Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman dostal metál od prezidenta Makedonie. Pak řešili uprchlíky

Autor: Vera Renovica - 
9. června 2016
18:55

Prezidenta Miloše Zemana (71) přivítal ve čtvrtek na letišti u Ohridského jezera rovnou jeho makedonský protějšek Ďorge Ivanov (56). Odvezl si ho do luxusní vily, kterou nechal postavit někdejší jugoslavský vůdce Josip Broz Tito, a připnul mu tam nejvyšší státní vyznamenání.

Nebývá zvykem, aby už na letišti vítala hlava státu. Podle Hradu je to mimo jiné známkou excelentních vztahů mezi oběma politiky. A Ivanov se svojí delegací si krapet počkali - Zemanův airbus, který do Ohridu letěl z předchozí návštěvy Arménie, měl totiž více než hodinové zpoždění.

Prezident Zem obdržel makedonské nejvyšší státní vyznamenání - Řád 8. září. Prezident Zem obdržel makedonské nejvyšší státní vyznamenání - Řád 8. září. | Blesk - Jan Jedlička

Ve Vile Biljana, která byla postavena jako prezidentské letní sídlo pro Tita (ačkoliv jej prý navštívil jen dvakrát), pak proběhl slavnostní ceremoniál. Ivanov Zemanovi udělil nejvyšší možné vyznamenání, Řád 8. září, za „mimořádný přínos v rozvoji vzájemných vztahů“.

Řád už ostatně zdobí pracovny mnoha světových politiků včetně amerického exprezidenta George Bushe staršího, polského exprezidenta Bronislawa Komorowského či maďarského premiéra Viktora Orbána. „Vyznamenání chápu jako výraz přátelství makedonského lidu vůči lidu České republiky,“ prohlásil.

Prezident Miloš Zeman na státní návštěvě Makedonie Prezident Miloš Zeman na státní návštěvě Makedonie | Blesk - Jan Jedlička

Debata mezi prezidenty se stočila i na migrační krizi. Makedonie je součástí takzvané „balkánské trasy“, kudy ještě donedávna proudily desetitisíce migrantů. Na ostnatým drátem „ozdobené“ hranici Makedonie a Řecka navíc také fungoval nechvalně známý provizorní uprchlický tábor Idomeni.

„Bezpečnostní problémy Evropy je třeba kritizovat“

Ivanov a Zeman se setkali před čtvrt rokem, když makedonský prezident navštívil Prahu. Oba mají na přijímání uprchlíků v Evropě velmi kritické názory. Při jejich pražském setkání podle zákulisních informací dokonce zaznívaly na toto téma hlášky tak ostré, že by je ani Zeman, který jde do konfliktů rád, neventiloval v přítomnosti médií.

Když byl kvůli tomu český prezident konfrontován, reagoval novým bonmotem. „V českém jazyce je opakem ostrého postoje tupý postoj. Nevím, jestli v makedonském jazyce je ten protiklad tak výrazný jako v češtině, ale slovo tupý se většinou používá v pejorativním a dehonestujícím významu. Jsem proto rád, že můj postoj není tupý,“ řekl.

Ivanov na dotaz k ostrosti Zemanových prohlášení reagoval, že z humanitárního hlediska se jeho země k migrantům chová ohleduplně, ale bezpečnostní problémy Evropy je třeba kritizovat. „Nespolupráce mezi zeměmi byla zneužita, aby se džihádisté z Blízkého východu dostali do Evropy a páchali další zločiny,“ zmínil makedonský prezident.

Český prezident v Makedonské republice stráví zbytek čtvrtka a zítřejší půlden, kdy se mimo jiné hodlá setkat se čtyřicítkou policistů, kteří pomáhají chránit makedonskou hranici. V pátek večer přistane v Praze.

sendrasak ( 10. června 2016 05:31 )

Zeman se pohybuje na evropské periferii, významné státy ho nezvou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa