechu“ Šlachty, Ištvana a spol., prý po debatě se sněmovní legislativou. „Je vidět, že ta rada nebyla úplně dobrá,“ posteskl si Faltýnek, když ani tento jeho návrh se neukázal jako hlasovatelný. 

Zmatky kolem „vyšetřování“: ANO překvapilo ČSSD

Návrh ANO na to, aby ve Sněmovně promluvili policisté z ÚOOZ či Ivo Ištvan, překvapil i koaličního partnera ČSSD. „Když jsem zaznamenal někdy koncem minulého týdne v médiích informaci, že by snad hnutí ANO chtělo uskutečnit slyšení určitých osob zde ve Sněmovně, tak jsem se na to dotazoval pana předsedy klubu Faltýnka včera a bylo mi řečeno, že s něčím takovým se nepočítá. To je asi ta koaliční spolupráce, po které je voláno,“ postěžoval si šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

Také ministr zahraničí Lubomír Zaorálek upozornil, že se zúčastnil jednání koaliční rady i zasedání vlády a o ničem takovém se tam nemluvilo. „Mě to tady překvapilo, když jsem to zaslechl,“ divil se návrhu z dílny ANO.

VIDEO: Podívejte se, jak vznikla policejní aféra:

Video  Čím pálí Babiš a Chovanec ve vládní přestřelce kolem Šlachty a policie.  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

I na vládě se podle Zaorálka shodli, že ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) připraví nejprve během týdne, čtrnácti dní informace o dalším vývoji v policejní kauze. Upozornil na to, že v policejní kauze se musí zachovat určitý zvláštní režim a ne všechny debaty mohou být veřejné.

„Připadá mi, že se dopouštíme opět jakéhosi takového dobrodružného navrhování něčeho, o čem přesně netušíme, co by se mohlo na půdě Sněmovny odehrát. Sněmovna není úplně vybavena na to, aby se tam mohlo diskutovat o věcech, o kterých se může mluvit např. na určitém výboru za příslušných podmínek nebo na určité komisi,“ poznamenal Zaorálek.

Video  ANO navrhlo „výslech“ policistů z ÚOOZ a Ištvana přímo ve Sněmovně.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Pelikán: Špičkoví policisté přišli s mimořádným obviněním

Nutnost vyslechnout policisty z ÚOOZ přímo na plénu Sněmovny se snažil za ANO vysvětlit ještě současný ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). „Žijeme ve velice vážné situaci, kdy dochází v přímém přenosu k celkem nepokryté likvidaci klíčového útvaru pro boj s korupcí a vážným organizovaným zločinem. Policejní prezidium nedokáže vysvětlit, proč něco takového chystá a jak to má fungovat,“ neodpustil si opět svou vytrvalou kritiku reorganizace policie.

Do toho všeho špičkoví policisté, lidé, kteří celý svůj život obětovali boji proti závažnému zločinu, přišli s mimořádně vážným obviněním policejního prezidenta a žádali, aby mohli toto obvinění přednést poslancům, což je v každé parlamentní demokracii ten poslední nástroj, ta poslední záchranná brzda ve chvíli, kdy se někdo domnívá, že všechny běžné nástroje selhaly,“ míní Pelikán.

Poslanci chtějí vyšetřovací komisi. ODS do čela Blažka

ČSSD se však vyjádřila pro sestavení sněmovní vyšetřovací komise, do jejíhož čela by ovšem nechtěla nominovat vlastního kandidáta. Na rozdíl třeba od ODS, která prosazuje exministra spravedlnosti Pavla Blažka.

Poslanec Roman Váňa (ČSSD), šéf sněmovního bezpečnostního výboru, upozornil: „Myslím si, že je ve veřejném zájmu, aby byla zřízena vyšetřovací komise k této záležitosti... Je třeba, aby byla skutečně dána možnost objektivně vyslechnout účastníky tohoto sporu, zároveň ale aby nebyla ohrožena podstata vyšetřování.“ Varoval ale před tím, že by se na půdě Sněmovny neměly zveřejňovat např. údaje, které přímo nesouvisí s vyšetřovanou záležitostí a mohly by některým osobám způsobit újmu.

ČTĚTE VÍCE: Vše o krizi kolem reorganizace policie

havran2 ( 28. června 2016 17:28 )

Uvidíme co všechno vypluje na hladinu ! ! !

mirkazam ( 28. června 2016 17:04 )

Ale ale,to je najednou strachu...a ODS by chtěla do vyšetřovací komise Blažka,tak už ani žádný komentář nepotřebuje !!!!!

Ruudazvostravy ( 28. června 2016 16:23 )

Nojo,dyk to je akonrát fšecko pý*čou do zdi.Hlavně,že tady uťaly dyskůzy k Trumpeťákovy,abi lydički nekrytyzovaly ten Afrykakorps,co se sem valý ze fšech stran.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa