Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

ČSSD smetla v průzkumu ANO. Hašek: Oproti miliardářským hnutím nepolitikaříme

Autor: Jaroslav Šimáček - 
7. června 2016
16:50

S blížícími se krajskými volbami se objevuje i řada průzkumů jejich očekávaného výsledku. V šetření agentury Phoenix Research deklasovala Sobotkova ČSSD svého úhlavního rivala – Babišovo ANO. A to v jasném poměru 8:2. Hejtman a šéf Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD) neskrýval radost a snažil se odhalit příčinu papírového úspěchu.

Podzimní krajské volby se budou týkat 13 krajů. ČSSD a ANO by si dle průzkumu Phoenix Research rozdělily vítězství hned v deseti z nich, ovšem v poměru, který by Babišovu partu nepotěšil.

„Největší podpoře voličů v krajích se v květnu těší ČSSD, která získala v souhrnu nejvíc preferencí, a to celkem v osmi krajích – ve Středočeském, Jihočeském, Karlovarském, Královéhradeckém, Pardubickém, Kraji Vysočina, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji,“ uvádí agentura, která se od 28. dubna do 24. května ptala celkem 9 321 respondentů. 

Průzkum ke krajským volbám agentury Phoenix Research Průzkum ke krajským volbám agentury Phoenix Research | Phoenix Research

ANO by si dle výsledků průzkumu připsalo úspěch pouze v krajích Plzeňském a Olomouckém. V Plzeňském přitom spřáhl Babiš síly se Zemanem – nikoli však Milošem, ale kandidátem na hejtmana Miloslavem Zemanem, podnikatelem a předsedou Hospodářské komory Plzeňsko.

Z převahy ČSSD v průzkumu se zaradoval hejtman Jihočeského kraje Michal Hašek. „Na rozdíl od nových miliardářských hnutí a jejich problémů ve vedení měst vedeme stabilní krajské koalice a řešíme konkrétní problémy lidí a krajů, nepolitikaříme,“ upozorňuje nyní Hašek, který měl narážky na Andreje Babiše i nedávno, šéf ANO mu úder vracel.

Průzkum: Po jednom kraji pro lidovce, komunisty i SLK

„Kraje jsou pod vedením ČSSD dlouhodobě nejstabilnějším patrem české politiky, rozumně investujeme do budoucnosti krajů, úspěšně čerpáme evropské fondy a zbytečně nezadlužujeme kraje. Staráme se o klíčové veřejné služby – zdravotnictví, školství, sociální věci či veřejnou dopravu,“ přisadil si Hašek.

ANO by podle dřívějšího vyjádření svého šéfa Andreje Babiše bralo úspěch v pěti krajích, podobně se nedávno pro Blesk.cz vyjádřila i pražská primátorka Adriana Krnáčová. „Věřím, že to dopadne dobře pro ANO,“ uvedla Krnáčová a na dotaz, kolik hejtmanských křesel by pro ANO brala, dodala: „Já bych chtěla všechny (smích). Tři až pět by byl úspěch.“

Premiér Sobotka ještě před vypuknutím kauzy Altner, kvůli které hrozí ČSSD miliardové dluhy, hýřil ostatně optimismem také. „Bojujeme o 13 krajů, o 13 hejtmanství, takže ten cíl, který sociální demokracie má, je alespoň sedm hejtmanů,“ říkal letos v březnu v pořadu Ptám se, pane premiére.

Vítězství ve zbývajících třech krajích by si podle agentury připsaly strany Starostové pro Liberecký kraj (SLK), KDU-ČSL ve Zlínském kraji a KSČM v Ústeckém kraji, kde je v současnosti hejtmanem komunista Oldřich Bubeníček.

„Za pozornost rovněž stojí poměrně vysoká voličská podpora regionálních hnutí, kdy v řadě krajů se umísťují těsně za zmíněnými parlamentními stranami. Na bronzovém místě ve Středočeském kraji se umísťují Starostové a nezávislí (STAN), stejně tak v Plzeňském kraji Koalice pro Plzeňský kraj, v Ústeckém pak Severočeši, v Olomouckém zase Koalice pro Olomoucký kraj se starosty,“ upozorňuje Phoenix Research.

Špatné zprávy protiuprchlickým štváčům

Průzkum také zmiňuje, že by sázka některých hnutí na téma migrační krize nemusela v krajských volbách 2016 být tou nejvýhodnější. „Naopak poměrně nízkou podporu napříč kraji získávají kritická a protestní hnutí, která si často vetkla za téma ‚protiimigrační program‘. Celkově obsazují spíše závěrečná místa potencionálních voličských sympatií,“ dodala agentura.

Do krajských voleb přitom bok po boku vyráží Okamurova SPD a Velebova SPO (dříve Zemanovci), naopak rozpad spolupráce se vášnivě řešil mezi Úsvitem a Konvičkovým Blokem proti islámu, který od smlouvy odstoupil a nakonec se sám rozpadl.

Výzkum krajských preferencí agentury Phoenix Research se zabýval i „divokými kartami“, možnými černými koni krajských voleb. Výzkum krajských preferencí agentury Phoenix Research se zabýval i „divokými kartami“, možnými černými koni krajských voleb. | Phoenix Research

Naděje Úsvitu svitla v jednom případě – a sice v Ústeckém kraji. Průzkum Phoenix Research totiž pracoval i s případnými druhými hlasy, koho by volič preferoval po své první volbě. Na základě druhých hlasů pak vznikla odlišná mapka Česka, která vykresluje možné „černé koně“ krajských voleb. Mezi černými koni se objevují i opoziční ODS a TOP 09.

Jak by dopadly krajské volby dle dřívějšího průzkumu agentury SANEP v březnu 2016? Podívejte se na video:

Video  Krajské volby 2016: Kdo v Česku rozdělí miliardy?  - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička, Klára Brunclíková
Video se připravuje ...

mirkazam ( 18. října 2016 10:47 )

sendrazak...Ale hlavně je jako klíště,které se nehodlá pustit svého koryta..

mirkazam ( 18. října 2016 10:38 )

fikusek11... a najdou se i takoví blbci...

a-z- ( 7. června 2016 21:08 )

Jak může někdo jen uvažovat o volbě ty oranžový lůzy.

krdassaneda ( 7. června 2016 18:57 )

To ne, ale ty se tady na diskusích o hounech a posraných trenkách zmiňuješ den co den. Stačí si to dohledat, blbe!

krdassaneda ( 7. června 2016 18:54 )

Holý jako Kožakova hlava.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa