Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Radši mříže než přibitá okna. Poslanec chce pro dětské vrahy tvrdší pravidla

Autor: Václav Lang - 
8. června 2016
05:08

Zvlášť nebezpečné děti, které mají ještě před 15. narozeninami na kontě vraždy nebo znásilnění, mají mít ve výchovných ústavech přísnější režim. Tvrdí to poslanec Jeroným Tejc (ČSSD). Ten prosazuje zároveň snížení hranice trestní odpovědnosti na 13 let a kritizuje například to, že podle stávajících zákonů mohou opakovaně chodit na vycházky, i když se z nich vracejí opilé. Nelíbí se mu ani „pseudohumanistický“ nápad na odstraňování mříží z těchto ústavů.

Jeroným Tejc v pondělí navštívil výchovný ústav v Boleticích, aby s tamními zaměstnanci probral své návrhy, z nichž vyčnívá hlavně snížení trestní odpovědnosti mladistvých u nejzávažnějších trestných činů na 13 let.

„V zásadě je tam celé oddělení pro děti s extrémními poruchami chování, což na první pohled nezní tak hrůzostrašně, pokud nevíte, že jsou to děti, které už v nízkém věku znásilňovaly, vraždily příbuzné nebo se o vraždu pokusily,“ popsal pro Blesk.cz svou návštěvu v zařízení, které má podle něj na starosti zřejmě ty nejhorší případy.

Zaměstnanci, jejichž práci s chovanci pochválil, prý spíše podporovali jeho návrh ohledně trestní odpovědnosti dětí. Podrobnosti ale nechtěl s ohledem na dotyčné sdělovat. Každopádně spolu s nimi dospěl k názoru, že by měla být role a práva podobných ústavů posílena. „Takovéto experimentování s tím, že budeme na všechny hodní, úplně nepovede k výsledku,“ řekl.

„Důležité je, jaký nastavíme trend. Už dnes mají děti víc práv než povinností a není příliš velký rozdíl mezi právy a povinnostmi dětí, které jsou v dětských domovech kvůli ztrátě rodičů a mezi těmi, které spáchaly nějaký závažný čin a mají vážnou poruchu,“ vysvětlil.

Podle Tejce by měli ředitelé ústavů a vychovatelé dostat mnohem větší pravomoci, místo aby byli zatěžováni stále většími nároky dětí. Nelíbí se mu například téměř bezvýhradný nárok na vycházky za rodinou. „Měli bychom přitvrdit nebo zakázat návštěvy, pokud se například dítě vrátí pod vlivem návykové látky nebo spáchá při výletu za rodinou nějaký trestný čin. To se bohužel stává,“ uvedl. Ředitelé jim sice nemusí každou vycházku povolit, ale musí to pak složitě obhajovat.

Nesouhlasí také se snahou odstraňovat z podobných zařízení, jako jsou Boletice, mříže z oken. „Pokud třeba někdo skočí z okna nebo vyhodí nějaké jiné dítě z okna nebo uteče, tak to bude dáno za odpovědnost vychovatelům. Že jsou někde mříže – zejména v takovém ústavu – není něco, na co bychom se měli dívat se slzami v očích. Prostě ty děti mají nějaké poruchy, jsou nebezpečné a tyhle pseudohumanistické návrhy spíše škodí, protože místo aby měli otevřená okna, na kterých jsou mříže, tak budou mít okna zavřená, protože zde bude velké riziko,“ míní.

Jiným způsobem by se také mělo pracovat s propuštěnými dětmi. Podle Tejce „navrátilci“ do běžného života často mají problém najít práci nebo bydlení a vrátí se k nekalé činnosti. Řešením by prý bylo zavedení závazných pravidel, tak jako u vězně propuštěného na podmínku. Takoví lidé by například museli navštěvovat terapeutické programy nebo se vyhýbat určitým závadným akcím a místům. Pokud by neuposlechli, řešilo by se to jako porušení zákona.

Poslanec by rád tyto připomínky navrhnul zapracovat do stávajícího zákona o výkonu ochranné a ústavní výchovy. Coby předseda sněmovního ústavně-právního výboru v brzké době uspořádá jednání, kterého by se měli zúčastnit zástupci dotčených ministerstev i zástupci výchovných ústavů a odborníci. Z něj by měla vzejít konkrétní novela.

Podívejte se, jak to vypadá ve výchovném ústavu v Boleticích:

MiraF ( 14. října 2019 22:31 )

to nejsou děti , ale zločinci !!!! jen bič muže očistit jejich vinu

mrdlafka ( 8. června 2016 07:12 )

raději by těm haizlum měli vyštípnout z pytlíku kulky a oni potom hned zkrotnou a jsou jak beránci

ejvm1712 ( 8. června 2016 05:55 )

Chytrý člověk

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa