Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babiš: Policejní prezident je tajtrlík, post ministra financí dno mé kariéry

Vicepremiér Andrej Babiš ve Sněmovně
Vicepremiér Andrej Babiš ve Sněmovně  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, Mii - 
16. června 2016
14:54

Hnutí ANO bude hlasovat proti rozpočtu na příští rok, pokud schodek rozpočtu překročí 60 miliard korun, se kterými počítá dohoda koaličních stran. V rozhovoru pro DVTV to řekl ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Podle něj by rozpočet mohl být jednou z příčin vypovězení koaliční smlouvy. Ve vládě ale hodlá zůstat i v případě, že by tato situace nastala. 

„Budu hlasovat proti, když by bylo víc než 60 miliard deficitu. (...) Budu hlasovat proti a hnutí ANO se mnou, bude provizorium, na to vám můžu podat ruku,“ řekl Babiš v DVTV.

Ministři měli o rozpočtu debatovat ve středu, schůzi ale odložili. Jednání se tak uskuteční příští týden. Ministerstvo financí předpokládá v prvním návrhu schodek 48,5 miliardy korun. Upozorňuje, že výdaje je možné zvýšit ještě o 11,5 miliardy korun a stále bude dodržena koaliční smlouva.

„Nechci předjímat, uvidíme, jak to dopadne s rozpočtem,“ řekl Babiš. Rozpočet by mohl být jednou z příčin vypovězení koaliční smlouvy.

Ve vládě by ale hnutí ANO zůstalo. „Proč bych odcházel (z vlády)? Já budu v provizoriu a všichni budou chodit za mnou a já budu rozhodovat a oni budou chodit s čepicí,“ řekl Babiš DVTV.

Vypovězením koaliční smlouvy hrozil Babiš tento týden už jednou kvůli sporné policejní reformě. Tu nakonec ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) podepsal. ANO přesto dohodu nevypovědělo. Oznámilo, že chce jednat o její nové formě. 

Babiš v rozhovoru také uvedl, že považuje post ministra financí v koaliční vládě za dno své kariéry. Vztahy v koalici jsou podle něj špatné a premiérovi nevěří. Také nemá důvěru v policejního prezidenta. Tuhého označil za tajtrlíka a loutku ministra Chovance, která lže.

Vicepremiér zároveň odmítl, že by na bezpečnostní radě státu naznačil, že zítra může být premiérem on. „Já jsem řekl, že bych mohl svolat Bezpečnostní radu státu na zítra, pozvat tam (státního zástupce Ivo) Ištvana, (ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta) Šlachtu, koho chci,“ tvrdil v DVTV Babiš.

Slova Milana Chovance však potvrdil i ministr Jurečka, který na BRS seděl také. Podle něj Babiš řekl, že „zítra může bezpečnostní radu řídit on“. „Jsou to nemístné poznámky, které na taková jednání nepatří,“ doplnil Jurečka ve středu pořadu Události, komentáře.

Stef50 ( 16. června 2016 17:00 )

Babiš je blb je to politik na baterky ale on není v naší vládě sám jen chce být co nejvíc vidět.Mozna že už toho bylo dost tajtrlik je on sám už je únavný.

vseznaleksenior ( 16. června 2016 16:49 )

Ono se to tezko cte...Prtopspech na obecne skole neni validni pro to, jake schopúnosti kdo ma..... Na druhe strane si uvedomte, ze nektereč vrazdy objassni po 20 letech, tak njheco musi umet..

vseznaleksenior ( 16. června 2016 16:47 )

Jestli jste to takhle shrnul...Mohl jste zacit jak Kerin zabil Abela a premysloévci ze se dostali k moci m. j. tim, ze Drahomirta nechasla zbavit zživota Ludmilu

ridic ( 16. června 2016 16:46 )

Bohuzel nemohu

ridic ( 16. června 2016 16:42 )

A z toho vam asi chytnul mozek, čo? Strcte hlavu pod sprchu, mozna se probudite a zjistite jak to s nim vllastne je. Chtel snizit dluhy a misto toho dluh sakramentsky stoupl kecy, kecy a kecy. A druhe kritizuje a sam je sprosty jak posledni nadenik. At ziji koblihari se zatemelym mozkem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa