Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš couvl, prohrál a už není silným hráčem, hodnotí kroky ANO politolog

Autor: Václav Lang - 
16. června 2016
11:06

Dramatické jednání ve středu předcházelo zpožděné tiskové konferenci předsednictva hnutí ANO, na které Andrej Babiš oznámil, že nakonec nevypoví koaliční smlouvu a spokojí se jen s její úpravou. Podle politologa Josefa Mlejnka se jedná o prohru Babiše, který prý tímto krokem přišel o svou pozici silného hráče.

„Je to, jako když ve sportu favorit prohraje s outsiderem, kdekdo si pak na něj troufne,“ zhodnotil pro Blesk.cz středeční rozhodnutí ANO politolog Josef Mlejnek.

Politolog Josef Mlejnek při rozhovoru pro Blesk Politolog Josef Mlejnek při rozhovoru pro Blesk | Foto Blesk - Ladislav Křivan
Šéf hnutí Andrej Babiš před tím během dne napřed pohrozil vypovězením koaliční smlouvy, později dodal, že to ale nemusí znamenat odchod z vlády. Večer po 2,5hodinovém jednání řekl, že ANO koaliční smlouvu nevypoví, pouze bude chtít její přepracování.

Podle Mlejnka je ale takové stanovisko jen „kouřovou clonou“, aby byl jeho ústup „důstojný“. Babiš podle něj musel pokorně sklonit hlavu, což prý může mít silný psychologický efekt pro jeho politické soupeře. „Někoho to může osmělit,“ naznačil Mlejnek. 

Předsednictvo hnutí ANO na tiskové konferenci po několikahodinovém vypjatém jednání Předsednictvo hnutí ANO na tiskové konferenci po několikahodinovém vypjatém jednání | ČTK/Roman Vondrouš

Oslovení členové předsednictva ale trvají na tom, že se vedení hnutí rozhodlo pokračovat v „manželství z rozumu“ kvůli voličům. Debata byla nicméně bouřlivá. „Tentokrát to bylo mimořádně vyhrocené, stála proti sobě dvě velmi silná přesvědčení. Nakonec po důkladné debatě, kdy jsme probírali věci na dřeň, převážilo stanovisko nevypovědět koaliční smlouvu,“ uvedl pro Blesk.cz poslanec a člen vedení ANO Martin Komárek.

Na jednání podle něj nechyběla „velice emotivní slovní výměna“. I kvůli tomu se tisková konference, která byla původně plánovaná na 19:30, zdržela dokonce o hodinu. „Je to smrtelně vážná věc, kdybychom vypověděli koaliční smlouvu, znamenalo by to totální destabilizaci,“ uvedl poslanec. 

Politolog Lukáš Jelínek, který má blízko k ČSSD, soudí, že ANO svým přístupem ukázalo, že tápe ve svém politickém programu. „Předvádí především mocenskou přetahovanou,“ uvedl pro Blesk.cz. Zajímavé podle něj bude sledovat, co budou chtít měnit na koaliční smlouvě. „Spíš se budou snažit, aby si zlepšili nějakou nepřehlasovatelnost ve vládě,“ prohlásil.

Typické pro ANO je prý také to, že se hodně rozhoduje podle svého mediálního obrazu. Jelínek poukázal například na to, když Babiš na tiskové konferenci řekl, že nechce v premiérově nepřítomnosti udělat druhý sarajevský atentát. „Zalekli se toho, že by to mohlo poškodit jejich mediální obraz, a couvli. To svědčí o tom, že ANO je spíše projekt marketingový než projekt politický,“ uzavřel.  

ČTĚTE VÍCE: Vše o krizi kolem reorganizace policie

joudajoudovy ( 17. června 2016 16:55 )

experte? a co rikate na volebni preference za kveten 2016? babis 22,6 socani 18,4 flaternici 6,2 ods 11 komusi 14,3 kalousek 6,1 file:///C:/Users/Lenovo/Downloads/volebni_preference_-_kveten_2016_(publikovano_16.5.2016).pd f babis stale vyhrava a po uvolneni cesty mafianum, s kterymi socani vzdy byli za dobre, jeste procenta porostou

saly23 ( 17. června 2016 16:04 )

Kdybych se znova narodil chtěl bych být Politolog.

dsmann ( 16. června 2016 14:57 )

Do čobolendu zpátky nepude, tam odtud vypad, jelikož mu tam šli za podvody dost fest po krku.

dsmann ( 16. června 2016 14:55 )

Uživí, teda jestli neskončí v base. Zatím, jako správnej hrabivec, si dík funkci ošetřil jenom větší zisky. Zamést definitivně svojí trestnou činnost se mu už kvůli tomuhle fiasku nepovede a jelikož od všeho se dokumenty ztratit nedaji ......, a při odchodu z politiky ztratí imunitu .....

dsmann ( 16. června 2016 14:40 )

Zkus používat mozek a nepřejímej jen účelový kecy o nějaké abstraktní "kavárně". O tom, že je Babiš mafiánská swině, co šplhá od počátku k mamonu po těch které využívá, zneužívá, vydírá, zastrašuje, okrádá, ničí, tuneluje,..... tak o tom bylo napsáno už prakticky všechno v rozmezí tak 10 let před volbama. Jenže spousta Čechů jsou stále blbé ovce, co jsou líné si hledat informace a nechají se koupit koblihou a předvolebním lhaním. Stejně tak je to se Zemanem. Hergot nebuď líná a najdi si na netu všechny kauzy v kterejch se vez a z kterých ho dostala Klausova amnestie. To že o dvě období dřív nebyl zvolenej prezidentem, i když se o to tak rval, to mělo taky velice závažnej důvod, kterej ovšem ty, jako jedna z ovcí, tutově ani netušíš

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa