Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Švejnar jde už zase do boje o Hrad. „Zeman není neporazitelný,“ tvrdí

Zemanova politická otočka na Východ – to je důvod, proč ekonom Jan Švejnar znovu zvažuje kandidaturu na Pražský hrad. I když už jednou neuspěl.
Zemanova politická otočka na Východ – to je důvod, proč ekonom Jan Švejnar znovu zvažuje kandidaturu na Pražský hrad. I když už jednou neuspěl.  (Autor: Blesk)
Autor: zst - 
3. června 2016
17:30

Boj o prezidentský post sice vyvrcholí až začátkem roku 2018, do hry se ale hlásí další a další kandidáti. Volební souboj chce znovu zakusit i ekonom a profesor newyorské univerzity Jan Švejnar. V rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že je připraven vyzvat aktuální hlavu státu Miloše Zemana.

„Pokud by to Zemanovi zdraví dovolilo a znovu by kandidoval a pokud by toto otáčení na Východ pokračovalo a byly zpochybňovány demokratické principy, ano, pak bych byl připraven vyzvat současného prezidenta k souboji. Není neporazitelný,“ míní profesor Kolumbijské univerzity v New Yorku Jan Švejnar a netají se tím, že hlavním důvodem jeho případné kandidatury je Zemanova zahraniční politika.

„Člověk, který byl Evropanem s velkým E, je najednou silně provýchodní a zaujímá kritický postoj k Evropě a Americe, našim spojencům. Jde o neočekávanou otočku,“ diví se Švejnar v Lidových novinách.

Anketa
NaN hlasů
NaN hlasů

Klaus ho porazil, z primárek ČSSD vycouval

Už jednou neúspěšný kandidát zatím nemá jasno v tom, zda by kandidoval nezávisle, nebo se snažil získat podporu nějaké politické strany. „Politická podpora je výhodná i z hlediska organizace kampaně a jejího financování,“ poznamenal.

Připomeňme, že před volbami v roce 2013 Švejnar „vypekl“ sociální demokracii, když se měl účastnit vnitrostranických primárek společně s Jiřím Dienstbierem (ČSSD). Když měly odstartovat, tak z nich vycouval. V roce 2008 ho ještě v parlamentní volbě porazil tehdejší prezident Václav Klaus.

Zeman: Co Švejnar nabízí, je trochu málo

Na Švejnarovo prohlášení zareagoval sám Zeman. Kandidát na prezidenta by se podle něj neměl vyjadřovat k politickým problémům jen jednou za pět let. Zeman Švejnarova slova komentoval na tiskové konferenci v Třeboni na Jindřichohradecku, kde ukončil třídenní návštěvu Jihočeského kraje.

"Honzu Švejnara znám celou řadu let a myslím si, že je to docela sympatický americký ekonom. Na druhé straně si myslím, že libovolný kandidát na českého prezidenta musí mít odvahu žít v této zemi, vyjadřovat se pravidelně k problémům této země ať už vnitřní nebo zahraniční politiky, a ne se vynořit jednou za pět let a oznámit, že chce kandidovat na prezidenta. Je to trochu málo," uvedl Zeman.

Švejnar v rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že jedním z důvodů, proč zvažuje kandidaturu, je i fakt, že Zemanova zahraniční politika je pro Českou republiku nebezpečná. Švejnar se ucházel o prezidentský úřad v roce 2008. Tehdy však uspěl Václav Klaus, ovšem v té době prezidenta volily obě komory Parlamentu ČR. Nyní jej vybírají v přímé volbě občané.

Příští prezidentské volby budou v roce 2018. Zeman se zatím nevyjádřil, zda bude znovu kandidovat. Rozhodne se prý až v březnu příštího roku. 

Za ANO Stropnický či Jourová. Za ODS Kubera?

Zatím nejhlasitěji se o prezidentských kandidátech hovoří v hnutí ANO. Jeho předseda a ministr financí Andrej Babiš by si na Pražském hradě dokázal představit buď ministra obrany Martina Stropnického, nebo eurokomisařku Věru Jourovou. Prozradil to ve Studiu Blesk:

Video  Babiš navrhuje místo Zemana na Hrad Jourovou: Seděla neprávem.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Boj o případnou nominaci zatím probíhá v ODS. Z kuloárů zaznívá, že by se ráda o nejvyšší politický post ucházela bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová. Kandidaturu už ale po svém, přímo prezidentu Zemanovi, ohlásil senátor a dlouholetý teplický primátor Jaroslav Kubera.

Z osobností mimo politiku se mluvilo také o generálovi Petru Pavlovi, ten však chce dokončit svou misi v NATO. Kandidaturu naopak potvrdil textař a skladatel Michal Horáček.

Takhle už ne. Textař a skladatel Michal Horáček už se nemůže dívat na prezidentování Miloše Zemana. Sám chce kandidovat. Takhle už ne. Textař a skladatel Michal Horáček už se nemůže dívat na prezidentování Miloše Zemana. Sám chce kandidovat. | 2media

pravlast ( 5. června 2016 10:41 )

Četl jsem jinde o kandidátech že Švejknar potáhne na Beograd,Déczi s Horáčkem napíšou muzikál o cizích kvótách žen podle Dienst-piva,sbor Filipovská,Němcová,Fischerová a Bobošíková trhnou rekord v návštěvnosti a Halík jim požehná! Prostě volební kýč a vítěz jasný,tahle sbírka nemá šanci.

jarypadlo ( 4. června 2016 11:03 )

To vypadá na velikou švajneraj nebo opravdové ohrožení Švejk-narem.

hejhej ( 4. června 2016 10:58 )

Cizák nemá kandidovat na českého prezidenta, navíc američan - to už vůbec ne !!!!!

dzery ( 4. června 2016 09:14 )

Alespoň neblije ty flinkátko.

sendrasak ( 4. června 2016 08:28 )

Miloš Zeman, už když byl ještě v plné kondici, byl anomální či hraniční osobností s mimořádným, zejména verbálním (slovním) intelektem, avšak silně poznamenanou narcismem a egoismem. Nikdy neměl rozvinuté kritické myšlení (nezaměňovat se schopností kritiky) - jednak se v něm nikdy dostatečně nevycvičil, jednak ho silně zkreslovala jeho deformovaná osobnost. Vždy byl demagogem, lhářem a bezcharakterním, amorálním člověkem. Bohumil Sláma, klin psycholog

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa