Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiše prověří kvůli tajným informacím od ÚOOZ. Chovance označil za zrádce

Autor: Jaroslav Šimáček - 
18. června 2016
10:40

Proč se Andrej Babiš (ANO) tak aktivně vložil do dění kolem reorganizace policie? Na tuhle otázku se před časem snažil najít odpověď i reportér Janek Kroupa, který poukázal na dřívější možné propojení mezi „informátorem“ Babišem a Úřadem pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) nyní podle deníku Právo prověří, zda sám Babiš neměl interní informace z ÚOOZ. Vicepremiér mezitím znovu šije do ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). A nejde o střet v rukavičkách.

Sloučení ÚOOZ a ÚOKFK do jednoho superútvaru, které podepsal ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), vůbec nevoní vicepremiérovi Andreji Babišovi (ANO). Chovanec ji podepsal s platností od 1. srpna – navzdory tomu, že Andrej Babiš před podpisem vyhrožoval, že ANO odstoupí od koaliční smlouvy.

Babišovy údajné kontakty na ÚOOZ prošetří inspekce

Babiš tvrdí, že Chovanec policii rozvrací. Investigativní novinář Janek Kroupa v magazínu Reportér však poukázal na to, že Andrej Babiš ještě coby podnikatel udržoval údajně nejméně od roku 2006 kontakty s vyšetřovateli ÚOOZ. A v kontaktu byl i se šéfem ÚOOZ Robertem Šlachtou, který však kvůli policejní reformě požádal o odchod do civilu.

„Je to sprostá lež, že mám se Šlachtou nějaké vztahy. Nescházím se s ním, viděli jsme se jen čtyřikrát, z toho třikrát proto, když po mně šel organizovaný zločin,“ tvrdí nyní Babiš v rozhovoru pro Právo.

To však také uvedlo, že dojde k oficiálnímu prověření, jestli Babiš neměl k dispozici interní informace ÚOOZ. „Dotazovanou věcí se pracovníci Generální inspekce bezpečnostních sborů zabývají na základě informací z otevřených veřejných zdrojů, se kterými inspekce standardně pracuje,“ potvrdila listu Radka Sandorová, mluvčí GIBS.

Video  Čím pálí Babiš a Chovanec ve vládní přestřelce kolem Šlachty a policie?  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Za lež označil Babiš i to, že měl na Bezpečnostní radě státu (BRS) premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) říci, že zítra může být premiérem on. Babiš to označuje za Chovancovu lež a jednání BRS dle něj bylo „klasickou sehranou šaškárnou“.

Chovanec však popisoval situaci poměrně dramaticky: „Bezpečnostní radu státu, kde se politici překřikují, kde na sebe zvyšují hlas, kdy na suché konstatování premiéra: ‚Pane ministře, tu Bezpečnostní radu řídím já, jsem premiér‘ je odpověď: ‚Zítra jím mohu být já‘, nezlobte se na mě, mě z toho nepřijde, že by hnutí ANO hledalo korektní debatu a nebo dohodu.“

Na Chovance Babiš útočí vytrvale a chce i jeho rezignaci. Již dříve o něm pronesl, že Chovanec dokázal nemožné, když překonal i svého předchůdce Ivana Langera, který zrušil pro změnu finanční policii.

Nyní Babiš šije do Chovance dál. „Nejsem politik typu Chovance, který tvrdí, že bychom se měli domluvit, a pak se na tiskové konferenci chová arogantně, útočí a lže,“ tvrdí Babiš v Právu.

Ministr Chovanec přitom Babiše nařkl, že útočí na nezávislost policie. „Chcem policii sebevědomou, ale také nezávislou. Pro nás nezávislost policie je hodnota. Policie se nestane nikdy divizí Agrofertu. Nestane,“ reagoval Chovanec na brífinku k reorganizaci policie. Babiš nyní přispěchal s dalším ostrým direktem. 

Babiš připomněl puč v ČSSD. Chovanec je prý zrádce

„Chovanec je zrádce zrádců, a pokud v krajských volbách ČSSD neuspěje, tak bude tím prvním, kdo Sobotku popraví. Souboj mezi mnou a Sobotkou rozhodnou voliči. Ale kdo rozhodne souboj uvnitř ČSSD po krajských volbách...,“ tvrdí Babiš.

Narážel přitom patrně na dřívější problémy sociálních demokratů, kdy právě Chovanec byl jedním z těch, kdo se zúčastnili tajné povolební schůzky s prezidentem Zemanem v Lánech. Proběhla za Sobotkovými zády, v čele „pučistů“ stál tehdejší korunní princ ČSSD Michal Hašek.

Chovanec však šel s pravdou ven – na rozdíl od Haška, který zapíral do poslední chvíle i před televizními kamerami. A zatímco Hašek či Jeroným Tejc se museli s vidinou ministerského úřadu rozloučit, z Chovance udělal Sobotka šéfa vnitra.

Sobotka a Chovanec pak vytvořili tandem, který nyní táhne ČSSD. I ve střetech s koaličním partnerem, ale jinak úhlavním rivalem ANO. „Tyhle zprávy, že chce Chovanec sesadit Sobotku, intenzivně šíří babišovci. Ministr to ale ani nechce a objektivně na takovou pozici nemá povahu,“ citovalo Právo zdroj z okolí premiéra Sobotky.

Chovanec: Cílená předvolební kampaň

Na policejní reorganizaci se ministr Chovanec shodl s policejním prezidentem Tomášem Tuhým. Podepsal ji však také po dohodě s premiérem, jak aktivně upozorňoval. Sobotka poté odletěl na státní návštěvu Číny.

Ani šéfa policie Tuhého Babiš nešetřil a označil ho pro změnu za „tajtrlíka“ a „loutku“. Babiš však nyní vytáhl ve svém rozhovoru také záležitost, která se v souvislosti s dramatickým děním kolem policie skloňuje poměrně často – předvolební boj.

„Reorganizace Policie ČR je připravena profesionálně a s maximálním ohledem na to, aby jejím jediným dopadem byly lepší výsledky v boji se zločinem. Policie je nezávislá a nelze ji prostřednictvím cílených politických předvolebních kampaní rozvracet,“ upozorňoval již dříve ve svém prohlášení Chovanec.

„To, co dnes vidíte u hnutí ANO, je hysterická snaha o jakousi hru o policii. Andrej Babiš, který má střet zájmů, který je vyšetřován v mnoha kauzách, dokonce jeho firma je obžalována, tak se snaží za každou cenu tuto změnu zastavit za pomocí svých médií. Já osobně té hysterii nerozumím, nechápu ji, ale policie nemůže být součástí politické hry,“ dodal Chovanec na brífinku.

ČTĚTE VÍCE: Vše o reorganizaci policie se dočtete ZDE.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 19. června 2016 09:50 )

at si chovanec necha proverit sva pravnicka studia, ktera dostal jako odmenu za sve pusobeni v plzenskem kraji. viz clenove vlady - chovanec: V letech 2002 – 2010 člen Zastupitelstva města Plzně. Od roku 2008 člen Zastupitelstva Plzeňského kraje. Působil jako člen rady města Plzně a od roku 2006 také jako předseda kontrolního výboru města Plzně. Dříve pracoval v Čs. bance a po revoluci podnikal v oblasti maloobchodu/velkoobchodu a služeb. V roce 2010 zvolen hejtmanem Plzeňského kraje. Před nástupem do funkce hejtmana pracoval jako první náměstek hejtmanky Plzeňského kraje. zaverem: - jako předseda kontrolního výboru města Plzně a hejtman plzenskeho kraje mnoho vedel a vyvolenym sel na ruku. K cemu by mu bylo statni vyznamenani za zasluhy, titul je lepsi? nakonec i puc na sobotku byl za pomoci ptaku a topaku a kdyz videl, ze jdou ke dnu, se sobotkou je nejvetsi kamos, ktereho pri prvni prilezitosti podrazi, neb to ma v genech. - Dříve pracoval v Čs. bance a po revoluci podnikal. Pro neznale, kdo za komaru pracoval v bance, byl echt provereny a prokomunisticky. takze neni zadny div, kam vitr, tam plast, hlavne, ze mi to dobre cvachta a ochranim zlorady, kteri na mne nezapomenou a korytko mi prihrajou.

dzery ( 19. června 2016 09:48 )

Už tě to zase chytá??

ikolop ( 19. června 2016 01:49 )

K soudu Nagy + nečas a jejich údajně prolhaná soudkyně Králová, OS Praha 1: Zdeněk Brodský, Havlíčkův Brod: Tak toto je už vrchol,myslím,že by bylo na místě zavést lidové soudy.Soudci s bolševickou minulostí,nebo jejich par.chant,.i,případně absolventi Plzeňské fakulty z neznámých důvodů spravedlnost nectí. Řidič co namaluje Langrovi tykadla jde do báně nepodmíněně,městský policajt,který se vožere a dělá bordel zastřelí beztrestně kluka,který mu chtěl v dělání bince zabránit,řidič co vybrzdil dodávku dostane 15let,nalitej fízl co naboural auto a nafoukal odejde od od soudu bez trestu,další fízl zastřelí spolujezdkyni a málem za to dostane ještě pochvalu.V tomto případě všichni obžalovaní lžou a samozřejmě jsou vinni.Korunu všemu nasadil poslanec BENDA,když horoval pro omluvu důstojníkům Vojenského zpravodajství,protože oni hrdinové byli v Afghanistánu.Tak pane Bendo,na to,aby jste byl hrdina z Afghanistánu vám stačí k,u.,le a uši.Tady se ukázalo jaká verbež do misí jezdí.Nevím proč se zrovna tito idioti z misí dostali na takto vysoké posty,které zneužívali za peníze daňových poplatníků. Marie Valíčková, Ústí nad Orlicí: Žalobci v kauze Nečasová zváží návrh na změnu soudce. Jak zvážíte? Výsměch právu! To nemyslíte vážně! Tato kobyla,po prvé jsem užila toto přirovnání,co se děje v naší společnosti,je hnus! Doufám,že jednou se lidé vzchopí svými pravomocemi a vás všechny vypráskájí,protože právo a spravedlnost je úplně v víte kde? Kdyby jste nezvonili klíčema,tak jste se mohli dobře i vaše děti a nakonec i vnuci. Miroslav Malina, Beroun: Návrh na změnu soudkyně Heleny Králové ? Spíše trestní oznámení !

ikolop ( 18. června 2016 21:14 )

Ivan O.: Toto je plivanec do tváře všem slušným a poctivým lidem v této "pokroucené" republice !!! Tato soudkyně Králová z OS Praha 1 má být i s Nagyovou a Nečasem v "teplákách" !!! Všichni slyšeli jasně vše a oni jsou osvobozeni ??? To si dělá soudkyně z lidí srandu, nebo byla "pod vlivem" jako Janoušek ? Pro Ivana O.: Langera manželka soudí v Olomouci. Brnkla prý Králové, aby ÍÍÍČKO Langer zachránil své kámoše, Nagy + Nečase. Z kolegiality je ta tzv. krááááva neodsoudí. ................... Zdeněk Š., Karviná : Korunu tomu dal i poslanec Benda, který prohlásil, že by podal požadavek na kárné řízení státního zástupce. Protože nevyhrál soudní spor. Podle jeho logiky by bylo potřebné podat požadavek na karné řízení na soudkyni Helenu Královou z OS Praha 1, protože neplnila a nerespektovala požadavky, které uvedl nadřízený (odvolací) soud. Dovedete si představit, že by většině prošlo v zaměstnání, že ignorujete požadavky a příkazy svého nadřízeného ? Obávám se, že si často mnozí soudci vysvětlují podivně svou nezávislost. .............. Martin Z.: Takovej poprask u Nagyové snad nebyl ani tehdy, když v USA vykouřila Monika prezidenta a on to pod přísahou popřel. ..................... Jája K.: A čekal snad někdo něco jiného v tomto zkorumpovaném státě?Soudcovská mafie si podává ruku s největší špínou státu a nestydí se za nic.Je to hnus velebnosti,jdu blejt ... .......................... Josef M.: Jako st.zást. Komár nechápe neodsouzení Nnagyové + 3 "poskoků" z VZ (voj.zpravodajství), tak ani my. Ale dřela jako kobyla,tak se není co "divit" ................................ Tomáš H.: Šaškárna s Nagyovou pokračuje, v jiné zemi na západ už by bručela i s tím šaškem Nečasem, hold Kocourkov. Sasa: Soudy v CR - PARODIE NA PRAVO. Petr B., Praha : lidi z ODS a TOP jsou bezcharakterní lumpové ! Můžou se zbláznit radostí jak soud dopadl, to je největší morální žumpa jaká se tady o

sendrazek ( 18. června 2016 20:53 )

nepřeháněj zdanekk má hlavičku jak oříšek, tohle už nedá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa