Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Byznys jedné neziskovky: Naučíme vás inkluzi, vy nám zaplatíte!

Autor: Vera Renovica - 
3. června 2016
18:40

Společné vzdělávání všech dětí bez ohledu na handicap je moderní a hlavně lidské. Tak, a teď si kupte náš seminář za několik tisíc, kde vás naučíme správně provádět inkluzi. I to se děje v neziskovém sektoru.

Příkladem je obecně prospěšná společnost Rytmus, která se mimo jiné zabývá »aktivitami v oblasti inkluze dětí se znevýhodněním« a dostává podle vlastních webových stránek peníze z Evropského sociálního fondu, státního rozpočtu, rozpočtu hlavního města Prahy a dalších – v roce 2014 podle poslední disponibilní výroční zprávy to tvořilo dohromady 18 milionů korun.

V Rytmu považují inkluzi, tedy začleňování mentálně postižených a jinak vývojově znevýhodněných dětí do běžných základek, za přínosnou. A rádi o ní vykládají. Za 10 500 korun plus náklady na dopravu – od oka jde o půlku čistého platu běžného učitele – do vaší školy přijedou odborníci a vytvoří vám osmihodinový seminář o inkluzi šitý na tělo.

Za 3500 korun vašemu dítěti sestaví profil, který určí, jaká podpůrná opatření mu mohou pomoci. Rytmus, potažmo jeho nadační fond, není v rozporu se zákonem. Na rozdíl od jiných neziskovek, které podobné služby nabízejí – například Člověk v tísni – jen vyžadují poměrně velký honorář.

Lucie Soukupová z o. p. s. Rytmus nechtěla s Bleskem komunikovat kvůli jeho »protiinkluzivní kampani«. I tak se ale ohradila. „Co se financování týče, dotace a granty, které Rytmus… čerpá z veřejných zdrojů, jsou využívány na poskytování registrovaných sociálních služeb a realizaci schválených projektů, nikoli na realizaci vzdělávacích seminářů…“ napsala v e-mailu.

Ani Marek Šedivý z Asociace veřejně prospěšných organizací si nemyslí, že je tam problém. „Mně ta částka za osm hodin nepřijde nadsazená,“ řekl Blesku. A nepřijde mu neetické, že lidé z neziskového sektoru, kteří na ministerstvu školství inkluzi prosazují, mohou být těmi, co díky té samé inkluzi získají pro své aktivity spousty peněz navíc…

Vše o inkluzi najdete »ZDE«

Video se připravuje ...
Další videa