Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman v Lidicích varoval před neonacisty. Kritizoval Kotlebu i Dělnickou stranu

Autor: ČTK, zst, kal - 
11. června 2016
11:00

V Lidicích na Kladensku si dnes lidé připomínají 74 let od vyhlazení obce nacistickými vojáky. Pietního aktu se účastní i prezident Miloš Zeman, předseda svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička nebo olomoucký arcibiskup Jan Graubner, který sloužil i ranní mši na základech kostela sv. Martina. Zeman v hlavním projevu varoval před neonacismem, kritizoval příznivce Mariana Kotleby na Slovensku i českou Dělnickou stranu sociální spravedlnosti.

„Vím, že je snadné dávat nálepky. A že je obtížné zdůvodnit existenci neonacismu na našem území bez nálepkování. A právě proto se o to dnes a na půdě Lidic pokusím,“ prohlásil Zeman.

„Jestliže někdo adoruje nacistického zločince a masového vraha z období 2. světové války, je neonacistou,“ řekl prezident v souvislosti s pietou Kotlebovy strany, která uctila památku Jozefa Tisa. „Budeme aktivně působit proti těm, kdo na našem území pomáhají před nejrůznějšími záminkami šířit neonacismus,“ vyzval prezident jako hlavní řečník pietního aktu.

Podívejte se na celý projev prezidenta Zemana:

Video  Zemanův projev v Lidicích  - Zuzana Štíchová. Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Zeman ve funkci prezidenta navštívil Lidice v roce 2013, kdy varoval před nacismem. Ve stejném roce vyznamenal in memoriam medailí Za zásluhy sochařku Marii Uchytilovou za bronzové sousoší 82 zavražděných lidických dětí.

Přišli Stropnický, Dienstbier i Bobošíková

Do Lidic dorazilo i několik členů vlády - šéf resortu obrany Martin Stropnický (ANO), ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO), šéf životního prostředí Richard Brabec (ANO) i ministr Jiří Dienstbier (ČSSD). Přišel také předseda komunistů Vojtěch Filip, ústecký hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) i šéf Úsvitu Miroslav Lidinský nebo Jana Bobošíková, která v Lidicích vede Český svaz bojovníků za svobodu.

Bývalá prezidentská kandidátka Jana Bobošíková je předsedkyní lidické buňky Českého svazu bojovníků za svobodu. Bývalá prezidentská kandidátka Jana Bobošíková je předsedkyní lidické buňky Českého svazu bojovníků za svobodu. | Blesk - Zuzana Štíchová

Nacisté obec vypálili 10. června 1942. Důvodem byla domnělá souvislost jednoho z lidických obyvatel s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

V Lidicích bylo zastřeleno 173 mužů, ženy byly internovány v koncentračním táboře v Ravensbrücku a děti, kromě několika, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře. Zemřelo 340 lidických obyvatel. Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.

sendrasak ( 12. června 2016 05:36 )

To víš, lůza.

sendrasak ( 11. června 2016 18:16 )

Zeman kritizuje nácky, což by bylo v pořádku, kdyby se neproducíroval s Konvičkou a nezval A. B. Bartoše na Hrad. Přítomnost Bobošíkové a Vodičky pietní akt degraduje a vyjadřuje neúctu k lidickým obětem.

tgbg ( 11. června 2016 17:55 )

Tak to se Zemanovi povedlo!!!Varuje před neonacisty a sám se s ruskými neonacisty a okupanty přátelí!!!

ccir ( 11. června 2016 14:16 )

Ten český politik s tou paličkou na ilustračnej fotografii pri kecafóne mi môže byť akurát tak v paži!!! Ktosi mu však dôrazne zabudol pripomenúť že jeho Czechia končí ako sa oddávna hovorí pri rieke Morave!!! Politiku, postoje, názory atď. Kotlebu a jeho ĽSNS nemusím vôbec! Na tom sa nič nezmení! Myslím si tiež že si rýchlejšie a hravo poradíme na Slovensku so všetkými vecami a nepotrebujeme absolútne žiadne rozumy nejakého českého(vo svete považovaného za kontroverzného) politika!!! Mal by si v prvom rade riešiť nemálo všelijakých problémov v Česku a nie vmiešavať sa do záležitostí a vecí cudzieho štátu. V renomovaných krajinách sa tomu hovorí aj drzosť!!! Vmiešavať sa do politiky krajín ako je Nemecko, Francúzsko a pod. si to však nedovolí, nato jednoducho nemá! Ďakujem všetkým slovenským politikom že sa s takýmito nízkosťami nezahadzujú, nepodceňujú sa takýmto spôsobom a nikdy a nikde nič také neuplatňujú! Vyjadrovanie toho pána, jeho postoje a názory na Slovensko a Slovákov poznáme už z dávnej minulosti. Jasné že nikdy neboli lichotivé, samozrejme že nechutné a urážlivé.

CEZsro ( 11. června 2016 12:11 )

Už našli s Ovčáčkem Peroutkův článek?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa