Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Žalobce o Nagyové: Tlačila Nečase k rozvodu, měla motiv

Autor: ČTK, Mii - 
14. června 2016
13:43

Jana Nečasová (dříve Nagyová) měla osobní motiv v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Podle státního zástupce Rostislava Bajgera to potvrzují odposlechy, které v úterý přehrál soud a které podle něj obsahují motiv k trestnému činu. Obhájce Nagyové Eduard Brun to odmítl. Obžaloba tvrdí, že Nagyová tlačila svého partnera Petra Nečase (ODS) k okamžitému rozvodu, a tak nechala nezákonně sledovat jeho tehdejší manželku Radku. 

Vojenské zpravodajství sledovalo podle obžaloby Radku Nečasovou na základě pokynu Nagyové, a bez vědomí ministra obrany na podzim roku 2012. Nečas se své momentální partnerky a někdejší šéfky kabinetu zastal, s Radkou prý řešil rozvod už o rok a půl dříve.  

Obvodní soud pro Prahu 1 v úterý na základě pokynu odvolacího senátu přečetl textovou zprávu, kterou Nečas poslal Nagyové 14. ledna 2013, a přehrál odposlech následného telefonátu mezi partnery. Tyto důkazy naznačují, že Nečas požádal o rozvod až tehdy, a také to, že Nagyová byla ve vztahu s premiérem silně dominantní.

„Z odposlechů vyplývá, že ze strany obžalované Nečasové bylo skutečně aktivně působeno na svědka Nečase s cílem přimět ho k okamžitému rozvodu. Pro nás to dokazuje motiv jednání obžalované, který byl osobního rázu,“ řekl Bajger.

S tímto závěrem nesouhlasí obhájce Nečasové. „Manžel paní Nečasové už jako svědek vypovídal, že se o tom rozvodu (s Radkou Nečasovou) bavili řadu let. Ty dnešní odposlechy neukazují na to, že by na něj (Jana Nečasová) tlačila, ale spíš obráceně, že on byl natěšený, že se bude rozvádět. Důkaz o tom, že by ho tlačila do kouta, tam nikde není,“ uvedl.

Část úterního hlavního líčení se uskutečnila bez přítomnosti veřejnosti, protože se obžalovaný bývalý šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník vyjadřoval k utajovaným skutečnostem. V pondělí u soudu vypovídal někdejší náměstek ministra obrany a současný velvyslanec při NATO Jiří Šedivý a šéf policejního Útvaru zvláštních činností Vladimír Šibor.

Hlavní líčení bude pokračovat ve čtvrtek. V tento den soudkyně Helena Králová rozhodne, zda vyhoví návrhům na doplnění dokazování. Obhájci požadují předvolání zaměstnanců Vojenského zpravodajství, kteří měli akci na starosti, či další výslech Nečase. Soudkyně si v úterý kvůli návrhům vzala krátkou pauzu na rozmyšlenou, nakonec ale stejně neoznámila, jak se rozhodla. Pokud návrhům nevyhoví, mohly by ve čtvrtek zaznít závěrečné řeči.

Kauza Vojenského zpravodajství vedla před třemi lety k pádu Nečasovy vlády. Obžalované Nečasové a trojici zpravodajců Milanu Kovandovi, Ondreji Páleníkovi a Janu Pohůnkovi hrozí za zneužití pravomoci až pětileté vězení.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

janek88 ( 15. srpna 2016 17:34 )

Helena Králová je vysoce nebezpečná psychopatická soudkyně, po mém odvolání mi trest ještě úmyslně přitížila i přesto že jsem se pošozené omluvil a svého činu jsem litoval a prosil jsem jí o odpuštění trestu z důvodu hledání zaměstnání. Tato soudkyně zločince osvobozuje a nesmysly trestá nepřiměřeně, hanba tomuto psychicky narušenému člověku!!!!!!! smaž se v pekle ty kurvo soudní, kéž by sis to přečetla za to jak si mi zničila život!!!!!

pelagie ( 14. června 2016 19:56 )

tak to dopadne,když chlap přestane myslet hlavou, který zamění za jiný orgán ...

autentickej ( 14. června 2016 19:45 )

Metresu tohoto svazáckýho vohrndíry bych nabídl fajnšmekrům na Norník.net. Klidně do aukce. Strhla by se mela, kde jako smrdutí kozlové by přihazovali, kdo vydraží první slehnutí s fenkou.

super ( 14. června 2016 19:19 )

mirkazam ( 14. června 2016 18:07 )

Ten je rád,když mu doma jednu vrazí...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa