Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zemanův poradce Nejedlý si pronajal Hrad k narozeninám. Platí za to?

Autor: ČTK, tmp - 
17. června 2016
10:56

Poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý si na oslavu svých padesátin pronajal prostory Pražského hradu. Akce se uskuteční příští pátek v Královské zahradě a Letohrádku královny Anny. Jde o vůbec první akci, kdy Hrad někomu letohrádek pronajme. Informují o tom Hospodářské noviny. K financování oslavy se nevyjádřil ani Nejedlý, ani Správa Pražského hradu.

Na přípravách se podílí i ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt. Hrad ale cokoliv komentovat odmítá. „To je akce pana poradce, kterou pan prezident ani neinicioval, ani neorganizuje. Nemám k tomu co říct,“ sdělil deníku prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Potvrdil ale, že Zeman oslavu navštíví.

Hradní prostory pronajímá Správa Pražského hradu, na jednotlivá místa existuje od roku 2008 cenový sazebník. Podle něj stojí jednodenní pronájem letohrádku s Královskou zahradou 260 000 korun. Nejedlý na dotaz o financování nereagoval.

Pozvánku v obálce s razítkem Kanceláře prezidenta republiky dostaly desítky politiků i byznysmenů. Hosté mají přicházet vstupem z ulice Mariánské hradby, parkování bude připravené v Královské zahradě. Místa budou uzavřená veřejnosti.

Nejedlý, dobyvatel Hradu

Někteří pozvaní politici podle Hospodářských novin místo oslavy anonymně kritizují. Nejedlý tím prý dává najevo, že je na Hradě hlavním šéfem a chová se, jako by ho dobyl.

Nejedlý je označován za jednoho z klíčových mužů prezidentova okolí. V minulosti se například účastnil jednání Zemana s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. V pozici poradce není Pražským hradem placen, může ale využívat hradní kancelář. Zároveň je místopředsedou Strany práv občanů, která dříve nesla prezidentovo jméno.

Dříve byl jednatelem firmy Lukoil Aviation Czech, které v dubnu soud uložil zaplatit státu smluvní pokutu 27,7 milionu korun a úroky. Zeman podmínil Nejedlého setrvání ve funkci poradce právě zaplacením pokuty, což Nejedlý učinil ještě před doručením rozhodnutí soudu.

cibuledvojka ( 17. června 2016 13:52 )

pan je sympatak od pohledu-ma takovej dobrackej kukuc

milan1959 ( 17. června 2016 13:19 )

Pozor na zrádce Bělobrádka

ruprecht286 ( 17. června 2016 12:54 )

Agenti Ruska mají na Hradě dveře otevřené dokořán. Miloš Zeman mu dá určitě nějaký hezký dárek. Řád Bílého lva ??? V noci bude zase ohňostroj, rány z děla, šampaňské z fontány.. ufff. Vyžrané ropné prase s ovarem v náručí...

1pepan ( 17. června 2016 12:04 )

Chtěl bych vidět ten účet za pronájem. Zemanův dárek k narozeninám, není co řešit.

lambrika ( 17. června 2016 11:28 )

. . . " Akce se uskuteční příští pátek v Královské zahradě a Letohrádku královny Anny. Jde o vůbec první akci, kdy Hrad někomu letohrádek pronajme. co červený koberec a hradní hudba bude taky ??????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa