Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Schwarz z ANO svolává „Šlachtův“ výbor. „Udělal to za zády,“ zní z ČSSD

Robert Šlachta
Robert Šlachta  (Autor: Foto Blesk - Jiří Hadač)
Autor: bru/ČTK - 
21. června 2016
14:16

Sněmovní výbor pro bezpečnost se kvůli situaci v policii sejde ve čtvrtek. Svolal ho místopředseda výboru Bronislav Schwarz (ANO), uvedla Česká televize. Schwarz řekl, že výbor svolal na žádost poslanců a informoval o tom jeho předsedu Romana Váňu (ČSSD), který je nyní v zahraničí.

Výbor bude probírat jen informace od pozvaných hostů, nic jiného nemá na programu, řekl Schwarz novinářům. Jednání výboru zahájí jako otevřené, dodal. „Takto postavení policisté i státní zástupce by měli vědět a ví, co mohou říkat, uvedl. Veřejnost by měla podle něj mít právo jednání vidět, když už se téma dlouho probírá v médiích.

 Přehledně: Jak vznikla celá kauza okolo reorganizace policie? Podívejte se na video:

Video  Čím pálí Babiš a Chovanec ve vládní přestřelce kolem Šlachty a policie?  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) Schwarzovi za svolání výboru poděkoval. Vznikalo nebezpečí, že by tu několik dnů nebo týdnů viselo ve vzduchu takhle závažné a nekonkretizované obvinění. Myslím si, že by to nepomohlo nikomu a ničemu a mohlo vyvolat různé spekulace, řekl novinářům Pelikán. Plnou odpovědnost za aktuální situaci podle něj nesou policejní prezident Tomáš Tuhý a ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Schwarz také řekl, že při svolávání výboru postupoval přesně podle zákona. Bezpečnostní výbor může svolat jeho předseda, případně i místopředsedové. Schůzi může iniciovat podle jednacího řádu dolní komory i skupina nejméně šesti členů výboru. Podle Schwarze je nutné zklidnit situaci. 

Váňa o kroku Schwarze svolat výbor řekl: „Svolání schůze jsem se svými kolegy z Výboru pro bezpečnost z důvodu cesty delegace výboru do Makedonie konzultoval telefonicky. Hovořili jsme o termínu v průběhu příštího týdne. Fakt, že jednání svolal místopředseda Bronislav Schwarz, a to na tento čtvrtek, je pro mne překvapením. Učinil tak bez mého vědomí, bez toho, aniž by mne o tom byť jen zmínkou dopředu informoval. Jsme svědky eskalace situace kolem reorganizace policie ze strany hnutí ANO. Pokud v minulém týdnu jeho vedení hovořilo o tom, že nechce z důvodu zahraniční pracovní cesty premiéra opakovat tzv. sarajevský atentát, tak v tomto týdnu opět změnilo názor. Učinilo atentát makedonský.“

Vše o reorganizaci policie čtěte ZDE

Koaliční KDU-ČSL podle úterního vyjádření svého předsedy Pavla Bělobrádka považuje za nezbytné, aby se k situaci v policii výbor sešel. O svolání výboru žádá odcházející šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta.

Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek zopakoval žádost hnutí, aby co nejdříve znovu jednala Bezpečnostní rada státu. Předseda ANO Andrej Babiš podle něj kvůli tomu šéfům ostatních koaličních stran v úterý ráno napsal dopis. Premiér odložil Bezpečnostní radu státu z 22. června na 20. července. O brzké svolání bezpečnostní rady mají zájem i lidovci.

aaobcanka ( 22. června 2016 17:44 )

Už i kdysi seriózní PL (Parlamentní listy) nám blokly účet za pouhé otázky. Proto jsme se ptali, aby nás Jaroslav Vild a Murínovi nezavřeli. Jen hlupák dává takové příkazy. Inteligent se nad otázkami povznese : Nebylo by chybou Šlachty obrátit se na GIBS, tj. na Murína, původně jen vyučeného kamaráda plz. rychlostudenta Chovance ?? Na vysokém postu "nesmíte" být ovlivněni znalostmi ze SŠ nebo VŠ To se pak snadno rozhoduje o věci, "nezatěžují" vás ty znalosti ze škol "Nejlépe" být původně jen vyučený, jako vedoucí policisté: šéf ÚOKFK Vild a GIBS Murín ??? Pí Murínová je st. zástupkyně, mladý Murín u sledovací agentury Víta Bárty VV ?? Přijatým vyučeným "bystroušům" k PČR se dává jen za docházku do škol maturita SŠ, diplom VŠ ?? Vyučený řemeslník/dělník se nenaučí logice, systematice, kompatibilitě, organizaci, koncepčnosti, analytickému myšlení u PČR. Takové vlastnosti si dítě osvojuje od narození od inteligentní rodiny. Vyučený policista potřebné schopnosti nemá, tak používá manipulaci s fakty/důkazy ?? I v "blbém" Turecku musí mít VŠ i prezident. Šéfové nejdůležitějších útvarů, GIBS a ÚOKFK, jsou původně jen vyučení čtyřkaři ze ZŠ ?? Ruku na srdce, vy byste zadali důl. úkol spolužákovi ze ZŠ, čtyřkaři ? Není něco špatně? Chovanec a Sobotka dali Murína a Vilda do GIBS a ÚOKFK ?? Vy, VŠ+SŠ, s klasicky vystudovanými školami (hned po ZŠ), spojte se s min. 50 VŠ+SŠ z NSZ,MSZ,MV,PP a nastolte řád a pořádek ! Takto PČR a SZ "spravedlivě" praktikují zákaz psát na IN ?? Vyučení policisté a SZ diktují médiím, co je a co není etické ? Žijeme v diktatuře vyučených policistů a SZ, jako je Murínovic rodina a J.Vild ? Takže, J.Vilde a Murínovi, nemstěte se, a to ani tajně, skrytým příkazem podřízeným, jak je vaším zvykem. Jistíme se nezávislou i zahraniční TV. Vše monitorujeme. Nemáte jen vy tajnou službu. Stop blokacím pravd v médiích ! Sorry-raději hned, nemáme zájem o vězení, tzv. policejně-politicko-mediálně-justiční mafie !

ruprecht286 ( 22. června 2016 14:10 )

Těžko to nesvolat "za zády" ČSSD, když vedení ČSSD není schopné se k věci postavit čelem ! Ti se zatím jen cukají, vykrucují, jako když nečekaně uchopíte hada kus za hlavou. Snaží se co nejvíc oddálit přímé sdělení ÚOOZ poslancům z jiných politických stran, jak je to s napojením mafiánů na české politiky. Zřejmě jsou v tom namočený až po uši. Špičky ČSSD od začátku června ze sebe dělají budoucí politické mrtvoly..

mixer ( 21. června 2016 20:28 )

 Není divu,udělal to dobře.Protože to co předvádí sralbotka se svými je nechutné .Kdo má uši slyší,kdo oči vidí a domyslet je snadné.Jim se nedá věřit NIC

gabreta ( 21. června 2016 18:38 )

Schwarz to udělal tak, aby to Sosani nemohli zamést pod koberec! Kraďousek by jim v tom rád pomohl, podle toho jak se rozčiluje! Teď hlavně, aby se Šlachta dožil ve zdraví finále!! Tedy pokud nějaké bude, jak je v naší kotlině zvykem, když jde o podvody politiků!!

1pravda1 ( 21. června 2016 16:50 )

Na bezpečnostním výboru sněmovny funguje tak, že se sejdou s těmi, kteří písemně o schůzku požádají což je Ištván, Šlachta a Komárek. Pokud požádá Chovanec a Tuhý - schůzky se nedějí najednou, měli by svou schůzku s bezpečnostním výborem jindy, a to je správné, nemůže se tam přifařit komu se zachce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa