Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Klaus a Mečiar za vzor. Brexit chtějí Slováci zařídit jako dělení Československa

Autor: ČTK, kal - 
26. června 2016
19:30

Slovensko, které bude od 1. července předsedat Evropské unii, chce při jednáních o vystoupení Británie z osmadvacítky využít zkušenosti z dělení Československa. Hlavními aktéry poklidného rozpadu federace byli tehdejší premiéři Václav Klaus a Vladimír Mečiar, jejichž práce by teď proto sloužila jako vzor Bruselu a Londýnu.

Bratislava také souhlasí s tím, aby Londýn formální žádost o vystoupení z Unie podal co nejdříve. Po nedělním jednání šéfa slovenské diplomacie Miroslava Lajčáka s ministrem zahraničí Německa Frankem-Walterem Steinmeierem v Berlíně to řekl mluvčí slovenského ministerstva Peter Stano.

„Ministři hovořili o tom, jak by měla Evropská unie postupovat v této historické situaci, kdy se připravuje odchod jednoho člena EU. Ministr Lajčák zdůraznil, že výstupový proces Británie bude hlavní prioritou našeho předsednictví,“ uvedl Stano.

„A v této souvislosti též poukázal na zkušenost Slovenska z dělení bývalé Československé federace, kdy navzdory mnohým emocím v procesu převládla v jednáních zodpovědnost a podařilo se dojít k dobrým smlouvám pro oba nástupnické státy a pro jejich občany,“ dodal mluvčí slovenské diplomacie.

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek mluví o odchodu Britů z EU jako o amputaci nohy. Podívejte se na video:

Video  Lubomír Zaorálek o brexitu  - Václav Lang,Petr Soukup
Video se připravuje ...

O tom, že by Británie měla zahájit rozhovory o vystoupení své země z EU co nejdříve, jsou přesvědčeny i další unijní státy. Lajčák už dříve řekl, že ostatní země Unie mají „velký problém“ s oznámením britského premiéra Davida Camerona, který chce začátek rozhovorů nechat až na svého nástupce.

Fotogalerie BREXIT: Británie zvolila odchod z Evropské unie 60 fotografií

9rot6 ( 27. června 2016 05:32 )

Tento vzor může propagovat jedině člověk,který nemá absolutně ponětí co znamenal pro mnohé lidi společný stát, který bez problémů existoval 70 let, ale tito dva výtečníci jej zlikvidovali pouze podpisy a to aniž se kohokoli ptali jestli s tímto rozdělením souhlasí,tak že čistě teoreticky, by mělo být rozdělení Československa neplatné, nikdo jim nedal mandát k takovémuto kroku!

cestr ( 26. června 2016 22:29 )

Chabé srovnání Tome , ten dnes patří do sady postpolických šašků a má se dobře, najednou kámoš Zemči

cestr ( 26. června 2016 21:27 )

Klaus a Mečiar dělili bez NÁS! Slovák bude od léta EU předsedovat, nevidím to dobře.

cestr ( 26. června 2016 21:15 )

Na celé akci mě ruší zjev pana Farage.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa