Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Klaus „křepčil“ na Žlutého psa. Pak si rýpl do EU a zasnil se o brexitu

Autor: simao, vr - 
21. června 2016
14:15

Je vitální, sportuje a rád se tak prezentuje. I Václav Klaus ale na víkendové oslavě svých půlkulatin připustil, že 75 už je »požehnaný věk«. Kromě oslavy však Klaus stihl i tenisový turnaj, který (jak jinak) vyhrál. V dobrém rozmaru si pak zatančil na hity skupiny Žlutý pes zpěváka Ondřeje Hejmy. Klausův Institut z toho uveřejnil video exprezidenta s jeho neotřelými pohyby, užívajícího si oslavu plnými doušky. Po ní ale opět Klaus naladil kritickou notu. Vůči EU i referendu o brexitu.

Akce proběhla v neděli odpoledne v tenisovém areálu pražské Štvanice – kde je Klaus ještě pořád prezidentem – tedy tenisového klubu. Na dohled od tenisových kurtů pak pořadatelé připravili pódium, kde se vystřídali jazzoví hudebníci, Žlutý pes, Aleš Brichta i Lucie Bílá. A Klaus neváhal a právě na Hejmova Žlutého psa si zatančil. 

Trsající Klaus i Ševčík o berlích 

„Dopoledne si zahrál tenis (vyhrál, pochopitelně), odpoledne stál tři hodiny na začátku fronty několika stovek gratulantů a večer si ‚zapařil‘ na Žlutýho psa. Gratulujeme k fantastické kondici, kterou by mu mohli závidět lidé leckdy i o generaci mladší,“ uvedli správci facebookových stránek Institutu Václava Klause na svém oficiálním účtu. 

Zpočátku to přitom vypadalo, že Klaus si s prostorem na Štvanici objednal i dobré počasí. I na pražském ostrově ale zapršelo, po dešti však Klaus vyrazil pod pódium a tančil, byť manželku Livii na oslavě postrádal. Vedle něj se o taneční kreace snažil o berlích i Miroslav Ševčík, děkan katedry hospodářské a sociální politiky VŠE.

Video  Viděli jste Václava Klause tančit? Video, které musíte vidět!  - Institut Václava Klause
Video se připravuje ...

„Sedmdesáté páté narozeniny, to je docela dost. Pár starších tady ještě je a vidím je, ale přesto je to věk už požehnaný,“ povzdychl si Klaus. Slíbil ale, že i po další léta bude takový, jakého ho lidé znají.  

Když se ale exprezident zadíval do davu, kde byli třeba jeho největší fanynka Jana Bobošíková (51), exšéf Novy Vladimír Železný (71), kardinál Dominik Duka (73) či bývalý pražský primátor Pavel Bém (52), vypadal spokojeně.

Z gratulantů se vytvořil skutečně dlouhý špalír hostů, kteří Klausovi předávali nejrůznější dary, patrně nejoriginálnější přinesl Richard Genzer – velkou růžovou kachničku.

Video  Klausovi přinesl Richard Genzer růžovou kachničku. Hosté si dopřáli na Štvanici i raut.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Zazněla zahraniční zdravice, Klaus podpořil brexit

Klaus se dočkal i zdravice ze zahraničí. „Vážený pane prezidente, srdečně vám děkujeme za všechno, co jste pro nás udělal. Děkuje vám Alternative für Deutschland, děkuje vám Front National, děkuje vám FPÖ, děkuje vám celá Evropa,“ uvedl video šéf bavorské AfD a český rodák Petr Bystroň, který na Štvanici nechyběl.

Na videu se vystřídali a všechno nejlepší popřáli Frauke Petry (šéfka AfD), Norbert Hofer (poražený rakouský prezidentský kandidát), Beatrix von Storch (europoslankyně za AfD), která přečetla český vzkaz „všechno nejlepší k narozeninám, pane prezidente“, Jörg Meuthen (druhá hlava dvouhlavého vedení AfD) a Marine Le Penová, která Klausovi dokonce zazpívala.

Euroskeptik Klaus přitom ani na své oslavě neopomněl rýpnutí do EU, když vyjádřil obavu, aby podobné akce napříště nezakázala. Po oslavě si pak společně s dalšími kolegy rýpl také do britského premiéra Davida Camerona kvůli blížícímu se referendu Britů o setrvání, či vystoupení z EU. A v přeneseném slova smyslu si Klaus lehce „zatančil na unijním hrobě“.

Britům totiž přeje, aby sebrali odvahu a odhodlali se hlasovat pro vystoupení. „Před lety mnozí naivně uvěřili premiéru Cameronovi, že jím prosazované referendum je projevem jeho zdravé euroskepse. Od něho to však již od počátku byla promyšlená past,“ uvádí Klausův Institut. Hluboké příkopy na britské politické scéně byly dle něj vykopány.

Video  Zdravice, kterou Klausovi připravila Alternativa pro Německo (Petr Bystroň a Frauke Petry) a na které mu zazpívala Marine Le Penová.  - IVK
Video se připravuje ...

„Výsledek ANO by byl políčkem bruselským a berlínským elitám. Byl by výzvou ke změně politiky. Nic jiného, katastrofického či děsivého, by se nestalo,“ uvádí parta z Klausova institutu. 

„Úspěch referenda by však měl velký pozitivní symbolický význam. Byl by jím ještě zřetelněji obnažen debakl současného modelu evropské integrace, který Evropu do dnešního všeobecného marasmu přivedl,“ míní Klaus a spol. 

A dodávají: „Nedejme se proto zastrašit. Hlavně by se ale neměli nechat zastrašit britští voliči. Vítězství probruselských elit však může být vítězstvím Pyrrhovým. Stále více je zřejmé, že se veřejnost zemí EU probouzí – a to se nadlouho zastavit nedá.“

Pod stanoviskem IVK k brexitu jsou kromě Klause podepsáni Ladislav Jakl, Ivo Strejček a také Klausův někdejší kancléř Jiří Weigl, který Klausovi během oslavy také veřejně popřál. „Člověk, který měl vizi, která byla založená na pevných názorech, na názorech, které za celý život nezměnil,“ říkal o Klausovi.

Video  Jiří Weigl o Václavu Klausovi během exprezidentovy oslavy 75. narozenin na Štvanici  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

aaobcanka ( 22. června 2016 17:55 )

Už i kdysi seriózní PL (Parlamentní listy) nám blokly účet za pouhé otázky. Proto jsme se ptali, aby nás Jaroslav Vild a Murínovi nezavřeli. Jen hlupák dává takové příkazy. Inteligent se nad otázkami povznese : Nebylo by chybou Šlachty obrátit se na GIBS, tj. na Murína, původně jen vyučeného kamaráda plz. rychlostudenta Chovance ?? Na vysokém postu "nesmíte" být ovlivněni znalostmi ze SŠ nebo VŠ To se pak snadno rozhoduje o věci, "nezatěžují" vás ty znalosti ze škol "Nejlépe" být původně jen vyučený, jako vedoucí policisté: šéf ÚOKFK Vild a GIBS Murín ??? Pí Murínová je st. zástupkyně, mladý Murín u sledovací agentury Víta Bárty VV ?? Přijatým vyučeným "bystroušům" k PČR se dává jen za docházku do škol maturita SŠ, diplom VŠ ?? Vyučený řemeslník/dělník se nenaučí logice, systematice, kompatibilitě, organizaci, koncepčnosti, analytickému myšlení u PČR. Takové vlastnosti si dítě osvojuje od narození od inteligentní rodiny. Vyučený policista potřebné schopnosti nemá, tak používá manipulaci s fakty/důkazy ?? I v "blbém" Turecku musí mít VŠ i prezident. Šéfové nejdůležitějších útvarů, GIBS a ÚOKFK, jsou původně jen vyučení čtyřkaři ze ZŠ ?? Ruku na srdce, vy byste zadali důl. úkol spolužákovi ze ZŠ, čtyřkaři ? Není něco špatně? Chovanec a Sobotka dali Murína a Vilda do GIBS a ÚOKFK ?? Vy, VŠ+SŠ, s klasicky vystudovanými školami (hned po ZŠ), spojte se s min. 50 VŠ+SŠ z NSZ,MSZ,MV,PP a nastolte řád a pořádek ! Takto PČR a SZ "spravedlivě" praktikují zákaz psát na IN ?? Vyučení policisté a SZ diktují médiím, co je a co není etické ? Žijeme v diktatuře vyučených policistů a SZ, jako je Murínovic rodina a J.Vild ? Takže, J.Vilde a Murínovi, nemstěte se, a to ani tajně, skrytým příkazem podřízeným, jak je vaším zvykem. Jistíme se nezávislou i zahraniční TV. Vše monitorujeme. Nemáte jen vy tajnou službu. Stop blokacím pravd v médiích ! Sorry-raději hned,nemáme zájem o účel.stíhání policejně-politicko-mediálně-justiční mafie !

bizon_pepa ( 21. června 2016 16:57 )

No tak měl pravdu. Kdyby jste si to přiznali, tak byste se tak nemuseli trápit. Ale musí to štvát.

1pravda1 ( 21. června 2016 16:19 )

Vlastní žena už na něho kašle, nezúčastnit se velké oslavy svého manžela, to jsou věci, to už je téměř takový jasný vzkaz, jako když se Iveta Bartošová zabila přesně na narozeniny svého manžela Je tam jako kůl v plotě se sebrankou modráků, kteří vzpomínají na staré kmotrovské časy, jen Duka - ten patří zřejmě všem politikům nebo se jen chodí najíst, podle toho vypadá.

havran2 ( 21. června 2016 15:40 )

Je to blbeček,magorek,už neví jak by na sebe upozornil,místo toho aby na sebe neupozorňoval a styďel se za ty jeho výmysly ! ! !

calwin ( 21. června 2016 15:36 )

Už na něho začíná pomalu vřít voda na zloděje, lháře a podvodníka. Ještě pár polínek a pak to jenom zasyčí.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa