Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pelikán: Společnou vládu si dál nedokážu představit. Je to největší krize

Autor: Zuzana Štíchová - 
10. června 2016
19:00

Bouřlivá debata kolem sloučení elitních policejních útvarů pod jednotnou centrálu je pro ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) porušením podstaty vzniku vládní koalice. Ta se zavázala k systematickému boji s korupcí, který by podle Pelikána sloučením protimafiánského a protikorupčního oddělení policie dostal vážné trhliny. Ministr to řekl v rozhovoru pro Blesk.cz.

Z ČSSD zaznívá, že jde o zbytečnou politizaci reorganizace policie. Vy jste říkal, že pokud to projde, tak rezignujete. Trváte si na tom?

Těžko to může dopadnout jinak. K té politizaci – to je absurdní argumentace. Je to snaha schovat se za policejního prezidenta, protože o ní rozhoduje ministr vnitra. Ministr vnitra je člen vlády a my jsme součástí té vlády a odmítáme nést politickou odpovědnost za takové rozhodnutí.

To znamená, že pokud reorganizace projde v této podobě, bude se ANO snažit odejít z vlády?

To nevím, musíme se poradit.

Vy i váš stranický šéf Andrej Babiš ale tvrdíte, že nechcete nést politickou odpovědnost. Tak jak by to mělo fungovat, pokud reorganizace projde a vláda by měla pokračovat v tomto složení?

Já si to v tuhle chvíli nedovedu představit. Ale jak říkám, hnutí ANO není jen Andrej Babiš a já, je to řada dalších kolegů.

Z nestranného hlediska to vypadá jako nátlak na některé stále probíhající kauzy. Vnímáte to také tak? Jako ovlivnění některých stále živých kauz? Raději nebudu konkrétní...

Já myslím, že dnes už si můžeme říci zcela jasně, po tom, co všechno víme, že toto není žádná opravdová dobře míněná reorganizace. To je narychlo spíchnutý plán, jak se zbavit Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Nevím, kdo ten plán vymyslel, nevím, proč ho vymyslel, ale je to velice nebezpečné.

Šéf ÚOOZ Robert Šlachta už rezignoval. Byl to logický krok, nebo měl ještě vydržet?

On rezignoval k tomu datu, kdy má ta reorganizace nastat. Mně to připadá jako logický krok. Pan plukovník Šlachta z dobrých důvodů nevěří v budoucnost toho připravovaného molochu a odmítá si zkazit pověst tím, že by u toho svítil.

Robert Šlachta ohlásil odchod ze služby. O slučování elitních policistů dopředu nevěděl. Robert Šlachta ohlásil odchod ze služby. O slučování elitních policistů dopředu nevěděl. | ČTK

Evidentně pro něj nebyla ani varianta, že by šéfoval té centrále, přičemž by to mohl mít celé pod taktovkou...?

Mám pocit, že tohle mu rozhodně nikdo nenabízel. On by, jak ho znám, odmítl i tohle, protože ten problém je v tom, že technicky není možné zachovat funkčnost těch dvou útvarů, pokud se provede takto diletantsky jejich spojení.

Je tohle podle vás největší vládní krize od jejího vzniku?

Je to ohrožení samotné podstaty té vlády.

Od některých odborníků zaznívá, že pokud má tato vláda dále fungovat, tak by to muselo skončit remízou. Konec ve funkci byste tedy musel ohlásit vy i pan ministr Chovanec. Byl by to pro vás schůdný krok?

Pokud by při tom došlo k tomu, že by se zabránilo té připravované devastaci ÚOOZ, tak měl-li bych se takto obětovat, odcházelo by se mi lehce.

To už nemáte příliš variant, jak v úřadu zůstat...

(smích) Je to složité...

ČTĚTE VÍCE: Vše o krizi kolem reorganizace policie

Co řekl ministr spravedlnosti o dokumentech, které o spojení útvarů pojednávají? Jak konkrétně vypadá plán na vytvoření jednotné centrály? A jde o součást předvolebního boje?

Podívejte se na celý rozhovor s Robertem Pelikánem:

Video  Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) otevřeně přiznal, že za těchto podmínek si nedovede fungování vlády dále představit.  - Petr Soukup, Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

borjar ( 11. června 2016 09:27 )

Co Generál Tupý ?? Nebudou se jeho medajle rozprodávat ?? Má jich jak Leonid Brežněv na uniformě .

eda22 ( 10. června 2016 23:09 )

Proč se tady pořád ze Šlachty dělá nějaká ikona? Výsledky jeho útvaru jsou více než bídné a vrazit z beranidlem k babě, co zrovna něco kuchtí u sporáku, zvládne i jiný útvar.

tonulenka ( 10. června 2016 20:02 )

no a to jsme si mysleli,že nejhorší byl Topolánek,potom se objevil Nečas,se kterým mávala konkubína,podplacena největším hajz.lem/Kožený,Krejčíř jsou proti Ritigovi žabáři/,ale slizoun Sobotka je ještě horší.Za mrzký peníz umožnil Bakalovi okrást stat o miliardy,zničit životy mnohým udřeným horníkům,kteří nemají jistotu,kde budou žít na stáří,ani si nemohou byty,které měli slibené opravit po čtyřiceti létech,aby byly důstojné.Ten ať táhne a ať ta vláda raděj padne,než tady s tím Bělobrádkem napáchají ještě vic škody.A ať se začnou ty jejich prasárny vyšetřovat nezkorumpovanou policii.

tonulenka ( 10. června 2016 19:50 )

camcourku,nebo vlastně katurku,ty určitě patřiš k těm zlodějům,co mají z ptáka Pelikana,vice pak ze Šlachty bobky.

kapturek ( 10. června 2016 19:36 )

 Pelikane ty ptaku ubohy, vem si stbaka Andreje a tahnete do ***e i s celym ANO, nikomu krome par tupych kobliharu chybet nebudete, to bude to nejlepsi co udelate pro tuhle republiku vy zasrani zmr.di

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa