Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Sobotka varoval před zneužíváním policie. Schwarzenberg před „zdivočelou bandou“

Autor: simao, ČTK - 
21. června 2016
19:00

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se ohradil proti výtkám, že Bezpečnostní radu státu posunul až na červenec. Válka o policii sice zuří právě teď a Andrej Babiš (ANO) s lidovci prý chtějí radu co nejdříve, jenže podle Sobotky má rada jiný účel. Zároveň varoval před zneužíváním policie v politickém boji. Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg však vidí situaci také jako vážnou. Jde prý dokonce o podstatu našeho státu.

Bohuslav Sobotka (ČSSD) se v obsáhlém prohlášení vyjádřil k aktuálním přím ohledně reorganizace policie, ale také ohledně svolání další Bezpečnostní rady státu.

„Zásadně odmítám pokračování politizace policie a snahy hnutí ANO zatahovat Bezpečnostní radu státu do živého policejního vyšetřování. BRS tu není od toho, aby jakkoli nahrazovala policejní šetření,“ uvedl premiér. Bezpečnostní radu podle něj nelze svolávat účelově, sejde se až v řádném červencovém termínu, dodal premiér. Čelil výtkám, že místo 22. června se má rada sejít až 20. července.

Sobotka také upozornil, že zneužívání policie v politickém boji je nepřípustné. „ČSSD zásadně odmítá válku o politické uchvácení policie či zastavení změn, které mají vést k její efektivnější práci a lepším výsledkům. Platí, že reorganizace policejních složek a útvarů je plně v kompetenci ministra vnitra a policejního prezidenta, a nelze připustit, aby do nich bylo jakkoli politicky zasahováno či se v této věci vedla politická kampaň. Takové jednání je nebezpečné a zásadně nabourává nezávislost policie v naší zemi,“ varoval premiér.

Očekává, že ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) bude vládu do konce června písemně informovat o aktuálním vývoji reorganizace policie.

Přehledně: Jak vznikla celá kauza okolo reorganizace policie? Podívejte se na video:

Video  Čím pálí Babiš a Chovanec ve vládní přestřelce kolem Šlachty a policie.  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Fiala: Není možné, aby probíhala policejní válka

Mezitím se objevily snahy, řešit válku o policii i na jiných úrovních. ODS chce spor, který otřásl vládou, řešit i na plénu Poslanecké sněmovny. Oznámil to v úterý předseda ODS Petr Fiala.

„To budeme muset otevřít na plénu. Přece není možné, aby tu probíhala policejní válka. Začátkem příštího týdne před zahájením jednání Sněmovny se poradíme, ale dovedu si představit i mimořádnou schůzi i mimořádné body,“ uvedl Fiala. Zda poslanecký klub strany požádá o svolání mimořádné schůze nebo zařazení zvláštního bodu, se tak rozhodne příští týden.

Ke kauze se ve čtvrtek mimořádně sejde sněmovní bezpečnostní výbor. Ten svolal jeho místopředseda Bronislav Schwarz (ANO) – ovšem bez vědomí šéfa výboru Romana Váni (ČSSD). Poslance by měl informovat i šéf ÚOOZ Robert Šlachta, který kvůli reorganizaci policie požádal o odchod do civilu.

Váňa uvádí, že ho svolání výboru překvapilo. Je na cestě delegace výboru do Makedonie a věc zatím konzultoval telefonicky. Schwarz jednal bez jeho vědomí, aniž by ho o tom byť jen zmínkou dopředu informoval, postěžoval si Váňa.

I to je voda na mlýn opozice. Hádky koaličních partnerů označil Fiala za nezodpovědné chování. „Apeluji na vládní koalici: hádejte se o něco jiného, ale policie je věc, která nemůže být předmětem těchto sporů,“ dodal.

Schwarzenberg: Česko je na rozcestí. Hrozí zdivočelá banda

Opoziční TOP 09 chce kvůli současné napjaté situaci uvnitř policie a sporům kolem ní zřídit vyšetřovací komisi, aby se vysvětlily kroky některých státních zástupců a policejních důstojníků, které považuje za nestandardní. Na tiskové konferenci ve Sněmovně to po jednání výkonného výboru TOP 09 oznámil předseda strany Miroslav Kalousek.

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg soudí, že země stojí na nejdůležitějším rozcestí od roku 1990. „Jde o podstatu našeho státu,“ míní Schwarzenberg. „Republika stojí na právu a na pravidlech, jinak je to zdivočelá banda jako každý stát, který nedodržuje právo a pravidla,“ poznamenal.

Kalouskova Topka upozorňuje, že trvá na dodržování pravidel právního státu. Vyzvala předsedu vlády Bohuslava Sobotku (ČSSD) a ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), aby uplatnili své pravomoci i autoritu a vynutili dodržování zákonů a pravidel také uvnitř policie, kde se spory vyhrotily mezi šéfem ostravské ÚOOZ Jiřím Komárkem a policejním prezidentem Tomášem Tuhým.

ČTĚTE VÍCE: Vše o reorganizaci policie zde

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

aaobcanka ( 22. června 2016 17:34 )

Už i kdysi seriózní PL (Parlamentní listy) nám blokly účet za pouhé otázky. Proto jsme se ptali, aby nás Jaroslav Vild a Murínovi nezavřeli. Jen hlupák dává takové příkazy. Inteligent se nad otázkami povznese : Nebylo by chybou Šlachty obrátit se na GIBS, tj. na Murína, původně jen vyučeného kamaráda plz. rychlostudenta Chovance ?? Na vysokém postu "nesmíte" být ovlivněni znalostmi ze SŠ nebo VŠ To se pak snadno rozhoduje o věci, "nezatěžují" vás ty znalosti ze škol "Nejlépe" být původně jen vyučený, jako vedoucí policisté: šéf ÚOKFK Vild a GIBS Murín ??? Pí Murínová je st. zástupkyně, mladý Murín u sledovací agentury Víta Bárty VV ?? Přijatým vyučeným "bystroušům" k PČR se dává jen za docházku do škol maturita SŠ, diplom VŠ ?? Vyučený řemeslník/dělník se nenaučí logice, systematice, kompatibilitě, organizaci, koncepčnosti, analytickému myšlení u PČR. Takové vlastnosti si dítě osvojuje od narození od inteligentní rodiny. Vyučený policista potřebné schopnosti nemá, tak používá manipulaci s fakty/důkazy ?? I v "blbém" Turecku musí mít VŠ i prezident. Šéfové nejdůležitějších útvarů, GIBS a ÚOKFK, jsou původně jen vyučení čtyřkaři ze ZŠ ?? Ruku na srdce, vy byste zadali důl. úkol spolužákovi ze ZŠ, čtyřkaři ? Není něco špatně? Chovanec a Sobotka dali Murína a Vilda do GIBS a ÚOKFK ?? Vy, VŠ+SŠ, s klasicky vystudovanými školami (hned po ZŠ), spojte se s min. 50 VŠ+SŠ z NSZ,MSZ,MV,PP a nastolte řád a pořádek ! Takto PČR a SZ "spravedlivě" praktikují zákaz psát na IN ?? Vyučení policisté a SZ diktují médiím, co je a co není etické ? Žijeme v diktatuře vyučených policistů a SZ, jako je Murínovic rodina a J.Vild ? Takže, J.Vilde a Murínovi, nemstěte se, a to ani tajně, skrytým příkazem podřízeným, jak je vaším zvykem. Jistíme se nezávislou i zahraniční TV. Vše monitorujeme. Nemáte jen vy tajnou službu. Stop blokacím pravd v médiích ! Sorry-raději hned, nemáme zájem o vězení, policejně-politicko-mediálně-justiční mafie ! (N

joudajoudovy ( 22. června 2016 09:13 )

a co 8.prikazani? nepromluvis kriveho svedectvi proti bliznimu svemu.

joudajoudovy ( 22. června 2016 09:08 )

jak nam vylozite vyznam slov: moralizovat a vulgarita?

joudajoudovy ( 22. června 2016 08:59 )

prvok muze urazit pouze prvoka, neb kdyz nejsou argumenty, nastupuje vulgarita

joudajoudovy ( 22. června 2016 08:56 )

boze, boze, do koho si dusi dal

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa