Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čínský prezident v Polsku: Na rozdíl od Česka bez piva, „vítačů“ i demonstrací

Autor: Zuzana Štíchová - 
20. června 2016
17:54

Srbsko, Polsko a nakonec Uzbekistán. Čínský prezident Si Ťin-pching se opět vydal na cesty. V Praze koncem března vzbudil ovace i pobouření, oproti tomu v Polsku je vřele vítán, a to i tamní vládou. Ta totiž s čínskými investicemi ve velkém počítá. Pro Peking by mělo být Polsko na oplátku bránou k evropské infrastruktuře. V čem se návštěva v Praze a Varšavě liší?

Rozhodně to není vřelé přivítání na letním sídle s půllitrem piva v ruce tak, jak to udělal český prezident Miloš Zeman. Jeho polský protějšek Andrzej Duda ponechal návštěvu prvního muže komunistické Číny, která začala v neděli, v čistě oficiální rovině. A to i přesto, že polská veřejnost je Číně mnohem více nakloněna než ta česká.

Zatímco v Česku si Si Ťin-pching zajel nejprve do Lán na pivo, ve Varšavě ho čekaly „pouze“ oficiality. Zatímco v Česku si Si Ťin-pching zajel nejprve do Lán na pivo, ve Varšavě ho čekaly „pouze“ oficiality. | KPR - Hanka Brožková, ČTK

Podívejte se na pondělní vítání čínského prezidenta ve Varšavě:

Česká hlava státu Miloš Zeman oproti tomu oficiálně uvítal svůj čínský protějšek na Pražském hradě až druhý den jeho návštěvy. Ceremoniál značně komplikoval vítr, který roloval koberce a rozbíjel květináče. Zkázu se snažil tlumit například ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš:

Video  Létající rudý koberec pro vůdce Číny. Srovnal mu ho Babiš.  - Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Peking chtěl v Polsku stavět dálnici už před Eurem 2012

Si Ťin-pching by měl ve Varšavě podepsat dohody v oblasti letectví, financí, vědy a vzdělání. Čínské investice se ale budou soustředit také na infrastrukturu. Polsko by mělo Číně v této oblasti posloužit jako brána do Evropy. Zafinancovat chtěli Asiaté už před několika lety vylepšení polské dálnice před fotbalovým Eurem 2012. Nakonec neúspěšně.

Tentokrát by mělo jít o investice především do splavnosti řek, řeč tak bude i o kanálu Odra–Dunaj–Labe, který prosazuje prezident Miloš Zeman. Na svou Hedvábnou stezku navíc chtějí Číňané navázat projektem širokorozchodné tratě z Běloruska do polské Lodže.

Stejně jako v případě Česka ale nebudou v Polsku Číňané podepisovat konkrétní kontrakty, půjde jen o rámcové dohody. I Poláci ale očekávají, že z Asie do jejich země přitečou miliardy.

V Česku měla naopak Čína zájem o sport, pivovary nebo leteckou společnost. Většinu tak má „superinvestor“ CEFC ve fotbalové Slavii, pivovarech Lobkowicz nebo v Travel Service.

Tentokrát s první dámou, kravata ale neladila

Rozdíl mezi oběma návštěvami je navíc patrný už na první pohled. A to hned ze dvou důvodů. Za prvé je po boku čínského prezidenta v Polsku jeho manželka Pcheng Li-jüan. Ta v Praze chyběla. A zatímco první muž Polska sladil barvu kravaty s šaty své manželky, Si Ťin-pching zůstal u čínské rudé.

V Praze bez manželky. Ve Varšavě ale Pcheng Li-jüan nechyběla. V Praze bez manželky. Ve Varšavě ale Pcheng Li-jüan nechyběla. | Blesk / Petr Novotný, ČTK

Účast prvních dam vyjednávají protokoláři, bývá nejčastěji na dohodě obou stran a plánovaném programu toho státníka, který navštěvuje cizí zemi.

„Mávači“ jsou v Polsku vidět méně, odpůrci vůbec

Druhou markantní odlišností jsou dostupné fotografie a informace z Varšavy. Podle nich se podporovatelé čínského prezidenta s vlajkami do ulic vypravili, ne ale v tak hojném počtu. Zástupy či výzdobu hlavních tříd čínskými vlajkami na rozdíl od Prahy fotografové nezaznamenali.

Neobjevily se zatím ani informace o tom, že by se proti návštěvě čínského prezidenta v Polsku demonstrovalo. V Praze přitom na Velikonoční pondělí došlo k několika střetům, které musela dozorovat policie. Čínští odpůrci se například nedostali na místo ohlášené demonstrace na Hradčanském náměstí. Velký rozruch také vzbudil zásah policie na FAMU, kde z oken visely tibetské vlajky. Po interním vyšetřování ve sboru následovala omluva, prý šlo o „přílišnou horlivost“.

Zatímco v Praze se houfně demonstrovalo, ve Varšavě se objevila většina příznivců čínského prezidenta. Zatímco v Praze se houfně demonstrovalo, ve Varšavě se objevila většina příznivců čínského prezidenta. | Blesk / Zbyněk Pecák, ČTK

santikxauz ( 21. června 2016 05:19 )

Tam nemají Kalouska,Štětinu a podobné xenofoby.

ben2005 ( 21. června 2016 04:07 )

Řekl bych, že v Polsku jsou chytřejší, prozíravější - diplomatické chování a to zde u některých zcela chybí !

rego_senior ( 20. června 2016 20:46 )

Naprostý souhlas.

rego_senior ( 20. června 2016 20:40 )

Koukej mazat domů parchante, nebo tě zase seřežu jako včera!

tgbg ( 20. června 2016 19:04 )

Proč tam nevidím hradního chrchlu o čaganu a ostatní komunistickou verbež, která leze do řiti každému komunistickému hňupovi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa