Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Horáček je blízko boje o Hrad. Bojí se „svinstva“ a urazil ho Zeman?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
28. června 2016
05:31

„Kdo je Michal Horáček?“ Slova prezidenta Miloše Zemana vzbudila údiv, samotného Horáčka ale nepřekvapila ani neurazila. Známý textař zvažuje, že půjde s kůží na trh a stane se prezidentským kandidátem. Bude spisovatel, sociální antropolog, ale také milionář a spoluzakladatel sázkové kanceláře za dva roky Zemanovým soupeřem? Je připraven vystavit tlaku kampaně i svou rodinu? Nejen o tom promluvil v 1. části rozhovoru pro Blesk.cz.

Sám Michal Horáček vnímá, že se na něj lidé vytrvale obrací s tím, aby řekl, jak to s jeho kandidaturou přesně je. Bude bojovat o prezidentské křeslo? Nebo nakonec nikoli? Ve Studiu Blesk textař a milionář Horáček uvedl, že chtěl svým občanům nejprve položit otázku – zda je něco takového vůbec zajímá, zda by to dle nich přineslo něco do našeho společného života.

Kandidaturu nadále zvažuje a poukazuje přitom na to, že do voleb samotných je stále ještě hodně času. „Také sám pan prezident říká, že zvažuje. A já bych prosil o to, aby mě byla dána ta férová možnost také zvažovat,“ poznamenal k tomu Horáček. 

Přesto je na něm patrné, že ta představa mu není cizí – stanout v přímé volbě coby jeden z možných kandidátů. „Je pravda, že s rostoucím zájmem lidí roste i pravděpodobnost, že jednou předstoupím a jednoznačně, nezvratně řeknu dejme tomu: Ano, zkusím to,“ uvedl Horáček s úsměvem.

Video  Michal Horáček ve studiu Blesku: O prezidentské kampani a svém rozvažování  - Blesk - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

V první části jeho rozhovoru se téma točilo kolem případné prezidentské kandidatury především. Pod „kotel“ přiložil nedávno i Miloš Zeman, když si v rozhovoru pro Frekvenci 1 rýpl, že Michala Horáčka předtím vůbec neznal. A musel se na něj ptát svých hradních rádců.

„Mne to na rozdíl od nějakých jiných lidí neudivuje a už vůbec neuráží, to tak není. Každý má právo sledovat toho, koho chce, a vyjadřovat se o tom, jak chce,“ zareagoval na Zemana Horáček, který má na svém kontě řadu alb i knih. 

Prezidentské volby v Česku se však mohou přenést do roviny, kdy by proti sobě stanuli Zeman a jistý Antizeman. Horáček takové schéma odmítá, má vlastní představu. „Já nechci kandidovat proti někomu, to už je samo o sobě negativní. Já chci přijít s něčím pozitivním a vlastně se neohlížet na jiné osoby, ale pouze na to, co oni nabízejí, a to, co nabízím já,“ upozorňuje.

Manželka má obavy, ale situaci chápe, přiznal Horáček

Horáček však nezastírá, že není spokojen s tím, jak je u nás prezidentská funkce vykonávána. Odmítá se předem smířit s tím, že by kampaň měla být v prvé řadě útočná.

„Kampaň bude taková, jakou si ji uděláme. Přijímat předem takovou tu jakoby pravdu, že politika je svinstvo, že se tam musí lhát, jinak se nedá vyhrát, že se tam musí útočit? To já nepřijímám. Nechci, abychom se takto chovali sami k sobě. Já chci, abychom měli rozdílné názory, to je nutné. Já jsem zažil dobu, kdy všichni museli říkat to samé a to bylo peklo,“ dodal Horáček.

Pokud se rozhodne kandidovat, nepovažuje to za vlastní oběť. Co když však přece jenom do kampaně bude zatažena jeho rodina? „Oni jsou vlastně jakoby rukojmí takových rozhodnutí,“ přitakává Horáček. A upřímně přiznává, že jeho manželka, scénografka Michaela Hořejší Horáčková, se obává, že by mohla přijít o to, co poctivě budovala 20 let. Coby inteligentní dáma by však prý nakonec měla pochopení, že prezidentská kandidatura znamená více než taková obava.

vlasta1 ( 21. října 2016 15:11 )

Tak to by na Hradě ještě chybělo "Vekslák" to snad nemůže myslet vážně. Jakoby nestačilo co tam napáchal alkoholik Havel .Snad jediný hrad který je k ještě k dispozici je Mírov.

unego65 ( 5. září 2016 20:41 )

táhni do hajzlu, ***e.

unego65 ( 7. července 2016 09:42 )

myslíte? o tom dost pochybuji, jelikož alkohol již mnoho let nepožívám, zato to hradní prase to do sebe lije po barelech.

unego65 ( 3. července 2016 19:01 )

doplň si vzdělání a přečti si něco o punku, pokud je ale tvým favoritem eva a vašek, tak se na to raději vyser.

unego65 ( 3. července 2016 18:56 )

i noční můra je sen...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa