Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zeman o reformě policie: Zklidněte hru, předčasné volby nebudou

Autor: bru, sou - 
23. června 2016
15:32

Prezident Miloš Zeman vítá odložení reorganizace policie, což podle něj umožní zpracování nového dokumentu s návrhem. Zeman zmínil, že ho policejní prezident ujistil, že chce spolupracovat se státními zástupci. Politikům vzkázal, že nechce, aby došlo k destrukci vlády a odmítl předčasné volby. Strany jsou odsouzeny ke spolupráci až do konce volebního období. Ti, kdo vyvolávají konflikty, ztrácejí důvěru voličů, upozornil také prezident.

V průběhu týdne se u prezidenta Miloše Zemana vystřídali ministr vnitra Milan Chovanec, policejní prezident Tomáš Tuhý, ministr financí Andrej Babiš, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nebo řada expertů, kteří mu sdělovali svá stanoviska k policejní reorganizaci. Na čtvrteční tiskové konferenci konečně sdělil i to své. „Především si myslíme, řečeno fotbalovou terminologií, je třeba dát míč na zem a zklidnit hru,“ uvedl Zeman.

Což by podle něj mělo hlavně znamenat přenesení dialogu o policejní reorganizaci z politické roviny na rovinu odbornou. „Domnívám se, že hlavními partnery tohoto dialogu jsou policejní prezident a nejvyšší státní zástupce,“ upřesnil Zeman s tím, že důvod je hned dvojí. Státní zastupitelství navazuje na činnost policie, která předává podklady k případnému trestnímu stíhání a státní zástupci zase dozorují činnost policie.

Živé kauzy by měly zůstat v rukou nynějších vyšetřovatelů

Podle prezidenta jde o takzvaný „interface, tedy systémové rozhraní, kdy musí tyto dvě instituce účinně spolupracovat, má-li jejich spolupráce fungovat“. Uvítal i měsíční odložení policejní reorganizace, což má umožnit už zmíněným „partnerům“, aby zpracovali nový dokument o reorganizaci. „Já jsem ten poslední, kdo by se, protože jsem také politik, chtěl vměšovat do konkrétní podoby tohoto dokumentu,“ uvedl.

Podívejte se na kompletní záznam tiskové konference s prezidentem Zemanem:

Video  Zeman tiskovka, policie  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zeman uvítal i ujištění policejního prezidenta, že všechny připomínky nejvyššího státního zástupce budou zapracovány do nového dokumentu. Navíc má všech 400 živých kauz podle jeho informací zůstat v rukou nynějších vyšetřovatelů.

„Vítám i námět Pavla Bělobrádka, aby se tímto novým dokumentem koncem července zabývala Bezpečnostní rada státu podobně, jako se někdy v květnu zabývala materiálem a konceptem policie do roku 2020,“ zmínil Zeman s tím, že s největší pravděpodobností na ní bude také přítomen, aby opět přispěl k jistému zklidnění zbytečně vyhrocené situace. Ke konci pak vyzval všechny policisty, aby neopouštěli policejní útvary, protože jejich odchod by znamenal jednoznačné zpomalení práce na řešení takzvaných živých kauz.

Předčasné volby? Nereálné, míní Zeman

Oběma ministrům jako představitelům dvou nejsilnější stran zdůraznil, že nepovažuje za vhodné, aby docházelo k destrukci vlády. Předčasné volby považuje za nereálné. „Kdyby se předčasné volby měly konat při každé koaliční krizi, tak by se mohly konat téměř každý rok,“ upozornil Zeman a dodal, že strany jsou odsouzeny k tomu, aby spolu byly ve vládě až do řádných voleb v roce 2017.

Pomyslný varovný prst pak Zeman zvedl v upozornění, že on je ten, kdo bude v závislosti na výsledcích voleb jmenovat příštího premiéra. „Vím, že podle ústavy mám dokonce dva pokusy a že prezident může jmenovat premiéra bez jakéhokoliv omezení a budu samozřejmě velmi rád, když si to obě strany uvědomí, protože ti, kdo vyvolávají konflikty, ztrácejí důvěru voličů a já bych si velmi přál, aby tuto důvěru naopak získávali na základě výsledků jejich ministerstev,“ uzavřel Zeman.

Vše o reorganizaci policie najdete ZDE

Samo ( 23. června 2016 18:14 )

To jste pochopila naprosto správně. Babiš a jeho hnutí ANO je největší chybou této koalice. Je třeba se podívat, kdo nejvíce těží z nynější koalice a pak je to jednoznačně Babišův Agrofert, který vloni vyhrál 80 procent tendrů státních zakázek a jeho zisk se vloni zvýšil o 40 procent. To je tak nehorázný střet zájmů, že Babiš udělá cokoliv aby se udržel tam kde je. A proto vyvolává pořád nějaký chaos a zneužívá k tomu státní zástupce a UOOZ, aby znejistili své koaliční partnery. Sobotka pokud by nebyl tak měkký jako je, tak už by ho dávno odvolal a bylo by po krizi a po střetu zájmů.

honza54.. ( 23. června 2016 17:50 )

Mě aspoň chytali, ale s tebou přímo a úmyslně šlehli o zem. Ani se nedivím, když jsi vzešel z lásky sourozenců.

dozor3 ( 23. června 2016 17:44 )

honza54.. ( 23. června 2016 17:43 )

Kalousek je stejný ožralý hnojník jako zdenekk

xiioma ( 23. června 2016 17:37 )

už to nehulte osobo!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa