Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Mám na vás složku,“ tlačil prý Šlachta na Sobotkova muže. Plukovník to odmítá

Autor: zst - 
28. června 2016
09:30

Jednání sněmovního bezpečnostního výboru minulý týden skončilo jako fraška. Skrývalo ale jeden zajímavý detail. Končící šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta na výboru sice nesměl vůbec promluvit, jenže podle deníku Právo vyhrožoval jeho předsedovi Romanu Váňovi (ČSSD), že na něj má složku. Šlachta to odmítá.

Robert Šlachta měl údajně v soukromém rozhovoru tlačit slovy „máme na vás složku na předsedu výboru pro bezpečnost Romana Váňu (ČSSD), tedy spolustraníka premiéra Bohuslava Sobotky. Ten obsah konverzace komentovat nechtěl, chování Šlachty ale označil za „nestandardní“.

Váňa byl jedním z poslanců, kteří nechtěli odcházejícímu elitnímu policistovi umožnit promluvit v prostorách Sněmovny na téma propojení policejních špiček s mafií. Šlachtův podřízený a šéf ostravské ÚOOZ Jiří Komárek přitom v České televizi nařkl z úniku informací samotného policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Informace měly směřovat právě do blízkého okolí ČSSD, konkrétně k bratrovi sociálnědemokratického exhejtmana Martina Tesaříka.

Šlachta: Bavili jsme se o složkách. Ale bylo to jinak

„Šlachta mu prý naznačil, ať to při zvažování svého postupu bere v potaz,“ cituje Právo jeden ze svých zdrojů. Váňa se měl údajně svěřit spolustraníkům.

Šlachta informace odmítá a označil je za nesmysl. „Bavili jsme se o složkách, kde máme zprávu, a ne o tom, co na koho máme,“ brání se. Šlachta totiž přinesl poslancům zhruba 70stránkovou zprávu s poznatky z vyšetřování. Ta je teď podle Šlachty v trezoru v sídle útvaru.

Video  Čím pálí Babiš a Chovanec ve vládní přestřelce kolem Šlachty a policie.  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Půjde Šlachta na inspekci? Nebo Váňa?

Pokud má policista podezření z páchání trestných činů svých kolegů, ať už nadřízených, podřízených či sobě rovných, měl by se obrátit na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). I to byl jeden z argumentů, proč nakonec ve Sněmovně Šlachta promluvit nemohl. Podle Komárka z ostravské expozitury ale korupce sahá až do GIBS a výbor je jedinou institucí, které ještě oba policisté důvěřují.

Paradoxně by ale mohl být GIBSem vyšetřován sám Šlachta v případě, že se na inspekci obrátí Roman Váňa. „Nechť samozřejmě koná, jak má,“ poznamenal k tomu Šlachta.

Pikantní okolností je také to, že Váňa pochází z Olomouce, tedy z místa, kde Šlachtovi detektivové zasahovali proti zkorumpovaným policistům navázaným na podnikatele a politiky. Akce nesla krycí název Vidkun. V případu figurují jména olomouckého exhejtmana Rozbořila nebo podnikatele Ivana Kyselého, přítele exministra vnitra Ivana Langera. Únik informací, který má mít na svědomí Tuhý, má pocházet právě z této kauzy.

Video  Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) k reorganizaci policie.  - Zuzana Štíchová. Jan Jedlička
Video se připravuje ...

ČTĚTE VÍCE: Vše o reorganizaci policie

Video  Prezident Miloš Zeman promluvil o změnách v policii na tiskové konferenci. Co si o reorganizaci myslí?  - Blesk TV
Video se připravuje ...


bizon_pepa ( 28. června 2016 23:38 )

Nejanci. Kazdej normalni clovek vidi, ze Slachta tam byl jen od toho, aby splnil ukol. TeN splnil i kdyz ne moc dobre a tim jeho role konci. Ta jeho show v televizi mu zrejme vlila pocit nepostradatelnosti a ted je chudak zmatenej. To je videt i z jeho vypovedi, kdy nevi jestli ma odejit nebo nema odejit. A vlastne jen ceka na nabidku, kdo od vytezi informace, ktere ma.

1pravda1 ( 28. června 2016 12:13 )

Váňa z ČSSD je z Olomouce, kde probíhá vyšetřování kauzy Vidkun. Rychle se vrátil z Makedonie, jen aby nemohli na bezpečnostním výboru schválit program a policisté nemohli promluvit! ČSSD, ODS, TOP09 se úplně klepou strachy, aby policisté nepromluvili. Všechno to od začátku smrdí, ta rychlost rozprášení ÚOOZ - bez jakýchkoliv podkladů a tajně a mělo to být od 1.7. Znáte snad v politice takovou rychlost podpisu pod něco, co není připravené? Prý souhlasí s vyšetřovací komisí - a co asi bude vyšetřovat? Chovanec to podepsal, Sobotka schválil, a najednou budou vyšetřovat jestli udělali správně? NO TAK AŤ TU KRAVINU ZASTAVÍ, ALE NĚKDO SE MOOOOC BOJÍ, CO BY MOHLO VYLÉZT NA POLITIKY A POLICEJNÍ PREZIDIUM.

gabreta ( 28. června 2016 11:21 )

Termín "Prý" nemá v novinařině co dělat!!! Jen ANO a neno NE! Šlachta musel někomu šlápnout na kuří oko pořádně, že se proti němu rozjíždí taková štvanice. Hlavně aby neměl náhodou nějakou "nenadálou" srdeční příhodu nebo havárii!!

hejhej ( 28. června 2016 11:08 )

Štvavá kampaň proti panu Šlachtovi.Každý normálně myslící člověk cítí, že za urychlenou, neprodiskutovatelnou reorganizaci policie stojí političtí zloději "rozehrané" kauzy: kobyla Nagyová, lhář Nečas, zloděj Bakala a politici, včetně Sobotky, kteří mu prodali OKD a byty za "hubičku". Proto donutili svým podlým chováním k odchodu pana Šlachtu, aby se zlodějny zametly. Proto se taky Váňa urychleně vrátil ze zahraničí. Zloděj zloděje podrží. Už v krajských volbách by měla ČSSD poznat, že voliči nejsou hlupáci.

1pepan ( 28. června 2016 10:57 )

Ku.r.va Váňo, o kolik se ti zvýšilo konto?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa