Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Postoj Rusů k invazi v roce 1968 se nezmění, vzkázal Zaorálek Schwarzenbergovi

Autor: val - 
8. června 2016
19:50

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) předpokládá, že ruská vláda nezmění svůj postoj k invazi Sovětských vojsk do Československa v roce 1968. Uvedl to v reakci na návrh několika ruských komunistických poslanců, aby účastníci tehdejší akce získali status válečných veteránů a s tím spojené výhody. K reakci ho vyzvalo několik poslanců TOP 09 včetně Karla Schwarzenberga.

Trojice ruských komunistických zákonodárců navrhla, aby se výhody pro válečné veterány vztahovaly na všechny osoby starší 67 let, které „projevily statečnost a pevnost při plnění vojenských povinností v podmínkách válečného stavu v ČSSR od srpna do listopadu 1968“

„Odmítáme jakékoli historické posouvání událostí spojené s rokem 1968. Důvody, které ruští poslanci uvádějí pro tento návrh, jsou ostudnou falsifikací událostí. Stejně jako celkové odůvodnění invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968, podle kterého právě tento vstup vojsk měl zachránit Československo před útokem NATO,“ stojí v prohlášení, pod které se podepsal čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, první místopředseda Marek Ženíšek a europoslanec Jaromír Štětina. 

Všichni tři figurují na ruském seznamu nežádoucích osob, které mají zakázaný vstup na území Ruské federace. Právě proto se podle svých slov obracejí s výzvou k jednání na ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD). „Vyzýváme ministra zahraničních věcí, aby si povolal ruského velvyslance v České republice k vysvětlení. Zároveň ho žádáme, aby český velvyslanec v Moskvě v této věci také konal,“ uvádějí.

Zaorálek ve středu prohlásil, že pro vztah mezi Českou republikou a Ruskou federací je postoj k roku 1968 zásadní. „Podle informací, které mám, tuto změnu (ruská) vláda nepodporuje,“ citovala ho ČTK. Připomenul také, že v roce 1993 jasně odsoudil vpád vojsk Varšavské smlouvy tehdejší prezident Boris Jelcin, nynější prezident Vladimir Putin uznal morální odpovědnost Ruska za rok 1968 v roce 2006.

„V této chvíli předpokládám, že postoj ruské vlády k roku 1968 se nemění, podle toho bude zacházeno i s tímto návrhem a s tou novelou,“ konstatoval Zaorálek.

marais ( 9. června 2016 11:13 )

ČSSR poručilo v r. 1968 varšavskou smlouvu a jak by to asi dopadlo dnes, kdybychom chtěli z NATA?

st.rec ( 9. června 2016 10:07 )

Zaorálku změní se někdy něco na válkách v Korey,Vietnamu,Lybii a třeba i v Jugoslávii?Dostanou humanitární bomby Nobelovu cenu míru?

aspekce ( 9. června 2016 05:59 )

Rus si za bolševika vychoval Arména a Azerbajdžánce k obrazu svému. Našim známým (VŠ) se snažila sociálka odebrat dítě, neboť je lživě udala sousedka, Arménko-Azerbajdžánka, slečna Armine Artouni z Prahy 10. Tzv. stará panna - bezdětná, svobodná, která pracovala v MFD, než byla odejita, aniž by v MFD věděli, že je vedena v evidenci StB. Zastrašovala prý OSZ a OS v Praze 10 medializováním. Její otec údajně byl vyslán ze SSSR do ČSSR v 60.letech jako KGBák. Tato jeho dcera chtěla prý získat dítě cestou zcizení. Záviděla bílé, modrooké dítě. Našim známým udělala ze života peklo. Řadu let zničeného života pro celou rodinu. Rvali se za své dítě, bojovali s proradnou Arménkou. Pomáhala jí Monika Lanzendorferová, též Azerbajdžánka z Prahy 10, jak nám bylo řečeno aktérkou Artouni ? Pokud jsme se někoho dotkli, omlouváme se. Arménky a Azerbajdžánky jsou schopny nás udat. Nechceme skončit kvůli mstě u soudu.

zdendast ( 8. června 2016 20:50 )

ty uz me fakt seres, ty havloidni demente,.. cozpak nevidis jak se to tu usaci snazej roz.rdat,.. jestli nemas obcanku, tak se ti omlouvam ale tata by na tebe mel davat vic bacha, co delas na netu,..

gabreta ( 8. června 2016 20:41 )

Rusáci ať se třeba pos*erou a odměňujou koho chtějí. Amíkům taky nikdo nkritizoval, když se Wernher von Braun stal veleváženou osobou USA! A že se tam takvých fašistů a válečných zločinců, kteří tam utekli, osobnostma stalo. A Schlafenberg taky nezměnil postoj k fašounům. Ať si každej zamete u svýho prahu!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa