Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Horáček: Na komunismus by se dnes lidé neměli vymlouvat

Autor: Jaroslav Šimáček - 
29. června 2016
05:27

Michal Horáček zvažuje, že by se mohl stát prezidentským kandidátem. Ve Studiu Blesk promluvil ve 2. části rozhovoru o svých zkušenostech s politikou. Zavzpomínal na to, jak spolu s Michaelem Kocábem založili iniciativu MOST a jak se jim podařilo přispět k tomu, aby za revoluce „netekla česká krev“. Připomněl, co všechno lidem bral komunistický režim. Ale čelil i dotazu ohledně své porevoluční minulosti spojené se sázkovou kanceláří.

Na otázku, co Michal Horáček říká na výhrady a výtky, že by prezident měl mít nějakou zkušenost s politikou, reagoval ve Studiu Blesku bryskně: „Já ji mám.“ Textař, spisovatel, sociální antropolog a milionář spojený se sázkovým byznysem připomněl, že v roce 1989 s Michaelem Kocábem založili iniciativu MOST a povedlo se jim přivést za jeden jednací stůl představitele komunistické vlády, opozičních struktur a také občanů.

Komunistická vláda byla dle něj právem označována za zločinnou. „Stalo se, že jsme dramaticky zmenšili nebezpečí, že poteče česká krev. Ať už ze strany toho, že by přišly lidové milice nebo ten pan plukovník, co sem chtěl poslat obrněné transportéry,“ vzpomíná Horáček.

Česká krev však mohla téct i v opačném případě. Když by se naplno projevila frustrace lidí z let komunistického útlaku. „Já bych se nedivil, kdyby někdo vykřikl: Hele, bolševik! A někoho by šli pověsit na lucernu. Tak se to stává v revolucích. A my jsme přispěli k tomu, že se to nestalo. Já to mám za důležité a je to důležitější než vyjednat výši daně z přidané hodnoty,“ dodal.

Jeden z možných prezidentských kandidátů, který však nad oznámením své případné kandidatury ještě váhá, v souvislosti s odkazem komunistického režimu ale také zmínil, že dnes by se na něj již lidé neměli vymlouvat.

„Minulost se stala, je důležité ji znát, poučit se o jejích rizicích, nicméně není možné na ni něco svádět dodnes, více než čtvrtstoletí po revoluci. ‚Jestli nás tedy nechcete, to chcete komunisty?‘ To je vždy taková ošklivá výmluva jako z Farmy zvířat, slavné knížky George Orwella,“ podotýká Horáček.

Co Horáček připomíná mladým voličům v souvislosti s komunismem? Volil by Donalda Trumpa, nebo Hillary Clintonovou? A může mu uškodit jeho porevoluční minulost spojená se sázkovou kanceláří? Podívejte se na 2. část rozhovoru:

Video  Michal Horáček ve studiu Blesku: O komunismu i prezidentském klání v USA  - Blesk - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Vše o prezidentských volbách čtěte zde

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Doporučujeme
ad-ga ( 30. června 2016 12:34 )

tak to se mýlíte. Vytunelovali spolu fond TREND. a horáček by se měl věnovat tomu, čemu rozumí a ne se sráát do politiky.

sukin-se-vraci ( 29. června 2016 18:59 )

hejhej ( 29. června 2016 13:35 )

Budoucí kandidáti na prezidenta: - američan Švejnar, Halík a Horáček podporovaní americkou ambasádou. My ale chceme prezidenta čecha, který bude hájit naše zájmy jako Zeman a ne figurku, která bude panáčkovát američanům a EU.

tgbg ( 29. června 2016 13:16 )

Až komunistické zrůdy všechno znárodněné přivedli ke krachu, tak potom pod rouškou revoluce potichu odešli a vrhli se na privatizaci. Komunisty zůstali jenom největší hlupáci, kolaboranti a zločinci.

Witt ( 29. června 2016 12:19 )

Zkuste si ve slovníku najít rozdíl mezi "bookmaker" a "vekslák".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa