Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bradáčová řeší údajně „odkloněné“ výkupné za Hanku a Tonču. Šlo o 150 milionů?

Autor: shp, ČTK - 
28. června 2016
17:00

Za vysvobození Antonie Chrástecké a Hany Humpálové z Pákistánu měla Česká republika zaplatit až 150 milionů korun, o kterých mluvil i prezident Miloš Zeman. Jakkoli pak ze svého výroku ubral a odkázal se na citaci z médií. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová teď ale řeší podnět, podle kterého část peněz skončila jinde než v rukou únosců, uvedl server Neovlivní.cz.

Za kauzou výkupného za Hanku a Tonču stojí podezření, že po rozhodnutí politických špiček zaplatit za svobodu unesených Češek vysokou sumu se část výkupného vytratila a k únoscům se nikdy nedostala.

"Podnět jsme obdrželi. V následujících dnech po vyhodnocení jej postoupíme místně příslušnému státnímu zastupitelství," řekla serveru vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová.

Stát nikdy oficiálně nepotvrdil, že výkupné zaplatil. Týdeník Respekt nejprve informoval o částce asi 145 milionů korun, prezident Miloš Zeman pak mluvil o 150 milionech. Později ale uvedl, že pouze citoval veřejně dostupné zdroje.

Návaznost na reorganizaci policie?

O podezření ze zpronevěry části peněz hovořil v březnu bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák. Zdroj Neovlivní.cz z bezpečnostní komunity pak uvedl, že existují dvě verze. Podle jedné se stát rozhodl vyplatit osm milionů dolarů, k únoscům jich ale dorazilo jen šest. Podle druhé varianty mělo být původně vyplaceno šest milionů dolarů, z toho se ale čtyři miliony ztratily.

Server upozorňuje, že kauza může mít souvislost i s aktuálními spory kvůli reorganizaci policie. Zaplacení výkupného měl administrovat Úřad pro zahraniční styky a informace, který spadá pod ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Tato rozvědka má podle Neovlivní.cz napjaté vztahy s vojenskou zpravodajskou službou, která patří pod ministra obrany Martina Stropnického (ANO).

Ředitel civilní rozvědky Jiří Šašek informace serveru popřel. CELÉ VYJÁDŘENÍ NALEZNETE ZDE

Dvojice Češek Hana Humpálová a Antonie Chrástecká se do vlasti vrátila loni v březnu po dvou letech v zajetí. O tom, že za ně Česko zaplatilo výkupné, se dlouho spekulovalo, i když to politici popírali.

 

bizon_pepa ( 29. června 2016 08:38 )

Reaguji na tu část, ve které se stydí. Tzn., buď s tím má něco dělat nebo o tom nemá plkat.

bizon_pepa ( 28. června 2016 23:41 )

Ty jsi teda rozumbrada.

fotrpjotr ( 28. června 2016 17:48 )

To za tu dobu nejste schopni sehnat nové fotky těch babiček.

sores ( 28. června 2016 17:44 )

Český buranov je známý jako mimořádně zlodějský stát ve světě,navíc Zeman řekl o češích vekou pravdu, a to, že je 1/3 čechů prostoduchá. Navíc vyspělé státy nás berou něco jako bulhary,rumuny a cikány.Takže v cizině zatloukám a zatloukám že jsem čech, stydím se za Česko jakou má ve světě pověst!!!

nezadat1 ( 28. června 2016 17:20 )

Za ně bych nedal ani pětku,vydřený a potrhaný kačeny nemusím a za pětku splaším pěknou mladou cigošku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa