Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sobotka vyhrál, bezpečnostní rada se kvůli Babišovi a lidovcům dřív nesejde

Autor: ČTK, val - 
22. června 2016
20:30

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uspěl se svým návrhem, aby se příští zasedání Bezpečnostní rady státu uskutečnilo až v řádném termínu koncem července. Požadavek na její rychlejší svolání kvůli sporu o policii během středečního jednání koaliční rady ani nezazněl, jakkoli ho předtím prosazovalo hnutí ANO i lidovci.

Lidovci i ANO napřed hlasitě volali po svolání mimořádné Bezpečnostní rady státu, která by se zabývala změnami ve struktuře policie, podle všeho ale Sobotkovi ustoupili. Ten odpoledne na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že k mimořádnému zasedání nevidí důvod, neboť už bezpečnostní rada záležitost projednala před týdnem. Večer už tento požadavek nezazněl. Příště se tedy sejde 20. července. 

O co jde v kauze reorganizace policie? Podívejte se na video: 

Video  Čím pálí Babiš a Chovanec ve vládní přestřelce kolem Šlachty a policie.  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Večerní schůzka zřejmě nepřinese ani zásadní změny koaliční smlouvy, které požadovalo hnutí ANO poté, co se rozhodlo koaliční smlouvu nevypovědět. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) uvedl, že si koalice možná ve smlouvě stanoví termíny, do kdy premiér v případě neshod svolá jednání k jejich řešení. „Bezpečnostní rada státu bude zřejmě tak, jak to premiér (Bohuslav Sobotka) hodlá svolat,“ uvedl Zaorálek. 

„Z vyjádření pana premiéra jsme pochopili, že jednání vlády je výše postaveno než jednání Bezpečnostní rady státu a že budou tyto záležitosti řešeny na vládě,“ dodal předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Informace o reorganizaci policie předloží vládě ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) příští pondělí, řekl už odpoledne novinářům vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Koaliční špičky řešili otázku, nakolik otevření budou moci být představitelé protikorupční policie na čtvrtečním jednání sněmovního bezpečnostního výboru. Shodli se podle Zaorálka i ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) na tom, že pokud by policisté měli hovořit o nějakých utajovaných skutečnostech, o jejich zbavení mlčenlivosti by musela zřejmě rozhodnout Sněmovna. 

„Běžné věci z trestního řízení jsou jen v režimu běžné mlčenlivosti, a tam tedy je pan ministr vnitra (Milan Chovanec) připraven i na místě samém ty policisty mlčenlivosti zbavit,“ uvedl Pelikán.

Chovanec má v pondělí předložit vládě informace o reorganizaci policie. V materiálu popíše i průběh jednání se státními zástupci, kteří měli k organizačním změnám výhrady. Se změnami dál nesouhlasí ani ANO a Chovancův příslib je podle Pelikána příliš neuspokojil. „Je tam velký rozpor mezi podrobnými koncepčními materiály a mezi tím, že k téhle reorganizaci žádný takový materiál není,“ řekl Pelikán.

Špičky koalice jednaly o sporu kvůli reorganizaci policie od rána, kdy se sešly před jednáním vlády. Odpoledne pak vicepremiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) zamířili na Hrad, kde jim prezident doporučil, aby zmírnili emoce. Hlava státu se k záležitosti vyjádří ve čtvrtek. 

ČTĚTE VÍCE: Vše o sporu kolem reorganizace policie

panda82 ( 23. června 2016 13:55 )

Jistě chvíi to trvá, než to uklidí, aby byl Bohoušek čistý, Bakala to platí, takže o nic nejde

gemino ( 23. června 2016 12:30 )

No ty jsi rozoumek k popukání. Tebe by měli za pětikačku vystavovat v mauzoleu...

anno ( 22. června 2016 23:32 )

Sobotku a Babiše bych zavřel do jedný cely, at si to po mafiánsku vyříkají!!!!!

gabreta ( 22. června 2016 23:18 )

S těma Komárama běž do perdele! V tomhle státě nebyl pořádek ani za Husitů ty chytrej. Natož za Komoušů! A nebude tu nikdy. V tom máme nejdelší tradici!!

1pravda1 ( 22. června 2016 23:14 )

Takže Sobotkovi jeho životní metoda - nechat to vyhnít a co jde odložit - vychází, ale jen do krajských voleb, já osobně nebudu stranu, která šokuje občany Langrem 2 volit. Neměl to podepisovat jen proto, že Tuhému jeb-lo a když už je všem jasné, co je to za katastrofu v policii, tak to měli zrušit nebo pozastavit. JSEM NA STRANĚ ANO, TI JEDINÍ SE NEBOJÍ NAZÝVAT VĚCI PRAVÝMI JMÉNY A SOCANI SE DOKONCE BOJÍ I SVOLAT BEZPEČNOSTNÍ VÝBOR SNĚMOVNY NA ROZDÍL OD ANO.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa