Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Jaderná lady“ Drábová si na politiku vezme dovolenou, v úřadu zůstane

Autor: Václav Lang - 
6. června 2016
13:27

Dlouholetá šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová už se vžívá do role politické kandidátky. V barvách Starostů a nezávislých (STAN) bude na podzim usilovat o post zastupitelky Středočeského kraje. Jak uvedla pro Blesk.cz, „jádru“ se chce věnovat, i kdyby ve volbách uspěla.

Předsedkyně SÚJB Dana Drábová se v pondělí chystá do Olomouckého kraje, kde ji čeká beseda se studenty litovelského gymnázia, beseda v olomouckém muzeu a plavba po Moravě. Aktivity jako vyšité z programu tradičního politického matadora. Přitom Drábová teprve nedávno ohlásila svou kandidaturu do středočeského zastupitelstva za Starosty a nezávislé.

Cesta na Olomoucko je prý výrazem její obecné podpory Starostům. Ostatně už nyní je šestým rokem místostarostkou středočeského města Pyšely, kam byla zvolena jako nestraník za STAN. Až nyní se ale uchází o vyšší politický post. Ačkoli do krajského zastupitelstva kandiduje z druhého místa kandidátky, bude nepochybně jednou z hlavních tváří kampaně. Vedle šéfa hnutí a místopředsedy strany Petra Gazdíka.
Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a místostarostka obce Pyšely Dana Drábová na sjezdu STAN Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a místostarostka obce Pyšely Dana Drábová na sjezdu STAN | ČTK
Jak ale zvládne skloubit nejvyšší post ve Státním úřadě pro jadernou bezpečnost s politickou kampaní a pak případným členstvím v krajské samosprávě? Podle Drábové to nebude problém, a i kdyby ve volbách uspěla, chce pokračovat ve funkci, v níž je od roku 1999. „Mám za to, že funkce neuvolněného krajského zastupitele – nebudu se ucházet o neuvolněný post radního, či dokonce hejtmana – je slučitelná s funkcí předsedy SÚJB a nebudu se tedy muset rozhodovat. V čele SÚJB míním ještě nějaký čas zůstat v každém případě,“ uvedla pro Blesk.cz. Nebudou se jí „tlouci“ zasedání krajského zastupitelstva a záležitosti v úřadě? Drábová chce politiku řešit ve svém volnu. Už v pondělí si na akci v Olomouci vzala dovolenou a chce tak činit i pro budoucí politické aktivity. „Mám za poslední roky tolik nevybrané dovolené, že nevím, co s ní,“ prohlásila.

Ze zákona navíc plyne, že pokud je neuvolněný zastupitel (tzn. funkce zastupitele pro něj není „na plný úvazek“) v pracovním poměru, má nárok na to, aby dostal od svého zaměstnavatele náhradu mzdy a volno potřebné pro výkon funkce.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

CEZsro ( 6. června 2016 15:05 )

CEZsro ( 6. června 2016 14:34 )

Souhlasím, má víc testosteronu. To je ku prospěchu postu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa