Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ištvan se Šlachtou ani „nemukli“. Chaos ve Sněmovně skončil po dvou hodinách

Autor: simao, ČTK, val - 
23. června 2016
18:15

Chtěli vysvělit dění kolem policie, jenže nakonec vůbec nedostali příležitost promluvit. Končící šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta i vrchní státní zástupce z Olomouce Ivo Ištvan přijeli do Sněmovny zbytečně. Po dvou hodinách debaty sněmovní bezpečnostní výbor v přeplněné místnosti vůbec neschválil program. A Šlachta s Ištvanem tak neřekli ani slovo.

Kolem bezpečnostního výboru bylo tentokrát pořádně živo. Na jednání poslanců z výboru dorazil i šéf ÚOOZ Robert Šlachta, šéf ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek či olomoucký státní zastupitel Ivo Ištvan.

Od začátku bylo nejasné, zda dostanou vůbec šanci promluvit, případně co budou moci říct. Jsou totiž vázáni mlčenlivostí. A té je někdo nejprve musí zbavit. Ištvana nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a Šlachtu zase ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), upozornil iHNed.cz. 

Jednou z variant přitom bylo, že pokud by nemohl promluvit Šlachta, který kvůli nesouhlasu s reorganizací policie žádá o odchod do civilu, promluví alespoň Ištvan. Šlachtovi se to ale nezamlouvalo. 

Podívejte se, jak vznikla kauza sporu o policii: 

Video  Čím pálí Babiš a Chovanec ve vládní přestřelce kolem Šlachty a policie.  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Šlachta odcházel z jednání viditelně rozladěný. „Viděl jsem to poprvé a nechci to komentovat. Pořádně jsem se v tom nevyznal,“ řekl odstupující šéf ÚOOZ.

Především ve svém závěru bylo jednání velmi chaotické. Místopředseda Bronislav Schwarz (ANO), který schůzi svolal v nepřítomnosti předsedy výboru Romana Váni (ČSSD), byl pověřen řízením schůze. Když se v poslední půlhodině přistoupilo k hlasování o jednotlivých návrzích, členové výboru pod jeho vedením tápali. Hlasování bylo chaotické, chybělo také hlasovací zařízení a několikrát za sebou se nepodařilo správně sečíst zvednuté ruce jednotek poslanců. 

Celé zasedání bylo velmi vypjaté. Už jen proto, že se do malé místnosti nahrnulo odhadem 20 až 30 novinářů a také řada hostů. Poslankyně ODS Jana Černochová při svých vystoupeních téměř křičela a občas si dopomáhala pleskáním do stolu. Hlas zvedal také poslanec ČSSD Richard Dolejš, zatímco řídícího Schwarze co chvíli zlobil vypadávající mikrofon. Většina účastníků odcházela z jednání znechucená.

Rozruch v samotné policii přitom způsobila i zpráva Jiřího Komárka z ostravské ÚOOZ o tom, že policejní prezident Tomáš Tuhý, který je pro reorganizaci policie, údajně může za „brutální únik“ informací. Tuhý nesouhlasí, podal kvůli tomu již žalobu.

Babiš: Sehrané divadlo. Chovanec: V režii ANO

Mumraj kolem čtvrteční schůze začal přitom už tím, že mimořádné jednání svolal zmíněný poslanec a místopředseda výboru Bronislav Schwarz (ANO). Ovšem údajně za zády předsedy výboru Romana Váni (ČSSD), který byl tou dobou pracovně v Makedonii. Váňa na jednání řekl, že schůze byla svolána podle pravidel, ale podivil se nad tím, že se s ním Schwarz neporadil.

Kvůli bezpečnostnímu výboru se na Twitteru znovu „poštěkali“ vicepremiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Podle Babiše šlo o inscenované a sehrané divadlo, podle Chovance se fraška odehrála v režii poslance hnutí ANO.

Konference k Auditu národní bezpečnosti se zúčastnili premiér Sobotka i ministr vnitra Chovanec. Uprostřed poslanec Roman Váňa. Konference k Auditu národní bezpečnosti se zúčastnili premiér Sobotka i ministr vnitra Chovanec. Uprostřed poslanec Roman Váňa. | Blesk - Jaroslav Šimáček

„Učinil tak bez mého vědomí, bez toho, aniž by mne o tom byť jen zmínkou dopředu informoval. Jsme svědky eskalace situace kolem reorganizace policie ze strany hnutí ANO. Pokud v minulém týdnu jeho vedení hovořilo o tom, že nechce z důvodu zahraniční pracovní cesty premiéra opakovat tzv. sarajevský atentát, tak v tomto týdnu opět změnilo názor. Učinilo atentát makedonský,“ postěžoval si už dříve Váňa. 

ČTĚTE VÍCE: Vše o reorganizaci policie najdete ZDE 

Samo ( 28. června 2016 23:17 )

Především Šlachta vůbec nemá právo někoho z vedení policie vyšetřovat, on má právo držet hubu a krok. Ozbrojené složky odjakživa fungují tak, že jenom jeden velí a ten rozhoduje co a jak. Šlachta se nechal zneužít Babišem s tím, že počítal, že bude dělat šéfa on. Ale pokud vyšetřoval údajnou korupci na nejvyšších místech policie stejným způsobem jako údajnou korupci při odstoupení 3 poslanců ODS ze Sněmovny a nebo údajné zneužití pravomocí ve vztahu k Vojenské rozvědce a soud tyto obžaloby smetl se stolu, pak je na čase aby někdo obžaloval Šlachtu a Ištvána ze zneužití pravomocí v těchto kauzách, protože ani jeden ani druhý se nepohybovali v zákonném rámci- 3 poslanci - jednoznačně se chtěl Ištván pomstít Nečasovi a postupoval nezákonně při výběru soudce-podle zákona měli být souzeni v Praze a ne v Ostravě a v případě Nagyové-Nečasové - policejní zásah, kterému velel Šlachta- útvaru ÚOOZ nepřísluší zasahovat u kauz kde škoda nepřesahuje výši 150 milionů. A ještě bych jim oběma nechal zaplatit odškodné, protože by měli mít hmotnou zodpovědnost za své rozhodnutí.

aaobcanka ( 24. června 2016 14:56 )

Přispěchalo včera na pomoc ČSSD+ODS+TOP+KDU Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) s údajným výsledkem, že nyní vede ČSSD nad ANO ? Lidi, kdy popadneme vidle a lopaty a vyrazíme na pražskou politicko-policejně-mediálně-justiční mafii ? Najde se minimálně 50 odvážných a bystrých osobností typu Radim Jančura (majitel žlutých busů a vlaků Student Agency), Šlachta, Ištvan, Komár, Komárek, Bajgar/Bajger, Babiš, NFPK Randák, Bernard, Janeček i Kraus, Hejma, Bradáčová, M.Benešová, ale i oba Zemani, Nacher, i podivín Sládek atd., aby se konečně chopili moci na všech vedoucích místech u PČR, PP, ÚOKFK, ÚOOZ, NSZ, MSZ, NS, MS, MHMP atd. ? Chlapi, to jste takoví srabi, že v naší zemi necháte vládnout na vedoucích postech PČR vyučené struktury z dob KSČ a jejich mladé "učně", tzn. že dopustíte, aby si pod sebe na pražské kriminálky nabírali na posty komisařů zase hloupé kluky pouze s výučákem ? Pardon, vyučení komisaři, zkuste si udělat jenom "blbé" přijímačky na SŠ a uvidíte, že jste totálně nekonkurovatelní všem standardně (hned po ZŠ) vystudovaným SŠ. Souhlasím s tvrzením : Jak je u PČR zvykem, obratem si policejní "géniové" ze svých dobrých postů zjišťují autory textů, aby se jim pomstili účelovým stíháním s odsouzením min. k podmínce nebo ke statisícovému odškodnému, zmedializováním se lživými informacemi naservírovanými lidu přes "nezávislé" TV. Tak to jistě bude i s námi v tomto případě. Pak se ozveme, pokud to ještě půjde, na PL a Blesk, kam dosud lze jakž takž psát, než to zakáže další mstivý policejní "bystrouš".

stop_vyucenym_k_pcr ( 24. června 2016 14:48 )

Tak co, milý Ondřeji Hejmo a Jane Krausi atd., takto jsme si tu demokracii v 89. nepředstavovali, že, my, cinkající klíči na Václaváku ? Šéfové a komisaři PČR s výučním listem v kapse zůstávají z dob komunismu na neadekvátních místech svému vzdělání, pod sebe přijímají další a další pouze vyučené kluky z obav o své posty, aby nadřazeně a diktátorsky přikazovali médiím, už i Parlamentním listům (PL), co musí redaktoři, tzn. středoškoláci a vysokoškoláci vystudovaní standardně hned po ZŠ/SŠ (tj. bývalí inteligentní žáci ze ZŠ s jedničkami a dvojkami na vysvědčení - na rozdíl od policejních dálkových "vzdělanců", čtyřkařů ze ZŠ), z diskuze vymazat. Jak je u PČR zvykem, obratem si tito policejní "géniové" ze svých dobrých postů zjišťují autory textů, aby se jim pomstili účelovým stíháním s odsouzením min. k podmínce nebo ke statisícovému odškodnému, zmedializováním se lživými informacemi naservírovanými lidu přes "nezávislé" TV. Tak to jistě bude i s námi v tomto případě. Pak se ozveme, pokud to ještě půjde, na PL a Blesk, kam dosud lze jakž takž psát, než to zakáže další mstivý policejní "bystrouš". Vlády ODS+TOP+KDU+ČSSD, jděte s tak "erudovanou" a tzv. mafiánskou policií a se st. zástupkyněmi a soudci, kteří se stádově tzv. tuposti kriminalistů, tj. výlučně čtyřkařům ze ZŠ, přizpůsobují, už od vašich "koryt", než lid popadne vidle a lopaty ! Národ má všech "plné zuby". Je čas na revoluci, nikoliv "sametovou", ale s "olovem", tzn. ráznou (pro "blbečky" policejní čtyřkaře ze ZŠ : beze zbraní), že ?

stop_vyucenym_k_pcr ( 24. června 2016 13:51 )

Už i kdysi seriózní PL (Parlamentní listy) nám blokly účet za pouhé otázky. Proto jsme se ptali, aby nás Jaroslav Vild a Murínovi nezavřeli. Jen hlupák dává takové příkazy. Inteligent se nad otázkami povznese : Nebylo by chybou Šlachty obrátit se na GIBS, tj. na Murína, původně jen vyučeného kamaráda plz. rychlostudenta Chovance ?? Na vysokém postu "nesmíte" být ovlivněni znalostmi ze SŠ nebo VŠ To se pak snadno rozhoduje o věci, "nezatěžují" vás ty znalosti ze škol "Nejlépe" být původně jen vyučený, jako vedoucí policisté: šéf ÚOKFK Vild a GIBS Murín ??? Pí Murínová je st. zástupkyně, mladý Murín u sledovací agentury Víta Bárty VV ?? Přijatým vyučeným "bystroušům" k PČR se dává pouze za docházku do škol maturita SŠ, diplom VŠ ?? Vyučený řemeslník/dělník se nenaučí logice, systematice, kompatibilitě, organizaci, koncepčnosti, analytickému myšlení u PČR. Takové vlastnosti si dítě osvojuje od narození od inteligentní rodiny. Vyučený policista potřebné schopnosti nemá, tak používá manipulaci s fakty/důkazy ?? I v "blbém" Turecku musí mít VŠ i prezident. Šéfové nejdůležitějších útvarů, GIBS a ÚOKFK, jsou původně jen vyučení čtyřkaři ze ZŠ ?? Ruku na srdce, vy byste zadali důl. úkol spolužákovi ze ZŠ, čtyřkaři ? Není něco špatně? Chovanec a Sobotka dali Murína a Vilda do GIBS a ÚOKFK ?? Vy, VŠ+SŠ, s klasicky vystudovanými školami (hned po ZŠ), spojte se s min. 50 VŠ+SŠ z NSZ,MSZ,MV,PP a nastolte řád a pořádek ! Takto PČR a SZ "spravedlivě" praktikují zákaz psát na IN ?? Vyučení policisté a SZ diktují médiím, co je a co není etické ? Žijeme v diktatuře vyučených policistů a SZ, jako je Murínovic rodina a J.Vild ? J.Vilde+Murínovi, nemstěte se, jak je zvykem PČR - stíhat autory textu, vysoudit statisícová odškodnění, zničit pověst v práci,bydlišti. Jistíme se+monitorujeme nezávislou a zahraniční TV. Lid má už dost policejních intrik. Omlouváme se raději hned, nemáme čas na účelové stíhání policejně-politicko-mediálně-justiční mafií.

salto ( 24. června 2016 12:36 )

To je ta avizované daň za demokracii

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa