Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jednání koalice se zadrhlo. Lídři tajnůstkaří

Andrej Babiš s koaličními partnery Sobotkou a Bělobrádkem
 (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, sou, val - 
8. června 2016
07:40

Špičky koalice se zřejmě do příští sněmovní schůze budou muset znovu sejít, aby dokončily středeční jednání o prioritách pro sestavování rozpočtu pro příští rok. Na ranní schůzku v širším formátu navázalo jednání předsedů vládních stran. Kvůli němu se posunulo i zahájení pravidelného zasedání vlády. I tak ale nezbyl čas například na debatu o střetu zájmů a plánované změny ve financování politických stran. Detaily ale účastníci schůzek tají.

Místopředseda lidovců Jan Bartošek řekl, že koaliční lídři jednali o rozpočtu na příští rok a situaci v OKD. Stejně jako ostatní účastníci jednání v širším formátu nechtěl prozradit, čemu se měli věnovat na uzavřené schůzce jejich šéfové. „Otevřela se některá témata...,“ uvedl bez dalších podrobností jeho stranický kolega Jiří Mihola. Skoupý na slovo byl i šéf sněmovního klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Ministři, kteří přicházeli na jednání, přinášeli požadavky na navýšení rozpočtu o miliardy korun. Ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš (ANO) se tomu brání. K dispozici je podle šéfa sněmovního klubu lidovců Miholy 4,1 miliardy korun a nároky ministrů jsou celkově 13 miliard. Prioritami mají být zdravotnictví, učitelé a věda.

 

Babiš představil podle Faltýnka koaličním partnerům svůj pohled na OKD poté, co v úterý firmu navštívil. Do příští koaliční schůzky připraví návrh financování priorit vlády, jak se na nich ve středu lídři dohodli. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) navrhl, aby stát půjčil OKD jednu miliardu korun.

 

 

Zákon o státním rozpočtu patří podle koaliční smlouvy mezi předpisy, které před předložením musí schválit většina přítomných ministrů každé strany. Babiš si stěžuje, že byl minulé pondělí, kdy šlo o peníze na vědu a zdravotnictví, „brutálně přehlasován“. Podle šéfů zbývajících vládních stran šlo jen o parciální věci.  

 

Podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) shoda musí být nad návrhem celého státního rozpočtu pro příští rok, o něm ale kabinet minulý týden podle šéfa lidovců nehlasoval. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) poukázal na to, že návrh rozpočtu není záležitostí pouze ministerstva financí. Očekává se, že se nad ním vláda v září shodne.  

 

 

Debatu o návrhu státního rozpočtu na příští rok vláda minulé pondělí přerušila. Dohodu zatím vládní strany neuzavřely například v otázce platů ve školství. Mají na to čas, návrh rozpočtu posílá vláda sněmovně poslední zářijový den. 

 

 

anno ( 8. června 2016 11:56 )

Vládní Mafie jedná o svéře vlivu. Bud' se dohodnou, nebo se navzájem postřílí. Já osobně bych bral to druhé!!!!!

moiaza ( 8. června 2016 11:37 )

Mafiáni bojují o koryta. Volby se blíží, boj se přiostřuje. Jen černopr-delníci čekají v pozadí na svého ženicha. Jako vždy, nic nového v Kocourkově.

1pravda1 ( 8. června 2016 10:51 )

S KDU-ČSL se vládnou nedá, rozkopou každou vládu.... Nenávistný Bělobrádek, člověk, který má roztroušenou sklerozu, bere silná antidepresiva a nezvládal ani funkci veterinárního dozoru - ovšem politiku podle svých slov zvládá. Je naprosto mimo realitu, např. výsměch svému kolegovi ministru financí je běžný. Herman se zase jezdí omlouvat sudeťákům a Bělobrádek souhlasí a dokonce v Partii řekl, že církve měli dostat mnohem více peněz a že finanční náhrady jsou podhodnocené !!! Pokud by vyhrála volby ODS, TOP tak zase s nimi budou lidovci!

agfor ( 8. června 2016 10:19 )

Stejně se všichni shodnou jen na jednom - že si zase zvýší svoje nezasloužené platy.

1pepan ( 8. června 2016 09:56 )

Ufňukánek má zase bebí, tohle je pořád dokola.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa