Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Kriminalizace policie a zvůle žalobců.“ Policejní šéf Tuhý tepe Ištvana

Autor: ČTK, kal - 
10. června 2016
17:40

Vedení policie chce, aby situaci kolem reorganizace celostátních policejních útvarů projednala Bezpečnostní rada státu. Prostřednictvím ministra vnitra o to požádá premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Novinářům to v pátek řekl policejní prezident Tomáš Tuhý. Dodal, že v tuto chvíli nemá jiný ústavněprávní nástroj, jak se bránit „zjevné zvůli“. Postup olomouckých státních zástupců v čele s Ivem Ištvanem, kteří reorganizaci začali prověřovat, označil za „podivný“.

„Vedení Policie České republiky se důrazně ohrazuje proti pokusům o kriminalizaci reorganizace útvarů s celostátní působností. Odmítáme jakékoliv propojování našich manažerských rozhodnutí s vyšetřováním starých i současných kauz,“ řekl Tuhý, který přečetl prohlášení za účasti všech svých náměstků – Martina Vondráška, Zdeňka Laubeho a Petra Petříka.

„Situaci považujeme za natolik vážnou, že se obracíme cestou ministra vnitra na předsedu vlády se žádostí o projednání této podivné sekvence událostí Bezpečnostní radou státu,“ prohlásil. Do doby, než rada záležitost projedná, se podle něj prezidium k věci nebude vyjadřovat, aby „nebudilo další mediální spekulace“.

Vedení policie chce vybudovat Národní centrálu boje proti organizovanému zločinu, pod kterou by nově měly spadat Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality.

Robert Šlachta rezignoval na post šéfa ÚOOZ. Robert Šlachta rezignoval na post šéfa ÚOOZ. | ČTK/Kateřina Šulová

Kvůli chystaným změnám v pátek rezignoval šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Jsou také předmětem roztržky uvnitř vládní koalice, kritizuje je hnutí ANO. Státní zástupci z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci novinářům řekli, že začali prověřovat, zda za reorganizací policie není tři roky starý plán na Šlachtovo odstranění.

Tuhý spekulace ohledně Šlachty popřel. „Všichni současní manažeři byli opakovaně informováni, že mají své místo jisté, a rovněž byli vyzváni k aktivní součinnosti. To, že někdo se změnami nesouhlasí a odmítá být dále policistou, je jeho osobní rozhodnutí,“ podotkl.

Vyjádření žalobců jsou podle policejního prezidenta účelová. „Tuto situaci nemůžeme vnímat jinak než jako pokus a snahu jednoho orgánu státní moci účelově ovlivnit nezávislé rozhodování jiného orgánu,“ uzavřel.

ČTĚTE VÍCE: Vše o krizi kolem reorganizace policie

Prohlášení vedení Policejního prezidia ČR

Vedení policie se důrazně ohrazuje proti pokusům o kriminalizaci reorganizace útvarů s celostátní působností.

„Odmítáme jakékoliv propojování našich manažerských rozhodnutí s vyšetřováním starých i současných kauz.

Postup státních zástupců z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci vnímáme jako podivný. Z médií se dnes dozvídáme o tom, že bychom měli být předmětem vyšetřování. Tento krok přímo navazuje na předchozí kritiku reorganizace ze stran státních zástupců a je doprovázen účelovými vyjádřeními nejen jich, ale také některých policistů, kteří se proti reorganizaci rovněž vymezili. Je absurdní, že má jít o jakousi kauzu starou několik let.

Tuto situaci nemůžeme vnímat jinak než jako snahu jednoho orgánu výkonné moci účelově ovlivnit nezávislé rozhodování jiného orgánu státní moci. V tomto případě největšího bezpečnostního sboru v České republice. Situaci považujeme za natolik vážnou, že se obracíme cestou ministra vnitra na předsedu vlády se žádostí o projednání této podivné sekvence událostí na Bezpečnostní radě státu. V této chvíli nemáme jiný ústavněprávní nástroj, jak se této zjevné zvůli bránit.

Trváme na tom, že celá reorganizace byla připravena profesionálně, nezávisle a v souladu se zákonem o Policii České republiky. Vylučujeme, že jejím účelem bylo kohokoliv odstranit z funkce. Všichni současní manažeři byli opakovaně informováni, že mají svoje místo jisté. A byli rovněž vyzváni k aktivní součinnosti. To, že někdo se změnami nesouhlasí a odmítá být dále policistou, je jeho osobní rozhodnutí.
Celé vedení policie podporovalo a i nadále podporuje navrženou reorganizaci,“ uvedl dnes na tiskové konferenci generálmajor Tomáš Tuhý.

plk. Jana Macalíková, tisková mluvčí Policejního prezidia ČR

ikolop ( 11. června 2016 01:26 )

Stop pražské politicky-policejně-mediálně-justiční mafii s ODS,TOP + částí ČSSD v čele ! Jiří V.+4 VŠ+SŠ: Zlatí komunisti, velebnej pane! Bohuslav Unzeitig: PČR začíná být, dle mého, ZLOČINECKOU organizací. Být mladší, tak už v tomhle bordelu nejsem. Zavře už někdo Kalouska,Langera,Topolánka,býv.st.zástupce Rampulu, Grygárka,Veseckou,Kučeru,Béma,Janouška,Rittiga atd.? Stanislav Patloka: Pokud se řeklo dřív "mafián", tak to byl Al Capone, nebo jinej padre v Itálii, Yakuza v Japonsku. Když potřebovali vliv, tak si ho koupili, ale šlo poznat zlý a hodný. U nás mají tzv. mafiáni uniformy u PČR a taláry u soudu !! Jsou to lobbisti a pak i samotní politici. Šlachta je fér a tohle všechno vede k jeho odstranění. STOP šéfům Vildům a jiným policistům s výučákem ! Hlavouni u PČR, na vedoucí posty a místa komisařů na kriminálce jmenujte výhradně tzv. klasicky vystudované VŠ či SŠ! Tzn. ty, kteří měli na ZŠ jedničky a dvojky. Nikoliv čtyřkaře a posléze v dospělosti u PČR dálkově vystudované, ti většinou získali maturity a VŠ-diplomy podvodem. Náš šéf u policie : ÚOKFK Jaroslav Vild : https://media.novinky.cz/459/554597-top_foto1-m97hn.jpg?1465572607 Původně prý jen vyučený, který "absolvoval" po revoluci jako starý chlap PA (Policejní akademii) = tzv. dávačka a ČZU (zemědělskou univerzitu) = pro policajty též dávačka, ČZU "vystudoval" i Milan Richter, od cca 25 let byl starosta ODS Prahy 10 a pak skočil na náměstka na MHMP. Není to policejní, tzv. mafiánská banda ? Všichni "studují" plz. práva, PA, ČZU ... zdiskreditované školy ?? Tito vyučení u PČR rychle "absolvují" školy, aby národu zavřeli hubu. Maturita a diplom z VŠ se dávají poldům jen za docházku do škol.Inteligenci,schopnosti logického,analytického,kompatibilního myšlení docházkou do školy nezískají. Co takoví policisté asi tak v praxi dokáží,když ZŠ prolezli se čtyřkami ? Vzpomeňte na spolužáky,kteří se šli učit. Jinak každému šikovnému řemeslníkovi se klaníme, ale ať neleze k PČR.

janetazahro ( 11. června 2016 01:18 )

 pro aspekce 0014 a 0040 : naprosto se vším co je napsáno SOUHLASÍM ! z této kauzy je mi špatně . Doufám, že se Zeman, Ištván a spol. jen tak nedaji utlouct čepicemi ....

aspekce ( 11. června 2016 00:59 )

Jiří Vańáč, Blansko a my 4 VŠ+SŠ : Zlatí komunisti, velebnej pane !

aspekce ( 11. června 2016 00:40 )

Stojíme za Babišem, Pelikánem, Šlachtou, Bradáčovou, Ištvanem, P.Zemanem a spol. Zavře už někdo Kalouska, Langera, Topolánka, býv. st. zástupce Rampulu, Grygárka a spol., Veseckou, Kučeru, Béma, Janouška, Rittiga a jeho advokáty s mlékem na bradě atd. ? Stanislav Patloka, Orlová a my : Pokud se řeklo dřív "mafián", tak to byl Al Capone, nebo jinej padre v Itálii, nebo Yakuza v Japonsku. Když někdo potřeboval vliv, tak si ho koupil, ale šlo poznat ty zlý a hodný. U nás mají mafiáni uniformy u PČR a taláry u soudu. Jsou to lobbisti a pak i samotní politici. Zkur-venej svět. Šlachta mně přijde fér a tohle všechno kolem jako divadlo k jeho odstranění.

aspekce ( 11. června 2016 00:13 )

Z IN Jan K. : Vy, hlavouni u PČR, na vedoucí posty a místa komisařů na kriminálce jmenujte výhradně tzv. klasicky vystudované vysokoškoláky či středoškoláky ! Tzn. ty, kteří měli na ZŠ jedničky a dvojky. Nikoliv čtyřkaře a posléze v dospělosti u PČR dálkově "vystudované". Ti většinou získali maturity a VŠ-diplomy podvodem, darem od učitelů, kteří se (všichni) bojí poldů. Náš šéf u policie : ÚOKFK Jaroslav Vild : https://media.novinky.cz/459/554597-top_foto1-m97hn.jpg?1465572607 Původně prý jen vyučený, který "absolvoval" po revoluci už jako starý chlap PA (Policejní akademii) = tzv. dávačka a ČZU (zemědělskou univerzitu) = pro policajty též dávačka. ČZU "vystudoval" i Milan Richter, od cca 25 let byl starosta ODS Prahy 10 a pak skočil na náměstka na MHMP. Není to policejní, tzv. mafiánská banda ? Všichni "studují" plz. práva, PA, ČZU ... zdiskreditované školy ?? Tito vyučení u PČR fofrem "absolvují" školy, aby národu zavřeli ústa. Maturita a VŠ-diplom se dávají poldům jen za docházku do škol. Inteligenci a schopnosti logického, analytického, kompatibilního myšlení docházkou do školy ale nezískají. Co takoví policisté asi tak v praxi dokáží, když ZŠ prolezli se čtyřkami ?? Vzpomeňte na své spolužáky, kteří se šli učit. Jinak každému šikovnému řemeslníkovi se klaním, ale ať neleze k PČR !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa