Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Zemanův poradce pořádal na Hradě oslavu za čtvrt milionu. Přijel Topolánek i Uzel

Autor: Vera Renovica, val - 
24. června 2016
18:04

Poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý bude mít za týden 50 let a rozhodl se uspořádat oslavu ve velkém stylu. Za čtvrt milionu si pronajal na Pražském hradě areál Letohrádku královny Anny, kam sezval 230 hostů. Zúčastnili se například expremiéři Mirek Topolánek a Jan Fischer, sexuolog Radim Uzel, šéf ČEZ Daniel Beneš a mnoho dalších.

Na Hradě se šušká, že je Nejedlý, jehož obchodní vazby na Rusko jsou dobře známy, nejmocnějším zákulisním hráčem v týmu Miloše Zemana (71). A v pátek si vystrojil »merendu« rovnou v areálu Letohrádku královny Anny na Pražském hradě. Tam s ním přišlo slavit 230 hostů.

Miloš Zeman vystoupil na oslavě Martina Nejedlého. Miloš Zeman vystoupil na oslavě Martina Nejedlého. | ...

Zúčastnil se i prezident Miloš Zeman. „Jsou lidé, kterým říkáme přátelé, a to jsou spíš byznys přátelé. No a pak jsou kamarádi. Martine Nejedlý, můj kamaráde, připíjím na tvé zdraví,“ popřál Nejedlému Zeman. 

Ze známých jmen dorazili například expremiér Jan Fischer, senátor Ivo Valenta, pražský zastupitel za ČSSD Karel Březina, šéf ČEZ Daniel Beneš, sexuolog Radim Uzel, ruský velvyslanec Alexandr Zmejevskij, herečka Jitka Frantová Pelikánová, expremiér Mirek Topolánek, Petr Prskavec (nový šéf Hradní stráže) nebo ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Dorazili také podnikatelé Václav Kočka mladší a Václav Kočka starší nebo Tomáš Hrdlička, kontroverzní pražský politik.

Nejedlý dopředu Blesku řekl, že velkolepou oslavou rozhodně nedává najevo svoji moc. „Jména hostů nejsou součástí žádné demonstrace síly. Jsou to moji nejlepší přátelé. Prostě ti, které u padesátin, jež má člověk jednou za život, chci u sebe mít,“ tvrdí. 

Bývalý předseda vlády Mirek Topolánek Bývalý předseda vlády Mirek Topolánek | Zbyněk Pecák
Už zkraje oslavy došlo údajně na vyhrocené momenty. V hlavní roli byl podle serveru Aktuálně.cz Mirek Topolánek. Když vstupoval do letohrádku, šla kolem něj skupina mladíků a jeden z nich na něj údajně začal křičet „Mirku, styď se!“. „Tak si pro jednu pojď,“ udeřil na něj expremiér. Nakonec ale raději zmizel v areálu. 

Jíst se bude střídmě

Letohrádek z 16. století, takzvaný »Belveder«, si prý vybral proto, že by radši za prostor zaplatil Správě Pražského hradu než soukromému subjektu. „Jako fyzická osoba jsem řádně zaplatil cenu, která je v sazebníku (260 tisíc, pozn. red.). A když už mám platit, jsem rád, že Správa bude mít nějaký výnos,“ tvrdí.

Oslava narozenin Martina Nejedlého na Hradě Oslava narozenin Martina Nejedlého na Hradě | Zbyněk Pecák

O pohoštění, které má být vzhledem k teplému počasí »velmi střídmé« a v podobě grilu a salátu, se finančně postarali jeho nejbližší přátelé a dali mu to jako dar. „Proto jsem se neptal, kolik stálo,“ řekl Blesku Nejedlý.

Martin Nejedlý přichází na místo oslavy. Martin Nejedlý přichází na místo oslavy. | Zbyněk Pecák

Podnikatel, kterému se občas přezdívá »pan Lukoil«, zkrátka připravil zázemí pro oslavu vskutku panskou. Koneckonců i prezident Zeman slavil střídměji – loni v září v New Yorku, kde byl pracovně, šel s nejbližšími kolegy do ruské restaurace, již vybral právě Nejedlý. Tedy muž považovaný za důvod Zemanovy »provýchodní« politiky.

schelly ( 26. června 2016 22:42 )

Je to úplně jedno jestli ruští nebo američtí poskoci. Prase, husa všechno maso. Všechno na odstřel!

vagen ( 26. června 2016 11:09 )

mafie vzdycky musi ukazovat tvrdou demonstraci sily a moci

komin ( 26. června 2016 11:07 )

proste peklo

komin ( 26. června 2016 11:04 )

nejvetsi nahromadeni zlocincu ve stredni Evrope

komin ( 26. června 2016 11:02 )

krimi kmotri kocka nejedly muzikar hrdlicka tvrdik jansta bem nam zase nazorne predvedli,jak to tady maji pod kontrolou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa