Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Prodavačky jásaly. Obchody budou na sedm svátků zavřené, rozhodli poslanci

Autor: Jaroslav Šimáček - 
28. června 2016
18:00

Sněmovnou prošel návrh na to, aby měly obchody během několika vybraných svátků v roce zavřeno. Když jej poslanci odhlasovali, ozval se potlesk z galerie, kde seděla skupinka prodavaček a zaměstnanců ze supermarketů. Zastánci zákona upozorňovali, že o ně jde především. Odpůrci si stěžovali na diskriminaci prodejců i zákazníků. A tak o hádky ve Sněmovně opět nebyla nouze.

Na téma otevírací doby ve velkoobchodech a maloobchodech proběhla na půdě Sněmovny již řada vášnivých debat. Tato nebyla výjimkou. Strhla se poté, co před poslance doputovala senátní verze zákona. Nařizuje zavření obchodů během sedmi svátečních dnů v roce - na Nový rok, na Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a na Vánoce, tedy 25. a 26. prosince.

Senátní návrh počítá také s tím, že na Štědrý den bude otevřeno jen do 12. hodiny. Poslanci jej nakonec schválili. Pro jich bylo 89, proti 60.

Proti omezování otevírací doby během svátků se ve Sněmovně postavil tradiční odpůrce, poslanec Ivan Pilný (za ANO), který to označil za „naivní pokus o sociální inženýrství“ a upozorňoval: „Nehájím zájmy zaměstnavatelů ani zaměstnanců, hájím zdravý rozum.“

Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura bouřil: „Proč zase chcete určovat lidem, jak se mají chovat? Kdyby lidé nechtěli nakupovat, tak jsou ty obchody prázdné a obchodníci sami zavřou. Ale vy jste zase chytřejší, moudřejší, vzdělanější než občané. Nechte to na každém z nás, ať se rozhodne.“ Také další poslanci se rozčilovali nad údajnou nesmyslností zákona, který je dle nich diskriminační a omezuje lidi.

Mihola (KDU-ČSL) bránil návrh: Jde hlavně o prodavačky

Zaznívaly však opět i četné hlasy za zavření obchodů na vybrané svátky. Dle nich má lidem naopak pomoci. „Dlouhodobě považujeme toto opatření za kultivující, máme jasno v tom, že jsou dny, kdy ekonomika, práce a nakupování nemají být až na prvním místě,“ uvedl šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola těsně před úterním jednáním Sněmovny.

Mihola se domnívá, že by nedošlo ani k žádnému ekonomickému brzdění tímto opatřením. „Věřím, že rodiny i jednotlivci nezůstávají v tu dobu doma, ale vyráží po naší zemi, takže i oni napomáhají ekonomickému růstu využíváním nejrůznějších služeb. Především také chceme myslet na prodavačky, jejich rodiny, jejich práva. I na ty je potřeba myslet,“ apeloval Mihola. 

Na projednávání omezení prodejní doby přitom dorazili do Sněmovny na galerii pro hosty i samotní zástupci zaměstnanců. Přivítal je Jaroslav Zavadil (ČSSD), který návrh na omezení také podpořil. „Tohle není sociální inženýrství, jde skutečně o tamty lidi,“ ukazoval Zavadil na zaměstnance na galerii.

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý však během projednávání ve Sněmovně na Twitteru upozornil na jinou věc. „V případě zákona o omezení prodeje neobstojí argument o podpoře rodinného života – zaměstnanci menších obchodů být doma s rodinami nemusí?“ tázal se.

Čekání na Bublana. Ve Sněmovně chyběl předkladatel zákona

Projednávání senátního návrhu zákona na omezení otevírací doby se přitom ve Sněmovně protáhlo. Respektive opozdilo o několik hodin. Objevil se totiž problém v tom, že v sále nebyl přítomen původní předkladatel senátního návrhu František Bublan (ČSSD). „Já bych se především chtěl omluvit za svoji předchozí nepřítomnost, byla dána trochu nedorozuměním,“ říkal s tím, že jej měl zastoupit senátor Karel Kratochvíle.

To však nebylo z procedurálních důvodů možné, a tak byla debata o obchodech přerušena do Bublanova příchodu. „Já jsem s tím nepočítal, naštěstí jsem byl v nedaleké senátní budově,“ omlouval se dál Bublan a dodal, že vůle Senátu nadále počítá se sedmi svátky, kdy by bylo zavřeno. Poslanci pak dnes vůli senátorů (i prodavaček) vyslyšeli.  

Standul ( 26. října 2016 08:24 )

Proč to nenecháte na majiteli obchodu? Prodavačky co by chtěly do práce, tak by za příplatek šly a ostatní by byly doma.Nevidín v tom žádnou diskriminaci. Je plno jiných zaměstnání a to s nepřetržitou pracovní dobou. Můžeme zavřít nemocnice ,hasiče, záchranku, dopravu atd? A že berou míň než v Německu, to i ti ostatní.

nikolletta ( 13. září 2016 04:05 )

ano,my prodavačky jsme pro vaše zdraví a bezpečnost důležité. a s takovými zákazníky se musíme trápit i o svátcích

11karel11 ( 17. července 2016 01:15 )

Je to zásah státu do podnikání. Prodavačky šly rády, měly 100 % příplatek.

marcanka ( 6. července 2016 00:02 )

Věc je trochu složitější. Bylo by to fajn, pakliže by nám někdo ty svátky proplatil, když bude zavřeno. Když bylo na svátky otevřeno byl k té směšné mzdě za svátek 100% příplatek.Teď když bude zavřeno, budeme sice doma bez proplacení svátků, a navíc si těch 7 dní v roce budeme muset nadělat, abychom měli dostatek ve fondu hodin. Čili je to začarovaný kruh a nám to spíš uškodilo.

salto ( 30. června 2016 10:30 )

Za tu směšnou mzdu dělat nonstop, soboty, neděle a ještě svátky, o čem je tady ta diskuse, aby nadnárodní společnosti vydělávali víc a víc a prachy odcházeli do ciziny? Těch pár dnů nikoho nezabije (snad národ nevychcípá hladem) a jedna z nejušlápnutějších skupin bude mít pár dní volno

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa