Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman dal milost recidivistovi, který mlátil svoji ženu. Hrad: To už si odseděl

Autor: red - 
7. června 2016
14:35

Druhá milost od prezidenta Miloše Zemana a zase je tu stín pochybností. Prezident minulý týden omilostnil muže, který opakovaně řídil auto bez řidičského průkazu. A který navíc podle zjištění serveru iDnes.cz týral svou manželku. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) navíc uvedl, že kdyby posuzování bylo na něm, přiklonil by se k zamítnutí žádosti.

Muž, který se skrývá pod iniciály T. Z. pochází z malé obce na Brněnsku a v minulosti se opakovaně dopustil násilí na své manželce. Za to ho soud poslal do vězení na 2,5 roku. Celkem má ve svém rejstříku trestů 15 záznamů za nejrůznější trestnou činnost. Navíc v roce 2014 odmítl nastoupit do vězení, takže ho musela zadržet policie.

To je jen stručný výčet prohřešků muže, kterého prezident Miloš Zeman omilostnil. Důvodem pro toto rozhodnutí byl nepříznivý zdravotní stav vězně. Kvůli vážné cukrovce mu byl dokonce trest přerušen, protože ve věznici nebyli schopni zajistit potřebnou zdravotní péči.

Ovčáček: Rozhodly tři faktory

„Prezident republiky přihlédl k závažnému zdravotnímu stavu omilostněného a na základě tohoto mu prominul zbytek jednoho trestu odnětí svobody a tři celé tresty odnětí svobody v celkové výši cca 29 měsíců, které mu byly uloženy za přečiny maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání,“ uvedl k milosti prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Rozhodující podle Ovčáčka byly tři faktory, které odsouzený T. Z. splnil, tedy mimořádně závažný zdravotní stav, zajištění péče v případě propuštění i to, že muž neseděl za násilnou trestnou činnost. O milost prezidenta požádala 70letá matka, která se také zaručila, že u ní bude moci syn bydlet.

Muž sice svou manželku v minulosti opakovaně bil, trest si však už v minulosti odseděl. Jeho současný trest se vztahoval k maření úředního rozhodnutí, a to tím, že opakovaně porušoval zákaz řízení aut. „Milost udělujete za konkrétní odsouzení, ne za to, co si někdo odseděl v minulosti,“ řekl k tomu prezidentův mluvčí.

salto ( 8. června 2016 10:43 )

No von ten Zeman má ještě co dohánět, aby se alespoň trochu, ale opravdu trochu vyrovnal Havlovi a Klausovi...

tgbg ( 7. června 2016 19:13 )

Milouš je taky recividista. Ruskoanální.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa