Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš vzal Moravce na milost. Do televize ale přijde diskutovat bez Kalouska

Autor: ČTK, všm - 
17. června 2016
19:40

Dvakrát zůstala židle pro ministra financí Andreje Babiše v diskusním pořadu České televize prázdná. Moderátor Václav Moravec a šéf ANO si kvůli tomu dokonce vyměnili nejedno ostré slovo. Do třetice se ale domluva podařila a v neděli tak přijde Babiš hovořit o kauze reorganizace policie. Tu nedávno podepsal ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), což Babiš považuje za svou velkou prohru. Na evropském poli se naopak miliardáři vyjednávání zadařilo – Komise Česku umožní spustit systém přenesené daňové povinnosti u daně z přidané hodnoty.

Poprvé se v Otázkách Václava Moravce Babiš odmítal utkat se svým předchůdcem Miroslavem Kalouskem (TOP 09), nedávno zase nechtěl přijít diskutovat o vládní krizi související s reorganizací policie. Prý ztratil k moderátorovi důvěru.

Po aktuálním vývoji kauzy ale zřejmě nedůvěru v Moravce překonal a do televize přijde. Chovanec se totiž navzdory protestům ANO rozhodl ještě ve středu reorganizaci policie podepsat, a to s účinností od 1. srpna. Babiš tak souhlasil s účastí v pořadu České televize a v neděli se dostaví spolu s předsedou ODS Petrem Fialou a předsedou KSČM Vojtěchem Filipem do studia.

Minulý týden by přitom na Babiše čekal jiný rival – krom vládních kolegů Milana Chovance a Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) totiž v Žižkovském vysílači byl i šéf opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. Tedy muž, se kterým se Babiš před televizními kamerami programově setkávat nechce. A když na střet těchto dvou rivalů přeci jen dojde, je to „jízda“ plná ostrých slov.

Babišovo vítězství v EU

Od hádek v tuzemsku si na chvíli odjel šéf ANO „oddechnout“ do Lucemburku na jednání ministrů financí zemí EU. Český ministr se tam opakovaně snažil prosadit takzvaný pilotní projekt na rozšíření systému přenesené daňové povinnosti, známého jako „reverse charge“ a tedy především možnost, aby ČR mohla sama a rychle rozhodovat v oblastech, kde zjistí závažné podvody s DPH.

Na tomto poli slavil Babiš úspěch. Evropská komise se příští týden písemně zaváže, že do konce roku předloží zemím Evropské unie legislativní návrh, který například Česku plán umožní. Novinářům to po pátečním jednání sdělil sám Babiš.  

Základem systému přenesené daňové povinnosti, známého jako reverse charge, je přesun platby DPH z dodavatele na odběratele. Bránit má takzvaným karuselovým podvodům, kdy dodavatel neodvede fakturovanou DPH a odběratel si ji ve formě odpočtu daně nárokuje.

Písemný závazek, který na ministerském jednání slíbil učinit eurokomisař pro finanční otázky, daně a cla Pierre Moscovici, přijde zároveň s úspěšným dokončením vyjednávání členských zemí osmadvacítky o návrhu nových pravidel, která mají Evropské unii usnadnit boj s daňovými úniky velkých firem.

V pátek se na nich ještě ministři zcela neshodli, přestože se většinu sporných věcí podařilo nizozemskému předsednictví vyřešit. Čas na konzultace se svým předsedou vlády si vzal belgický zástupce kvůli konkrétnímu detailu a právě také Babiš. Premiér Bohuslav Sobotka je do pondělí na návštěvě Číny.

„Je to pro nás obrovský úspěch, ve který jsme ani nedoufali,“ komentoval dnešní Moscoviciho oznámení český ministr financí.

České záležitosti v českých rukou

Babiš připomněl, že nyní může Česko v tomto režimu řešit jen 15 položek, které už má vyčerpané, a musí Evropskou komisi vždy žádat o povolení, chce-li změny. „V tomto případě by o tom rozhodovala česká vláda," vysvětlil význam pilotního projektu.

Návrh předložený Evropskou komisí musí podpořit členské země EU, podpora všech zatím není jistá. Babiš ale míní, že karuselové podvody jsou především regionální problém, týkající se Česka, Slovenska, Rakouska, Polska, Maďarska, Bulharska a Rumunska. „V tomhle teritoriu operuje organizovaný zločin, který nám krade DPH,“ řekl s tím, že v ČR se ztráty pohybují ve výši skoro 90 miliard korun. „To je částka větší než náš deficit, ročně není zaplaceno 22 procent DPH,“ podotkl. V celé EU se podle údajů komise na DPH ročně nezaplatí skoro 170 miliard eur (asi 4,6 bilionu Kč).

Česká republika by chtěla u reverse charge nejméně pětiletý pilotní projekt, který by umožňoval její využití u transakcí nad 10 000 eur (270 000 korun). „Komise dělá analýzu, ale analýzou v praxi může být de facto ten pilot,“ podotkl Babiš.

ČTĚTE VÍCE: Vše o krizi kolem reorganizace policie

joudajoudovy ( 19. června 2016 09:01 )

aktualni info pro slunickare, moravce, politicke oponenty a zradce, ale i znedekk: dle pruzkumu za cerven 2016, babis je prvni a nad socany zvysuje naskok, oproti pruzkumu z kvetna 2016. babis 23,6 socani 18,2 komousi 14,2 ptaci 11 kalousek 6,5 flaternici 6,1 http://www.sanep.cz/sid=57auo5uv747igv1pq81mbo2os6/pruzkumy/volebni-preference-cerven-2016-publ ikovano-10-6-2016/ zdenekk! i ja se stale usmivam a raduji se ze zivota. a dnesni moravcova televarietni sarada, ktera vypukne na CT ve 12hod., na tom nic nezmeni. mozna by u moderatora stacila osobni reflexe a mel by zavzpominat na sve studijni zacatky, neb matematika je tak prostna. rok narozeni 1975 prijimajici zkousky na gymnazium v ceske trebove probihaly v dubnu 1989, za hlubokeho totace, a vzhledem k soudruzskemu pozehnani, zanesenem v prihlasce, byl prijat ke studiu. nevim koho chce kritizovat, at si nejdrive zamete pred rodinnym domem. dale, pokud budeme vychazet z jeho vysokych ambici, a rezim by nepadl, byl by zrejme na dobre placenem soudruzskem postu a vedl komentare o uspecne ceste socialismu ke komunismu.

soda ( 18. června 2016 11:56 )

Kalouska nemusim, ale Bures mu tim ukazal ze se ho boji, to je celej Babis-Bures. A jeste navic, ten hulvat, totiz neumi vystupovat v podobnych poradech, nikoho nepusti ke slovu a uráží. On se asi v tom jeho rodisti nic slušného naucit nemohl. To, ze ma u jmena titul jeste neznamena, ze je inteligentni, to jsme se mohli presvedcit uz mockrat, inteligence se na skole neuci, ta je vrozena, to plati o všech, nejen o Babisovi. A kdyz to vezmeme do detailu, jsou oba stejni, akorat Babis komunista a Kalousek flaternik.

hejhej ( 18. června 2016 10:18 )

oprava: samozdřejmě arogantním alkoholikem Kalouskem!!!!

ikolop ( 18. června 2016 03:21 )

Vivat Šlachta, Bradáčová, Ištvan a Komár a Bajgar, M.Benešová, oba Zemani, Randák, Nacher atd. ! Už té policejně - politicko - mediálně - justiční mafie máme dost ! Počínaje polodebilními, jen vyučenými policisty, kterým se po nástupu k PČR dávají za pouhou docházku do škol : a) maturity na SŠ, b) diplomy na VŠ, přes zkorumpovanou justici (OSZ, OS), až po ODS,TOP,KDU,ČSSD politiky a jejich tzv. tuneláře. Vyházet z tzv. teplých míst v Praze : 1) vedoucí policisty ve všech složkách (a sesadit všechny policisty bez tradičně vystudované SŠ na nejnižší posty a sesadit policisty s dálkařskou maturitou), 2) vedoucí st. zádtupce na OSZ, 3) vedoucí soudce na OS.

cheguevara2 ( 17. června 2016 21:57 )

já se lekl, jestli jsem vožralej už i já a špatně čtu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa