Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Horáček: Havel chyboval, ale přečkal peklo. Klausova amnestie je děs. A Zeman?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
4. července 2016
05:00

Mohl by se Michal Horáček stát v pořadí čtvrtým českým prezidentem? Do boje o Hrad se ještě oficiálně nepustil a ve studiu Blesku požádal, aby dostal ještě čas na zvážení. Zhodnotil však také působení tří dosavadních hlav státu. Václava Havla uznával, i když s ním ne vždy souhlasil a na čas se rozkmotřili. Cenil si však toho, že Havel vydržel „peklo“ pětiletého vězení. U Václava Klause mu nejvíc vadí amnestie, u Miloše Zemana orientace na Východ i jistá nečitelnost.

S Václavem Havlem se osobně znali, Michal Horáček za revoluce i po ní sledoval, co se prvnímu českému prezidentovi povedlo, ale také nepovedlo. Kritiky vůči Havlovi se nebál, což na čas poznamenalo i jejich vztah. „On dělal věci v normálním světě, které se mi nezdály. Náš vztah trochu ochladl. Na to byl Václav takový citlivý. Nicméně byl natolik inteligentní, že po čase jsme si k sobě našli lepší cestu než kdykoli dřív,“ zavzpomínal ve 3. díle rozhovoru pro Blesk.cz Horáček.

Havel pro něj však byl přesto inspirativním člověkem, který dokázal v době totality vystoupit a říct, za čím si stojí. A projít kvůli tomu i vězením - s ním má zkušenost i sám Horáček, zavřeli ho kvůli padělání povinné výjezdní doložky do USA za komunistů. Po návratu ho navíc vyhodili ze školy.

I proto Horáček Havla uznává. „Byl pět let ve vězení. Já jsem strávil ve vězení dva měsíce, v Ruzyni, a bylo to peklo. Pět let? To vám podlomí zdraví, to vám vezme straně moc. A on to podstoupil. To je něco, co snad nikdo, ani jeho odpůrci, kteří říkají cokoliv - třeba i právem - nemohou popřít. To byl prostě statečný člověk a já mám rád statečné lidi. Chci, aby hodně lidí u nás bylo statečných,“ pokračoval Horáček.

VIDEO: Podívejte se, co Michal Horáček říká o Václavu Havlovi, Václavu Klausovi a Miloši Zemanovi

Video  Michal Horáček ve studiu Blesku: O Havlovi, Klausovi a Zemanovi  - Blesk - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Také prezident Klaus říkal věci, se kterými Horáček nesouhlasil. Co mu ale nejvíce vadí, je Klausova amnestie. Označuje ji za jednu z nejhorších věcí, která se po revoluci v české politice odehrála.

„Čin, který nás poškodil, byla jeho - těsně předtím, než mu skončilo prezidentské období - amnestie. Ale ne tolik jako ten aboliční článek II, který zrušil další možnosti šetření a soudních projednávání (...) těch nejdůležitějších kauz, které zakládají naše etické prostředí. Dal jim pardon, těm lidem, a myslím, že to bylo moc a moc špatně,“ rozohnil se Horáček. 

U Miloše Zemana zprvu Horáček uznal, že byl Zeman zvolen legálně, s převahou, a je tudíž i jeho prezidentem. Horáčkovi se však nelíbí, jak Zeman funkci hlavu státu pojal.

Včetně toho, že Zeman směřuje Česko spíše na Východ, k Rusku a Číně. „On zvláštním způsobem narušuje smysl výkonu té prezidentské funkce, neboť jako by dělá vlastní politiku, která je jiná než-li politika vlády, opírající se o smlouvy s našimi důležitými spojenci, kteří garantují vůbec naši existenci,“ vytkl Zemanovi Horáček, podle kterého by měli být prezident i celá naše reprezentace čitelní.

Vše o prezidentských volbách čtěte zde

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Doporučujeme
karel ( 4. října 2016 21:08 )

Havel už je dávno uchlastanej a vyhulenej pryč, jen Veš-Havlová z něj ještě tyje

unego65 ( 31. července 2016 07:32 )

budeš se divit, chlapče, ale není, unego65 alkohol ani jiné látky mysl zatemňující neužívá, Ty klidně můžeŠ, zatemnit nemají co.

oltec ( 31. července 2016 06:35 )

unego,to už je dávno ve třech plechovkách

unego65 ( 7. července 2016 12:59 )

svatá pravda, teď jen vyhnat z hradu to ožralé a odporné prase.

jiznicechy ( 4. července 2016 19:56 )

Všichni ti, kteří podle Vás ohýbali hřbet, živili svoje děti a rodiny, museli makat. Kdo posílal peníze jemu, je známo - Olga nepracovala nikdy a on buď nepracoval nebo kotelna. Přečtěte si Dopisy Olze - jak se mu "strašně vedlo" v base. Hlavně že Vy ty zkušenosti máte.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa